Caută
Cum iti obisnuiesti copilul sa manance sanatos

Cum iti obisnuiesti copilul sa manance sanatos

Fiecare mama isi doreste sa asigure o alimentatie cat mai sanatoasa copilului ei. Cu toate acestea, tentatiile sunt mari, chiar si pentru cei mici.

Incepand chiar cu 3-4 ani, copilul poate incepe sa faca mofturi si sa prefere alimente prea dulci in detrimentul gustarilor nutritive. Iar daca vorbim de varste mai mari, in jur de 7-8 ani, deja putem spune cu certitudine ca mediul influenteaza destul de puternic preferintele acestuia.

In plus, magazinele pline cu snacks-uri si dulciuri nu fac decat sa accentueze aceste dorinte. Nu putem preveni consumul de alimente mai putin sanatoase. Dar putem creste sansele sa ne obisnuim copilul sa manance predominant sanatos. Iata ce poti face ca sa il inveti pe cel mic sa manance sanatos:

Fii tu un exemplu constant

Nu degeaba se spune “Copiii fac ceea ce vad, nu ceea ce li se spune.”. Cea mai sigura cale ca sa iti expui copilul in mod constant la comportamente alimentare sanatoase este sa fii chiar tu un model. Beneficiile sunt duble, te obisnuiesti si tu sa mananci corespunzator si ai grija si de sanatatea celui mic.

Cheama-ti copilul in bucatarie cand prepari pranzul ca sa vada ca depui un efort pentru pregatirea meselor. Fa-ti pachetul pentru serviciu si lasa-l sa te ajute. Atunci cand sunteti impreuna in vizita, pune-ti in farfurie alimente sanatoase. Nu refuza nici tentatiile, dar arata-i ca e suficient sa le mananci ocazional, nu de fiecare data cand sunt etalate in fata ta.

Modifica interdictiile in favoarea ta

O alta metoda utila este sa nu impui prea multe interdictii, dar sa le folosesti inteligent pe cele pastrate. Daca vei avea o atitudine de tipul “datului peste mana”, vei contura un comportament defensiv.

Pe de alta parte, a permite tot nu va conduce la rezultate. Poti sa folosesti regulile deja acceptate de copil si sa le ajustezi in avantajul tau. De exemplu, daca la petreceri copiii nu mananca desert pana nu iau pranzul, foloseste aceasta strategie si acasa. Daca copilul vrea neaparat sa manance dulciurile inainte, aminteste-i ca a respectat regula la petrecere si ca ar fi pacat sa nu o faca si acasa.

Transforma deserturile in ocazii speciale

Nu ii da copilului tau desert in momente banale si repetabile, de exemplu in fiecare zi dupa cina. Foloseste deserturile nu ca unica recompensa, integreaza-le intr-un colaj de buna dispozitie si momente putin mai deosebite. De exemplu, masa de duminica in familie poate fi incarcata nu doar de placerea desertului, ci si a timpului petrecut cu cei dragi. Daca folosesti mancarea mai putin sanatoasa prea des ca si rasplata, copilul tau va invata ca i se cuvine acest lucru.

Diversifica felurile de mancare

Copiii se plictisesc usor si drept remediu se vor refugia in orice le schimba starea, aici incluzand tentatiile nesanatoase. Daca preparatele sunt prea monotone, copilul tau va fi mai interesat de produsele de fast food ce sunt suficient de gustoase cat sa il stimuleze.

Schimba mai des felurile de mancare sau aspectul lor. Poti chiar sa creezi si o poveste pentru diferite tipuri. De exemplu, legumele colorate sotate pot fi adevarate potiuni pentru copii. Iar sandwich-ul de acasa are ingrediente personalizate, incomparabil cu orice hamburger pe banda din oras.

Distribuie acum