Ce este fulgerul globular

Ce este fulgerul globular si de ce e bine sa ne tinem departe daca il vedem

Sumar articol

Fulgerul globular este un fenomen pe cat de spectaculos, pe atat de putin cunoscut. Are infatisarea unui glob luminos care pare ca pluteste prin aer si a fost observat de-a lungul istoriei in cele mai neasteptate zone ale lumii.

Daca vedeti vreodata asa ceva, fugiti cat mai repede si mai departe: o data ce atinge ceva, fulgerul globular explodeaza, iar efectele sunt devastatoare.

Este un fenomen atat de misterios, incat nici macar nu se poate spune oficial ca e vorba de unul electric, care se produce in atmosfera.

Ce este fulgerul globular

Au fost declarate fulgere globulare o serie de aparitii aeriene ale unor sfere bine delimitate, de obicei in timpul sau in urma unor furtuni puternice.

Cele mai multe au fost mari, de pana la cativa metri in diametru, dar au fost observate si unele mai mici, cat o aluna. Toate aceste relatari se termina cu explozia globului “de foc”, de multe ori cu victime omenesti.

Relatari despre fulgerul globular

Cei care au vazut fulgere globulare au povestit detalii dintre cele mai diverse.

De pilda, in anul 1852, intr-un apatament din Paris a aparut brusc din semineu o sfera cat o minge, care parea de foc. Afara era furtuna si tuna. Aceasta a inaintat in aer incet, cu un zgomot asemanator torsului pisicilor si s-a apropiat de cel care locuia acolo. Omul s-a ferit sa atinga sfera, iar aceasta s-a ridicat putin, apoi a iesit prin acelasi semineu. A explodat in secunda in care a iesit in atmosfera. Cosul cu pricina a fost foarte avariat.

Sfera alba din avion

O alta aparitie a unui posibil fulger globular dateaza din anul 1946 si este redata, in calitate de martor ocular, de un pilot.

Sfera era de un alb scanteietor si a aparut dintr-o data in cabina. A venit foarte aproape de chipul pilotului, care a simtit o intepatura usoara in zona capului. Globul s-a inverzit apoi si s-a mutat sub un scaun din cabina vecina, unde a si explodat, declansand un incediu de mici proportii. In urma incidentului, s-a constatat ca picioarele scaunului (din metal) s-au topit complet.

Fulgerul globular  “vindecator”

O sfera ceva mai mica decat o minge de fotbal a fost vazuta, de asemenea, intr-o caza din Australia. A intrat in casa pe usa de la parter si s-a inaltat de-a lungul scarilor, intrand intr-o camera de la etaj. A iesit apoi pe geam.

Dupa aceasta “vizita”, televizorul familiei a suferit o defectiune si, cu totul inexplicabil, a vindecat-o de reumatism pe femeia in varsta care se afla in patul strabatut de fulgerul globular.

Fulgerele globulare produc tragedii

Exista, din pacate, si povesti care au in prim-plan fulgerul globular care se sfarsesc dramatic. Un asemenea glob a atins o femeie din Marea Britanie in 1975 pe mana, provocandu-i o arsura groaznica. In Rusia a fost raportat un caz in care o femeie a lovit sfera luminoasa care i-a patruns in casa, iar aceasta s-a “multiplicat” in mai multe bile mici, raspandite pe podea. Impactul s-a soldat cu o arsura care i-a ajuns pana la os. Alte fulgere globulare, mai mici, au intrat de-a dreptul in sacii in care dormeau niste alpinisti. Unul a murit, iar ceilalti s-au ales cu niste traumatisme nemaivazute: li s-au desprins muschii de pe os in mai multe locuri ale corpului.

Undeva in Rusia a fost raportat in 1978 un fulger globular cu diametrul de un metro si jumatate, care a explodat deasupra unei cladiri. A lasat un urma un crater cat diametrul sau, cu adancime de 25 de centimetru. Mai mult, acest fulger globular a distrus toate firele electrice pe o raza de aproximativ 150 de metri.

Un glob luminos a aparut langa o casa din Noua Zeelanda. Copiii familiei au deschis geamul ca sa se uite cu atentie la fenomen. In acel moment, un foc a patruns in locuinta si a ars-o complet. Unul dintre membrii familiei si-a pierdut viata in acel incendiu.

Exista si relatari in care un posibil fulger globular a fost vazut cum se deplaseaza ca si cum ar sari, pe o autostrada. Acesta a lasat in urma cratere cu diametrul de peste un metru.

Faptul ca toti oamenii au acum la dispozitie mult mai facil camere foto si video a dus la inregistrarea mai multor imagini cu sfere luminoase atmosferice. Totusi, nu exista nici acum unele suficient de clare ca sa poata aduce informatii noi despre fenomen.

Fulgerul globular a ucis un cercetator

Viata primului cercetator al acestui fenomen, G. W. Richman a fost curmata in mod tragic chiar in timpul studiului. Se pare ca acesta evalua cu ajutorul unor aparate energia unui fulger. Un glob albastru cat un mar s-a desprins din acesta si s-a apropiat rapid de cercetator. In cele din urma, fulgerul globular i-a explodat in fata si l-a ucis. Si asistentul sau a fost afectat, pierzandu-si cunostinta imediat.

Una peste alta, se pare ca misterioasele sfere au capacitatea de a trece prin pereti, acoperisuri si chiar avioane.

Ipoteze despre originea fulgerului globular

Cum nu are inca o explicatie stiintifica oficiala, fulgerul globular se afla in mijlocul unor mari controverse. Exista voci care spun ca ar putea fi vorba doar de niste iluzii optice, produse dupa vederea unor fulgere care au strabatut cerul. Mai exista un fenomen cunoscut ca “focul sfantului Elmo”, un fel de halou care se formeaza deasupra obiectelor pe parcursul furtunilor electrice.

Pe langa ca apare spontan si dureaza foarte putin acest fenomen apare si intr-o mare varietate de forme. Uneori produce un zgomot mocnit, alteori e silentios, uneori explodeaza infricosator, alteori dispare, pur si simplu. Poate fi alb, albastru, rosu sau violet. Din aceasta cauza este foarte greu sa li se calculeze parametrii. Chiar si cele mai mici si rapide fulgere globulare observate au nevoie de o cantitate uriasa de energie, inca neexplicata.

De la extrateresti la antimaterie

S-a vorbit, de-a lungul timpului, de o posibila influenta extraterestra in producerea acestor sfere luminoase. Oamenii de stiinta au emis si ipoteze care sustin ca ar putea fi vorba de antimaterie. S-a mai vorbit de anumite tipuri de radiatii, de energie nucleara, aerosoli, ba chiar si despre materie neagra sau antimaterie.

O teorie mai noua este ca fenomenul se creaza dupa caderea traznetelor. Pe scurt, ionii ramasi in urma lor ar produce reactii care duc la formarea unui fulger globular, in urma contactului cu diferite substante si suprafete.

Oricare ar fi explicatia reala a fenomenului, fulgerele globulare vor fascina omenirea multa vreme de acum incolo, pentru ca oamenii sunt atrasi de mister, aparitii spectaculoase si chiar de pericolul care le inconjoara.

(sursa foto: Mix de cultura)

Distribuie acum