Caută
Obiceiuri alimentare nocturne care te ingrasa

Obiceiuri alimentare nocturne care te ingrasa

Ai avut mese echilibrate pe tot parcursul zilei. Ba chiar ai si facut miscare. Si totusi, ceva nu merge. Constati ca acul cantarului ramane neclintit sau merge in dreapta.

Deja stii regulile: sa nu mananci dupa o anumita ora, sa nu rontai dulciuri si snacks-uri seara si sa nu consumi alcool. Dar ce anume iti scapa? Dupa cum ai constatat, nu e suficient sa ai o alimentatie sanatoasa de-a lungul zilei daca vrei sa nu te mai ingrasi. La fel poate fi spus si despre respectarea regulilor clasice cu privire la cina. Specialistii in nutritie ofera recomandari care sa reduca riscul acumularii kilogramelor in plus. De asemenea, fara sa iti dai seama, anumite obiceiuri alimentare nocturne pe care le ai te pot ingrasa.

Nu consuma multi carbohidrati

Cina este masa la care este indicat sa consumam mancare light. Din pacate, aceasta recomandare a fost mult timp aplicata gresit. Astfel, din dorinta de a reduce caloriile, oamenii au apelat majoritar la carbohidrati, adica zaharurile gasite in mod natural in alimente precum: orez, paste, cereale, fructe, dulciuri. Aceasta schimbare a condus la cine putin calorice, dar bogate in zahar. Asadar, nu e indicat sa consumi aceste alimente la cina.

Corpul nu are timp sa utilizeze carbohidratii care, suferind transformari, conduc la cresterea tesutului adipos. Desi pare light, o portie de paste cu sos de rosii nu este alegerea potrivita daca ai probleme cu kilogramele in plus.

Dormi suficient daca vrei sa nu te ingrasi

Somnul este in stransa legatura cu metabolismul nostru. Lipsa somnului sau un somn neodihnitor conduce la cresterea productiei de cortizol, un hormon al stresului. Un nivel ridicat de cortizol este asociat cu cresterea cantitatii de grasime, in special in zona abdominala. In plus, organismul isi modifica si o serie de alti parametrii. De exemplu, hormonul foamei, denumit “grelina”, este stimulat atunci cand nu ne odihnim.

Nu sarii peste cina ca sa nu dobandesti kilograme in plus

O alta greseala pe care o fac multi dintre cei care vor sa slabeasca este ca se abtin si apeleaza la invechita si ineficienta regula “Nu manca dupa ora sase.” Desi pare contraintuitiv, a nu manca va pune organismul intr-o stare temporara de infometare, mai ales cand ne punem in pat la ora 22 sau chiar 24.

Drept rezultat, metabolismul va fi incetinit si exista chiar posibilitatea sa ne modificam poftele in favoarea alimentelor calorice, prea dulci sau prea grase. Aceasta este o masura de protectie luata de organism pentru a se asigura ca nu va fi privat de nutrienti.

Opreste toate sarcinile profesionale

In epoca Internetului, exista tentatia de a mai deschide un ultim e-mail inainte de culcare. Pe motiv ca reducem din sarcinile zilei urmatoare, ne contaminam timpul liber cu sarcini marunte. Insa nu exista doar un dezavantaj. Daca nu separam clar activitatile, vom ramane centrati pe rezolvarea problemelor. Pare o consecinta adaptativa, nu-i asa? De fapt, este o strategie contraproductiva. O problema pe care ramanem centrati nu garanteaza solutii.

In plus, vom asocia ceea ce faceam atunci cand verificam e-mail-uri de fiecare data cand reluam aceasta activitate. Obisnuiai sa iei gustarea de dupa-masa cand iti indeplineai sarcini profesionale? La fel va fi si seara. O alta consecinta negativa a prelungirii treburilor zilnice este ca si acest obicei va creste productia cortizolului, ceea ce conduce la favorizarea acumularii kilogramelor in plus.

(sursa foto: HuffPost UK)

Distribuie acum