A inceput postul Pastilor. Recomandari si superstii

A inceput postul Pastilor. Recomandari si superstii

De luni, 19 februarie, suntem in Postul Pastilor, cel mai lung si restrictiv post. Crestinii ortodocsi practicanti rememoreaza in acest fel postul pe care Iisus Hristos l-a tinut cu peste doua milenii in urma. Pe langa recomandarile bisericii, s-au perpetuat din strabuni o varietate de credinte si superstitii legate de cele 48 de zile premergatoare Invierii. Ca urmare, pentru ca a inceput Postul Pastilor, va prezentam cateva recomandari si superstii legate de aceasta perioada.

Postul Mare, cum i se mai spune, este o perioada in care este recomandat ca oamenii sa renunte la anumite alimente, dar si la vicii si obiceiuri daunatoare. De asemenea, este bine sa mediteze la viata si invataturile Mantuitorului, la propriile pacate, precum si sa ierte greselile celor din jur. Se considera ca, de fapt, exista doua perioade ale Postului Mare. Prima ar fi Postul Patruzecimii sau Paresimilor, cuprins in primele 40 de zile din post. Cealalta parte a postului este mai drastica si se refera la Saptamana Mare. Aceasta din urma este cuprinsa intre duminica Intrarii Mantuitorului in Ierusalim si cea a Invierii.

Cand a inceput Postul Pastilor

De luni, 19 februarie, suntem in Postul Pastilor din acest an. Cu o zi inainte, liturghia de duminica a avut ca tema izgonirea lui Adam din Rai. In duminica din ajunul inceperii postului, de lasata secului de branza, nu a fost voie sa se manance alimente cu carne. Este o zi in care se respecta si acum o mare varietate de practici. Cele mai multe au ca scop asigurarea sigurantei si rodniciei recoltei din anul agricol care tocmai incepe.

Colectie noua Smartwatch

Tu pe care il alegi ?

Oferta aici

In anumite zone se aprind focuri mari, prin care se doreste indepartarea spiritelor rele. In altele li se ofera 7 sticle cu lapte unor copii saraci. Totodata, se mai practica “baterea halvitei”, un concurs la care participa mai multe echipe de tineri, legati la maini. Miza este apucarea cu gura a unei bucati de halvita legata cu o sfoara. Lasata secului de branza este si un prilej ca tinerele nurori sa isi asigure o buna relatie cu soarele. Pentru aceasta, femeile trebuie sa prepare placinte cu branza dulce si stafide pe care sa le ofere in dar soacrelor.

Cum se tine Postul Pastilor

Odata postul inceput, regulile bisericesc impun destul de aspru ca toata lumea sa respecte postul, mai ales in zilele de miercuri si vineri. Nu se mananca in aceste zile carne sau orice derivate din produse animale: untura, lapte, smantana, unt, oua sau fierturi de oase. Totodata, in timpul postului nu se bea alcool.

In toate cele 48 de zile sunt interzise atat nuntile, cat si orice alte petreceri. Au voie sa faca exceptie de la interdictiile alimentare doar cei bolnavi, femeile insarcinate sau care au bebelusi, precum si copiii si varsticii.

Care sunt zilele cu “dezlegare la peste” in Postul Mare

Spre deosebire de celelalte posturi din timpul anului, Postul Pastilor are doar doua zile in care se poate consuma peste si derivate. Este vorba de sarbatoarea Buna Vestire (marcata in ziua de 25 martie) si de duminica Floriilor, care in acest an “cade” in 1 aprilie.

Recomandari si interdictii in Postul Mare

Printre lucrurile despre care sunt de bun augur in Postul Pastilor se spune ca se numara sfintirea locuintei. Mai exact, se cheama un preot care rosteste rugaciunea dedicata acestui prilej, stropeste peste tot cu apa sfintita si ii sfinteste si pe cei prezenti. La final, aplica o pecete pe un perete, cu data in care s-a facut acest ritual.

Totul pentru bucataria ta

Vrei sa gatesti ca un chef?

Exista si o lista cu interdictii pentru aceasta perioada. Prima este cea ce tine de restrictiile alimentare. Urmeaza apoi recomandarea de a renunta cu totul la orice pornire lacoma. Mandria si lauda sunt, de asemenea, interzise cu totul in Postul Pastilor. Chiar daca avem realizari si victorii in aceasta perioada, e mai bine sa ne aratam modesti si ponderati.

Dansul si participarea la intalniri sociale zgomotoase se adauga si ele pe lista lucrurilor interzise in Postul Mare. Nici discutiile inutile si barfa nu sunt incurajate in cele 48 de zile de post, la fel ca si vizionarea de programe care instiga la indecenta sau violenta. In schimb, crestinii sunt indemnati ca in aceasta perioada sa mearga la biserica si sa se roage mai des.

In ultimele zile de post, de Saptamana Mare sau Luminata, se recomanda urmarea ritualului spovedirii. In fiecare seara din aceasta saptamana, la biserica se tin Deniile, slujbe dedicate ultimelor zile ale Mantuitorului inainte de Inviere.

Distribuie

Cum sa fii o gravida frumoasa
Cum sa fii o gravida frumoasa

In viata oricarei femei apare perioada in care aceasta e pe cale sa devina mama. Cu toate ca este un moment pe care fiecare femeie il asteapta cu sufletul la gura, nu este de neglijat faptul ca trupul sufera modificari.

Verdeturi in mancare. Cele mai inspirate combinatii
Verdeturi in mancare – Cele mai inspirate combinatii

Ne amintim cu dor supa calda a bunicii si miresmele minunate ale mancarurilor ei, presarate cu multa verdeata. Este greu sa mai regasim gustul si mirosul bunatatilor de atunci, iar asta se intampla de multe ori din cauza absentei din

Trucuri pentru improspatarea rapida a parului imbacsit
Improspatarea rapida a parului imbacsit

Nu putem avea mereu un par ingrijit si perfect coafat, ca in reviste. De multe ori, cele mai importante sedinte, prezentari sau intalniri ne “prind” in zilele in care avem parul obosit, imbacsit si lipsit de stralucire. Nu mai e

A inceput postul Pastilor. Recomandari si superstii
A inceput postul Pastilor. Recomandari si superstii

De luni, 19 februarie, suntem in Postul Pastilor, cel mai lung si restrictiv post. Crestinii ortodocsi practicanti rememoreaza in acest fel postul pe care Iisus Hristos l-a tinut cu peste doua milenii in urma. Pe langa recomandarile bisericii, s-au perpetuat