Imagineaza-ti ca tocmai ce ai zarit doua linii conturandu-se hotarat pe testul de sarcina. In sfarsit ai aflat vestea cea mare: vei fi mamica! Parca abia iti mai incapi in piele de fericire la gandul ca iti vei tine bebelusul in brate in mai putin de un an.
Sau poate te surprinzi intr-un amestec de euforie cu neliniste. Si pe buna dreptate, rolul de mama este unul cu adevarat provocator. Dar asta nu inseamna ca nu poti invata sa te relaxezi si sa pasesti intr-una dintre cele mai importante etape din viata ta.
Iata ce poti face pentru a te pregati mental pentru rolul de mama.
Acorda-ti timp
Vestea ca vei fi mamica poate sa schimbe complet felul in care privesti propria viata. Da-ti voie sa lasi timpul sa treaca si sa te obisnuiesti cu acest nou statut. Nu e nevoie sa faci ceva in mod special, ci doar sa permiti emotiilor sa se manifeste.
Poate exista tentatia de a crede ca absolut orice se va schimba. Este adevarat, orarul de alimentatie si somn, activitatile din timpul liber vor fi modificate. Insa, acest lucru nu inseamna ca nu vei pastra stilul personal.
Nu te grabi sa te pregatesti activ pentru acest rol, lasa sa treca macar cateva zile in care sa te obisnuiesti cu aceasta veste.
Discuta cu viitoare sau actuale mamici
Nu reusim sa ne imaginam intr-un rol anume foarte usor daca nu ne si aflam in acesta. De aceea, ca sa iti fie mai usor sa te pui in pielea unei mame, apeleaza la viitoare sau actuale mamici. Fie ca este vorba despre prietene sau forumuri, pur si simplu observa sau citeste cum se comporta si la ce aspira acestea.
Ai grija sa nu pleci urechea la sfaturi bine-intentionate, dar riscante pentru sanatatea ta si a viitorului bebelus. Discutiile cu alte femei insarcinate pot sa demistifice ceea ce tu crezi despre sarcina si maternitate.
Vei avea ocazia sa constati ca a avea un copil este un proces natural cu care te obisnuiesti.
Ramai activa
A ramane activa inseamna ca iti mentii baza de siguranta pentru mintea ta. Atunci cand ne trezim in diferite roluri, asa cum este cel de mama, de exemplu, ne putem simti nelinistite la gandul ca nu stim exact cum sa ne descurcam.
Insa, daca ne pastram activitatile obisnuite, ne putem baza pe faptul ca, indiferent ce se intampla, suntem capabile sa facem fata provocarilor. Pana la urma, daca putem merge la servici sau continua sa ne bucuram de hobby-uri chiar si in trimestrul doi, inseamna ca sarcina si maternitatea sunt etape normale ale vietii noastre.
Stabileste-ti un mic obiectiv
Propune-ti un scop legat de perioada sarcinii si fa ceva sa il atingi. Atunci cand avem un obiectiv de care ne apropiem prin pasi concreti, este mai usor sa ne simtim motivate. De exemplu, poti sa iti propui sa faci sport pe perioada sarcinii (consultand medicul, desigur).
Poti sa inveti sa crosetezi, pregatind haine pentru bebelus. Astfel, te simti mai increzatoare in rolul tau de viitoare mamica.
(sursa foto: Reader’s Digest)