Caută
pando 80000 ani

Descopera Pando: Un Copac cu 80.000 de Ani

Pando: Cel mai Batran Copac din Lume

Pando, cunoscut si sub numele de „Mama Padurii”, este cel mai batran copac din lume. Acest monument natural se afla in sudul statului Utah, SUA si are o varsta estimata de aproximativ 80 000 de ani.

Structura si rasinozitate deosebita

Pando este un arbore de poplar aspen, formand un aranjament denumit „gramada de tufis”. Acesta este format din peste 40 000 de tulpinii sale groase si masive, care s-au unit din cauza rasinii si a mecanismului de propogare.

Acesti copaci sunt printre putinele plante din lume care se contopesc la contactul cu celulele lor vecine, ceea ce explica vechimea sa.

Protejarea mamei padurii

Desi pando este foarte bine protejat, atat de organismele guvernamentale, cat si de oamenii de stiinta care au studiat-o, aceasta este amenintata de braconieri, schimbarea mediului si schimbarile climatice.

Pentru a se asigura ca padurea va fi protejata, au fost luate mai multe masuri preventive, precum interzicerea cacaturilor si implementarea unui program voluntar de monitorizare a mamei padurii.

Pando este un simbol viu al lumii naturale si are o mare importanta din punct de vedere natural si cultural. Acesta este perfect conservat si ar trebui protejat in primul rand de oamenii care l-au creat si sunt responsabili de el.

Distribuie acum