Scaunul auto in care copilul dumneavoastra va calatorii in autoturism in primii sai ani de viata este un accesoriu foarte important. Faptul ca cel mic este asezat si prins in centuri ca la carte pe bancheta masinii poate face diferenta intre o accidentare grava si una usoara, ba chiar intre viata si moarte. Nu e de gluma si nu este deloc indicat sa “sariti” peste etapa de documentare pentru a alege cel mai confortabil si mai sigur model.
Scaun auto pentru copii de diferite varste – vezi AICI modele si detalii
Dotarea masinii cu un scaun special pentru copil pare o chestiune facultativa, pentru fitosi si fricosi. Din pacate, dupa cum vedem la stirile cu accidente, multi parinti aleg sa ii ignore utilitatea, pe principiul ca “merge si asa”.
De ce este obligatoriu scaunul de masina pentru copii
Tot de la stiri putem afla si ce se intampla atunci cand copiii stau pe bancheta masinii liberi, fara scaun si centuri de protectie. La cea mai usoara frana corpusorul lor se comporta ca o minge, izbindu-se, in cel mai bun caz, de scaunul din fata. Au fost cazuri in care cei mici au zburat pur si simplu prin geam sau parbriz, pierzandu-si viata.
Chiar daca nu putem preveni 100% accidentele auto, putem sa ne asumam de la bun inceput ca ii protejam pe copii. Aceasta cu toate mijloacele pe care le avem la dispozitie, iar pe primul loc e scaunul de masina.
Tipuri de scaune de masina pentru copii
Primul lucru la care trebuie sa va ganditi este asumarea unei documentari riguroase a produselor care exista in acest moment pe piata. Nu este o achizitie pe care sa o faceti pe repede inainte, intre o sedinta la birou si o programare la stomatolog. Luati in calcul, asa cum prevede de altfel si legislatia rutiera, varsta si dimensiunile copilului.
Daca este vorba de un bebelus, de exemplu, se recomanda sa calatoreasca in scaune care se fixeaza cu spatele la directia de mers a autoturismului. Astfel, este mai putin expus la forta de gravitatie care il “proiecteaza” in fata atunci cand se franeaza. Dispozitivul este recomandat pana cand copilul depaseste greutatea de noua kilograme si poate sta in picioare mai mult de o jumatate de ora.
Cand se folosesc scaunele inaltatoare
Dupa ce a trecut de stadiul de bebelus si pana la varsta de patru ani, cei mici vor fi transportati cu masina in scaune amplasate cu fata la directia de mers. De la patru la 12 ani, ramane valabila regula care le interzice sa stea in scaunul de langa sofer. Pentru a fi mai putin expusi la accidente, ei vor sta in asa-numitele scaune inaltatoare (gasesti AICI diverse modele).
Exista masini din noile generatii care au acest accesoriu incorporat. Daca nu dispuneti de asa ceva trebuie sa il achizitionati. Aveti in vedere atat varsta, cat si dimensiunile copilului. Multe modele au inscriptionate datele de baza pentru care au fost proiectate. Cel mai bine ii nimeriti dimensiunile corecte daca mergeti cu copilul la probat in magazin.
Nu ezitati sa va asigurati ca aveti accesorii pentru scaunul auto pentru cele mai diverse situatii. Poate fi vorba de folie de protectie solara, de accesorii pentru sprijinirea capului sau buretel pentru centuri.
Ce sa evitati cand cumparati scaunul pentru autoturism
Cititi cu atentie toate instructiunile, documentati-va despre testele la care a fost supus modelul in cauza, care ii sunt avantajele si, dupa caz, vulnerabilitatile. Nu va bazati neaparat pe faptul ca pretul mai mare asigura mai multe avantaje. Conteaza mult calitatea proiectarii modelului, fiabilitatea si materialele folosite.
De asemenea, e bine sa va asigurati ca modelul ales se potriveste perfect in autoturism. Nu alegeti scaune auto alunecoase, cu tesatura sintetica ce favorizeaza transpiratia si mai ales modele incomode. Copilul sa se simta perfect confortabil timp de ore in sir, fie ca doarme, ca priveste pe geam, fie ca se joaca. Pentru aceasta, centurile trebuie sa stea bine fixate in orice pozitie, fara sa il stranga sau sa se largeasca.
Cand se schimba scaunul auto
O regula de baza in utilizarea scaunelor auto este ca nu suporta nici un fel de improvizatii. Acestea trebuie sa fie cat mai departe de scaunul din spate. De asemenea, sa aiba mereu toate centurile si curelusele prinse perfect. Respectati cu sfintenie instructiunile, chiar daca va ia mai mult timp.
Nu cedati rugamintilor copilului care ar vrea sa calatoreasca in afara scaunului sau cu protectiile deschise. Chiar daca vi se rupe inima sa il vedeti necajit, siguranta lui e mai importanta decat dispozitia de moment.
Daca ati trecut printr-un accident, se recomanda ca scaunul sa fie dus la verificat inainte de a-l folosi din nou.
Nu ezitati sa schimbati scaunul auto atunci cand nu se mai potriveste dimensiunilor copilului. Nu mai este nici comod si nici sigur atunci cand ii “ramane” mic. Puteti sa il vindeti mai departe pe grupurile de vanzari de articole second hand pentru copii sau chiar sa il daruiti. Daca achizitionati altul in acest mod, asigurati-va ca este perfect functional inainte de instalarea in masina.
(sursa foto: Utah Family)