Caută
Cum ii convingem pe copii sa mearga la cresa

Cum ii convingem pe copii sa mearga la cresa

Dupa lunile petrecute atat de aproape de cel mic, adaptarea in alt mediu poate fi coplesitoare, atat pentru el, cat si pentru mama. Despartirea din prima zi de cresa poate fi un moment foarte dificil, chiar traumatizant, asa ca e bine sa fie pregatit cu grija din timp. Este prima data cand nu va mai fi alaturi de fiinta care i-a dat viata. Daca se obisnuieste insa cu aceasta idee cu ceva vreme inainte, se va adapta mult mai usor la schimbare.

Sunt o multime de motive pentru care este bine sa va duceti copilul la cresa cat mai devreme. Pe langa faptul ca sunteti nevoita sa reveniti la serviciu, cel mic are sansa sa se adapteze mai repede si mai bine la viata intr-o comunitate. Isi va petrece cateva ore pe zi alaturi de copilasi de varsta lui. Va invata din mers cum sa se comporte cu ei, dar si cu personalul cresei. Va deprinde mai usor o multime de reguli si obiceiuri mult mai dificil de invatat acasa, cu parintii.

Avantaje ale integrarii intr-o comunitate de copii

Este dovedit ca intr-o comunitate totul se invata mult mai usor, fara sa fie nevoie de presiuni sau tehnici speciale. Mancarea pe care copiii o primesc la cresa este mult mai variata decat cea pe care reusiti sa i-o preparati acasa.

La cresa va invata sa isi adapteze gusturile alimentare la preparate care nu ii placeau sau pe care nu le cunostea. Va invata sa reduca din “mofturi”, iar asta il va ajuta sa aiba mai tarziu o alimentatie mai sanatoasa si diversificata. In plus, sistemul lui imunitar va deveni mai puternic.

Mai ales dupa primele imbolnaviri de la microbii care “circula” inevitabil intr-un grup mare de copii. La inceput va racii mai repede, va face asa-numitele boli ale copilariei.  Totusi, faptul ca totul se intampla la o varsta atat de mica ii va face organismul mai puternic si mai sanatos.

Mama e prima care trebuie sa se adapteze la nou

Primul pas in demersurile la adaptarea cu ideea ca cel mic “pleaca” de acasa este ca mama sa accepte aceasta idee si sa se obisnuiasca cu ea. De ea depinde in mare masura modul in care copilul va face fata noutatii.

Chiar daca instinctul ii spune ca ar trebui sa isi tina puiul in continuare la pieptul ei, ratiunea trebuie sa aiba prioritate. Cu siguranta ea este cea care stie ce e mai bine pentru copil, insa nu este bine sa incerce sa se impuna in fata personalului cresei atunci cand are senzatia ca cel mic nu este tratat bine. Adaptarea este un proces care va dura ceva timp si toata lumea va trebui sa aiba rabdare pana se produce.

Cum il obisnuiti pe copil cu ideea ca trebuie sa mearga la cresa

Tot de mama depinde felul in care copilul percepe ideea de a ramane cateva ore pe zi intr-un loc nou. Ea va fi cea care ii va vorbi despre cat de frumos va fi cand va merge la cresa. Ii va povesti cat de mult se va distra jucandu-se cu alti copii de varsta lui, cum va invata multe lucruri noi.

Nu este bine sa va lasati dusa de sentimente. Evitati sa va plangeti in fata lui despre cat de grea va fi despartirea. Dimpotriva, trebuie sa ii induceti entuziasm in legatura cu aceasta schimbare. Incercati sa il faceti sa astepte cu nerabdare aceasta zi. Uitati-va impreuna la fotografii cu copii la cresa, pe cat posibil de la cea pe care o va frecventa.

Ajutati-l pe copil sa se simta in siguranta la cresa

Radeti, faceti glume despre asta si chiar inventati scenarii  in care jucariile sunt copii la cresa. Jucati-va impreuna cu el “de-a cresa”. Cu cat veti face asta mai repede, cu atat aveti sanse ca prima zi sa nu fie o trauma. Spuneti-i ca se poate intampla sa ii vina sa planga la despartire. Asigurati-l ca va trece repede si toata lumea se va obisnui.

Copilul trebuie sa mearga la cresa convins ca asta e cel mai bine pentru el. De asemenea, trebuie sa stie ca nu este abandonat acolo. Asigurati-l ca parintii ii sunt in continuare aproape si vor veni mereu la timp sa il duca acasa. Lasati-i o jucarie sau o poza cu dumneavoastra, ca sa ii aline dorul. Incercati sa aveti o relatie calda cu educatoarea si impreuna sa ii conferiti siguranta in noua comunitate din care face parte.

Distribuie acum