Caută
Ingrijirea gingiilor sensibile – sfaturi si ponturi

Ingrijirea gingiilor sensibile – sfaturi si ponturi

Ingrijirea gingiilor este foarte importanta in fiecare zi pentru a evita orice problema legata de sanatatea acestora.

Deseori le neglijam si nu prea punem pret pe santatea lor in mod exclusiv. Pana ce nu capata un aspect inestetic sau nu ne deranjeaza, nu le luam prea mult in seama manifestarile.

Este vorba despre gingiile noastre. Fie ca vorbim despre gingii care sangereaza sau despre gingii inflamate, este suficient sa simtim durerea si jena de pe urma lor ca sa ne strice starea de spirit. Din fericire, medicii dentisti ne ofera cateva sfaturi specializate despre ingrijirea gingiilor.

Spala-te corect pe dinti pentru gingii sanatoase

Tendinta persoanelor cu gingii sensibile sau gingii inflamate este sa evite sa atinga zonele dureroase. Desi pare neobisnuit, medicii dentisti ne recomanda sa renuntam la acest comportament. Daca vom evita sa periem dintii sau ii vom peria insuficient, vom creste sansele sa acumulam placa bacteriana si tartru. Un mediu bogat in bacterii intretine inflamatia gingiilor.

Oricat de inconfortabil este, trebuie sa ne curatam dintii ca si cum nu ar exista probleme gingivale. Si iata ca ajungem la perierea corecta. Nu este indicat sa aplicam presiune cu periuta de dinti, sa nu frecam si nici sa nu insistam stanga-dreapta. Ca sa nu ne fragilizam si mai mult gingiile, trebuie sa tinem periuta la 45 de grade si sa efectuam miscari circulare sus-jos si stanga dreapta.

Pentru gingii inflamate sau gingii sangerande este recomandata o periuta cu peri moi. Daca te speli corect pe dinti, vei scapa de problemele gingivale pe termen lung.

Evita alimente daunatoare danturii si gingiilor

Multi oameni cred ca cele mai problematice alimente sunt cele dure sau greu masticabile. Fructe precum pere si mere tari sau alune par sa fie incriminate in cazul gingiilor sensibile. In realitate, acestea sunt departe de a fi vinovate de aceasta problema. Intr-adevar, odata sensibilizate, gingiile vor fi mult mai usor lezate daca muscam cu pofta dintr-un mar tare. Insa, nu aceasta este cauza.

Se pare ca alimentele bogate in carbohidrati mentin placa bacteriana si contribuie la agravarea problemelor gingivale. Alimentele daunatoare danturii si gingiilor sunt: zaharul rafinat, pastele, produsele de patiserie care “hranesc” bacteriile din mediul bucal.

Imbracaminte pentru femei

Tu ce porti in acest sezon?

Bineinteles ca nu este realist sa renuntam la carbohidrati, cei complecsi gasiti in cereale si paste integrale au beneficii pentru sanatatea noastra. Este recomandat sa ne curatam dintii macar cu ata dentara dupa mese in care am consumat carbohidrati.

Apeleaza si la un tratament naturist pentru gingii

Un alt remediu pentru gingii sangerande il reprezinta propolisul. Il poti achizitiona sub forma de tinctura sau comprimate pe care sa le mesteci. Are proprietati antibacteriene si imbunatateste sanatatea gingiilor prin stimularea circulatiei prin faptul ca mesteci comprimatul.

Un alt tratament naturist pentru gingii este uleiul de cuisoare sau decoctul de cuisoare. Aceste mirodenii calmeaza temporar senzatia de mancarime si iritare. Poti sa cumperi ulei de cuisoare de la plafar si sa il aplici usor prin miscari circulare. Daca alegi decoctul, fierbe pret de 10 minute 4-5 cuisoare in 200 ml de apa. Cu o compresa sterila, tamponeaza gingiile, fara sa apesi prea tare.

Un alt remediu naturist pentru gingii sensibile sau sangerande este utilizarea uleiului de lamaie sau al uleiului de eucalipt. Acestea au si ele proprietati dezinfectante si te scapa de placa bacteriala acumulata. Ai grija sa nu folosesti in exces uleiul de lamaie deoarece poate sa deterioreze smaltul dintilor. Astfel te alegi cu inca o problema in sfera orala.

Mergi regulat la controlul dentar

Da, este cel mai intuitiv sfat, dar si cel mai neglijat. In general, un control dentar are loc, in mod ideal, la 6 luni. Acesta este util deoarece poate sa identifice din timp cauza problemelor gingivale.

Fie va vorbim despre mostenirea generica ce te conduce la retractie gingivala sau paradontoza sau pur si simplu la o sensibilitate gingivala de la anumite alimente, ai sansa sa iti diagnostichezi problema. Un diagnostic corect este primul pas inspre tratamentul eficient si controlul dentar regulat te ajuta sa previi problemele gingivale.

Verifica sa nu ai dereglari hormonale

In unele situatii, gingiile sensibile sau sangerarea repetata a acestora sunt simptome ale schimbarilor hormonale prin care treci. Nu exista motive de alarmare, se stie, de exemplu, ca femeile insarcinate sunt mai predispuse la sangerari gingivale. Si aceasta deoarece schimbarile hormonale favorizeaza sensibilitatea la placa bacteriana.

La fel se poate intampla si in cazul in care hormonii din anumite faze ale ciclului menstrual isi fac de cap. Consulta medicul daca aceste probleme gingivale persista ca sa stii daca ai nevoie de o interventie hormonala sau doar de una locala, asupra gingiilor.

(sutsa foto: Sprotbrough Dental Practice)

Colectie noua Smartwatch

Tu pe care il alegi ?

Distribuie acum