Caută
Cum iti alegi cele mai potrivite manusi

Cum iti alegi cele mai potrivite manusi

Iarna nu e iarna daca nu ai cele mai elegante si confortabile manusi. Frigul patrunzator si umezeala afecteaza in primul rand extremitatile, iar mainile pot suferi mult daca nu sunt protejate cu accesorii de calitate. Pe langa faptul ca se invinetesc si unghiile par de cadavru, degetele cuprinse de frig inseamna si dureri chinuitoare si senzatii de intepenire si furnicaturi. Nu e de stat, nu e de asteptat, dati fuga la magazin si dotati-va garderoba cu cateva perechi de manusi, alese in functie de tinute si de ocaziile in care s-ar putea sa aveti nevoie de ele.

Alege manusi pentru fiecare tinuta – vezi AICI si AICI

Manusile sunt folosite de oameni din vremuri stravechi. Nu se poate spune cu exactitate cine a inventat manusile, insa au fost gasite vestigii ale unor asemenea accesorii chiar si in piramidele vechilor faraoni. Descoperirile arheologice atesta ca erau atat simboluri ale puterii, cat si accesorii de protectie a mainilor de soare, de frig, de crengi sau pietre.

Cu timpul, ultilizarea manusilor s-a rafinat atat de mult incat clasele inalte ale societatii etalau manusi parfumate ca semn aristocratic. Au intrat in moda apoi manusile “de opera” dar si gestul de a provoca pe cineva la duel aruncandu-i manusa. Una peste alta, ceea ce leaga toate aceste perioade este utilitatea acestor accesorii.

Dupa ce criterii se aleg manusile

Daca in copilarie singurele modele de manusi la care aveam acces erau cele impletite de bunici, cu un deget sau doua, oferta zilelor noastre este uimitoare.

Marile magazine etaleaza rafturi si raioane intregi cu manusi, de toate formele si culorile, manusi care se incalzesc, manusi mai subtiri sau mai groase. Alegerea celor de care avem cu adevarat nevoie poate fi, asadar, o incercare. Sa fie mai elegante? Sa confere iluzia unor degete foarte lungi? Sa fie din piele sau lana? Sunt oare utile manusile sintetice? Pot purta manusi sport pe strada?

Multe dintre noi ne punem asemenea intrebari la fiecare inceput de sezon rece. Cea mai buna alegere tine de stilul personal, de trenduri, dar, mai ales, de gradul de confort pe care accesoriile dorite il pot oferi.

De ce manusile stramte nu tin de cald

O regula de baza de care trebuie sa tinem cont este ca manusile stramte nu vor oferi niciodata caldura pe care ne-o dorim. Chiar daca sunt confectionate din materiale de calitate, chiar daca au blana si sunt, poate, impermeabile, manusile croite astfel vor fi mereu incomode pentru ca impiedica circulatia sangelui. Este un principiu care functioneaza si in cazul accesoriilor pentru alte zone ale corpului, cum ar fi picioarele sau capul.

Nu este cazul, desigur, ca alegem in acest context o pereche de manusi extralargi, care sa ne cada efectiv din maini. Solutia este undeva la mijloc. Va veti putea misca incheieturile si degetele in voie si, in acelasi timp, caldura naturala emanata de corp nu va fi pierduta in atmosfera.

Manusi care se incalzesc

Sunt foarte populare la noi de cativa ani manusile care “se incalzesc”. Se gasesc mai ales in magazine online si farmacii, functioneaza pe baza de baterii si promit o incalzire unirorma a spatiului din interior. De regula sunt croite din materiale impermeabile si au autonomie de cateva ore. Sunt foarte utile pentru motociclisti, biciclisti sau schiori, dar pot fi utilizate si in timpul orelor petrecute pe afara in fiecare zi.

Manusile incalzite costa semnificativ mai mult decat cele obisnuite. In schimb, pot fi solutia pentru zilele foarte reci, mai ales in cazul celor care nu stau prea bine cu circulatia periferica. Atentie insa la calitatea materialelor, la termenul de garantie si  la instructiuni. Necesita o grija mai mare la umiditate si la evitarea contacului cu apa.

Daca ne deplasam pe jos si cu mijloace de transport in comun, este bine sa avem in vedere o pereche de manusi flexibile si calduroase. Acestea trebuie sa ne pastreze in primul rand temperatura mainilor la nivel optim. Apoi, sa ne apere de socul termic produs atunci cand apucam diverse clante, manere, bare si clapete din metal, aflate in contact direct cu gerul de afara.

Daca afara este umed, ploua, ninge sau mai rau, e lapovita si ninsoare, o pereche de manusi impermeabile ne vor feri de senzatia neplacuta de maini umede in frig. Nici in acest caz nu trebuie sa ignoram flexibilitatea manusilor.

Cand sunt recomandate manusile din piele sau blana

In zilele foarte geroase, cu zapada sub forma de pulbere si aer uscat, mainile se vor simti perfect cu manusi din lana, impletite sau sub forta de blanita.

La fel ca toate materialele naturale, aceste texturi au calitatea de a oferi o senzatie placuta, de confort, fara curenti reci sau transpiratie. Sunt comode si in variantele cu un deget sau doua, mai ales daca aveti o tinuta sport.

Dezavantajul manusilor din lana sau blana este ca devin ineficiente, ba chiar neplacute in cazul in care intra in contact cu apa. Raman, asadar, accesorii naturale care “dau bine” in mediul urban.

Manusi pufoase pentru activitati urbane

Tot in mediul urban sunt foarte practice manusile pufoase din material flausat, folosit mai ales pentru sosete si accesorii pentru copii, dar nu numai. Este un material placut la atingere, elastic si, in acelasi timp, foarte calduros. Puteti alege modele uni sau mai vesele, cu dungi multicolore, buline sau personaje din animatii.

Pentru momentele cand va bateti cu bulgari sau plamaditi un om de zapada alaturi de prieteni si apropiati, alegeti mereu manusi “cu degete”, din materiale 100% impermeabile. De asemenea, daca va aventurati pe partia de schi sau saniute sau conduceti vehicule cu doua roti, cautati-va manusi speciale in magazinele cu articole sportive. Acestea sunt create din materiale inovative care le asigura exact acele calitati de care aveti nevoie.

Daca sunteti adepta elegantei clasice, iar outfitul de iarna implica mereu palton, fusta si cizme, manusile din piele sunt mereu solutia perfecta. Evitati modelele rigide sau foarte mici. Alegeti o piele moale, de calitate, in culori neutre. Pot fi mai lungi sau stranse la incheietura si sunt foarte calduroase daca sunt captusite discret cu blana naturala. Cer o grija speciala la umezeala si zgarieturi, insa, daca sunt ingrijite bine, pot sa fie confortabile, chiar chic pentru multe ierni.

Distribuie acum