Caută
Cum sa iti transformi camera intr-o oaza de relaxare

Cum sa iti transformi camera intr-o oaza de relaxare

Fie ca impartim camera cu partenerul, fie ca locuim singuri, un lucru este cert: camera e locul in care ne intoarcem mereu.

Dupa o zi plina la birou, o vacanta reusita sau o petrecere in weekend, camera personala ne asteapta cu toata suita de obiecte si stari asociate. In general, obisnuim sa ne gandim la camera noastra ca la un spatiu securizant. Acolo putem sa ne refugiem si sa ne incarcam bateriile.

De multe ori, observam ca suntem satui, plictisiti sau chiar apatici atunci cand ajungem in camera. Acest lucru se intampla pentru ca avem tendinta sa ne simtim intr-un anumit fel, in urma asocierii cu spatiul in care ne aflam. Insa, putem sa redecoram camera intr-un loc placut, apeland la cateva trucuri.

Iata cateva sfaturi utile cum sa iti transformi camera intr-o oaza de relaxare:

Decide sa faci mici schimbari constant

Indiferent ca ne renovam complet camera sau ca schimbam doar cateva elemente de decor, vom ajunge mereu sa ne plictism sau sa ne saturam de propria camera. Pe de-o parte, e de preferat sa avem in mod constant acelasi ambient pentru ca acesta ne confera predictibilitate si siguranta la nivel mental. Pe de-alta, o schimbare la un nivel mic este binevenita deoarece ne improspateaza dispozitia.

Piese de mobilier pentru living – vezi aici gama completa

Astfel, putem alege strategic sa mutam unele obiecte in camera sau sa inlocuim fatetele dulapurilor, ori sa schimbam un tablou. Nu trebuie sa investim financiar masiv in renovarea camerei. E bine doar sa ne folosim imaginatia pentru a obtine noutatea, din timp in timp.

Opteaza pentru culori potrivite

Exista numeroase recomandari cu privire la motivele pentru care e bine sa alegem o paleta de culori anume pentru camera noastra. Se pare ca verdele este cel mai linistitor pentru ochi. Albastrul contribuie la scaderea tensiunii arteriale, iar galben si rosu energizeaza, dar pot sa si contribuie la mentinerea agitatiei. Tonurile neutre: alb, negru, gri sunt potrivite pentru a potenta efectele altor culori. Bineinteles, criteriul principal poate ramane preferinta. Mai putin conteaza ca o culoare produce un efect pozitiv, atata vreme cat noua ne displace.

Lenjerii de pat, diverse modele si culori – click aici 

Atunci cand alegem culorile, e bine sa nu mizam pe decizia de moment influentata de starea de spirit (de exemplu suntem bucurosi dupa o sesiune de sport sau obositi dupa orele de lucru). Mai bine asteptam sa fim mai temperati. Poate chiar sa ne intrebam daca nu cumva culoarea preferata, in exces expusa, ar putea sa ajunga sa nu ne mai placa.

Adauga accesorii

Acesoriile precum veioze, vaze, cutii tip cufar, oglinzi, rafturi, ghivece moderne suspendate au rolul de a modifica asocierea pe care am format-o cu camera noastra. De exemplu, florile ne pot sugera tinerete, libertate in natura, spatiu relaxant. Accesoriile moderne pot sa completeze obiectele de mobilier principale, aducand o nota autentica si practica.

Mobila si decoratiuni pentru camera ta – vezi aici

Putem chiar sa devenim creativi. Combinarea accesoriilor poate sa aiba rol in mentinerea unor obiceiuri. De exemplu, panouri pe care putem nota progresul la sala sau putem marca numarul de zile fara tigari. Acestea sunt variante de ajutor atat pentru obiectivele noastre, cat si pentru accentuarea spiritului personal al camerei.

Joaca-te cu lumina

Oamenii au nevoie de lumina nu doar din motive evidente: sa se trezeasca, sa se hraneasca, sa-si desfasoare activitatile diurne, ci si din motive emotionale. Studiile arata ca lumina prea intensa ne face sa avem trairi mai intense. Sau chiar sa preferam anumite tipuri de mancaruri mai condimentate. Lumina mai slaba ar putea sa accentueze starile negative, insa nu este o regula clar stabilita. Se pare ca mai important este sa nu avem extreme, sa avem o camera luminata moderat. De aceea putem apela la perdele si la oglinzi sau suprafete lucioase care sa reflecte lumina.

(sursa foto: VHT studios)

Distribuie acum