Superstitii si traditii de Boboteaza

Superstitii si traditii de Boboteaza

Sumar articol

In data de 6 ianuarie este marcata o mare sarbatoare a crestinatatii, Botezul Domnului. Cunoscuta la noi cu denumirea de Boboteaza, aceasta zi este insotita de o intreaga suita de superstitii si practici.

Toate au ca scop atat celebrarea momentului din calendarul ortodox, cat si asigurarea unui an nou bun, ferit de necazuri de orice fel.

Ce semnifica Boboteaza

Sarbatoarea din ziua de 6 ianuare este marcata atat in traditia crestin ortodoxa, cat si in cea catolica. Pentru catolici este sarbatoarea anuntarii magilor, Epifania, reamintirea zilei in care acestia ii ofera pruncului Isus aur, smirna si tamaie.

Pentru ortodocsi este ziua in care Isus a fost botezat in raul Iordan de Ioan Botezatorul. Se marcheaza, practic, nasterea spirituala a Mantuitorului. O data cu aceasta, s-au pastrat si s-au perpetuat si traditii anterioare crestinismului, cu acte ce semnifica purificari ale naturii, apelor si animalelor. Se doreste, totodata, si indepartarea raului. Cu alte cuvinte, se face totul pentru ca oamenii sa se asigure ca vor incepe un an bun, din toate punctele de vedere.

Cu o zi inaintea Bobotezei, in 5 ianuarie, se tine post negru. Tot in aceasta zi sau cu cateva zile inainte, preotii merg din casa in casa, sfintind cu agheasma fiecare spatiu si oferindu-le binecuvantare credinciosilor. Cu totii participa a doua zi la ceremonia care include sfintirea apei. In anumite zone, momentul cuprinde si un “scenariu” in care preotul isi arunca crucea intr-o apa curgatoare, iar cativa crestini din comunitate se arunca sa o prinda si sa o aduca inapoi. Cel care reuseste primeste binecuvantare si se crede ca va avea mare noroc pe tot parcursul anului.

Norocul il va insoti, in alta ordine de idei, si pe cel care va stranuta in ajun de Boboteaza. Cu sau fara acest detaliu, crestinii se intorc acasa cu vase in care aduc apa sfintita, despre care se crede ca se pastreaza proaspata mult timp si are anumite proprietati miraculoase, chiar vindecatoare.

Cum se celebreaza Boboteaza

Pentru a marca asa cum se cuvine o sarbatoare atat de mare, credinciosii trebuie sa pregateasca inca din ajun de Boboteaza o masa imbelsugata. Se gatesc cu grija nu mai putin de 12 feluri de mancare, care vor fi sfintite de preotul venit cu Botezul.

Dupa ce familia se bucura de ospat, o parte din bucate era odinioara oferita si animalelor din gospodarie. Aceasta pentru ca toti sa fie purificati si aparati de boli si rele.

Ce nu se face de Boboteaza

Ziua de 6 ianuarie este marcata, de asemenea, de o serie lunga de interdictii. Acestea sunt respectate cu mare ravna, chiar si in prezent, mai ales in comunitatile rurale. De pilda, in ziua de Boboteaza nu este voie sa se spele haine, pentru a nu murdari apa sfanta. Nu se lasa nici rufe pe sarma sa atarne afara.

In anumite locuri se crede ca nu e bine sa se spele camasi timp de doua saptamani dupa Boboteaza. Membrii familiei nu se vor certa sub nici un motiv in aceasta zi. De asemenea, nu se dau si nu se iau bani sau lucruri cu imprumut.

Cum isi afla fetele ursitul de Boboteaza

Momentul Botezului Domnului pare a fi propice si pentru practici prin care fetele nemaritate incearca sa isi afle alesul. Una dintre cele mai populare consta in procurarea unui fir de busuioc din manunchiul cu care preotul sfinteste casele. Crenguta se pune sub perna, iar noaptea tanara il va visa negresit pe cel cu care urmeaza sa se casatoreasca.

In Ardeal se obisnuieste ca fetele sa tina post negru de dinaintea sarbatorii si sa nu bea apa deloc. Seara vor manca o felie de paine presarata cu sare. In noaptea urmatoare vor dormi cu firul de busuioc sub perna, visandu-l pe ursit ca le aduce apa.

O alta superstitie spune ca fetele care cad pe gheata in 6 ianuarie se vor marita cu siguranta in anul respectiv.

Ce previziuni meteo se pot face de Boboteaza

Gerul Bobotezei este un alt mit legat de aceasta sarbatoare. Cei care urmeaza traditiile din batrani cred ca temperaturile foarte scazute in aceasta zi sunt de bun augur pentru felul in care va fi vremea in anul respectiv.

Totodata, se credea ca gerul anunta un an plin de noroc si recolte bogate. Vremea frumoasa de Boboteaza anunta belsug de paine si peste in lunile urmatoare. Se crede ca daca de Bobotezaza a fost frig, vremea se va incalzi, iar daca a fost moale, vor urma zile geroase.

(sursa foto: Revista TEO)

Distribuie acum