Caută
Sase beneficii ale ciocolatei

Sase beneficii ale ciocolatei

Cu aproape doua milenii inainte de Hristos, magia untului si a boabelor de cacao isi facea loc in vietile oamenilor. Folosite pentru energizare si in ritualurile aztecilor, boabele de cacao au ramas baza unuia dintre cele mai celebre deserturi din lume: ciocolata.

Sortimente diverse de ciocolata neagra – vezi AICI

Deseori penduland intre recomandari de eliminare sau includere in alimentatia noastra, ciocolata ramane un subiect tabu. Cert este ca are numeroase beneficii cu conditia sa contina minimum 70% cacao si unt de cacao, nu grasimi hidrogenate vegetale. Iata cele mai importante beneficii ale ciocolatei.

Ajuta inima

Se stie demult ca ciocolata contribuie la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. Un studiu cu circa 1000 de subiecti a aratat ca acestia si-au redus tensiunea arteriala consumand ciocolata amaruie (gasesti AICI). In plus, ciocolata contine antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi, substante cu rol in oxidare si imbatrinirea peretilor vaselor de sange si nu numai. O alta maniera prin care ciocolata este de ajutor pentru sistemul cardiovascular este prin faptul ca reduce colesterolul daunator denumit “LDL” si il creste pe cel benefic, denumit “HDL”.

Contribuie la slabit

Consumata ca si gustare, ciocolata este de real ajutor in procesul de slabire, fiind chiar recomandata in diete. Datorita grasimilor sanatoase si continutului scazut de zahar contribuie la secretarea hormonului satietatii denumit “leptina”. Totodata, aceasta nu ne predispune la pofte pentru dulciuri si ne reseteaza pragul pentru dulce. Bineinteles, nu este suficient sa consumam ciocolata amaruie. Trebuie sa consumam alimente dulci care sunt mai putin dulci ca sa ne obisnuim cu un gust mai putin intens.

Imbunatateste dispozitia

Nimic surprinzator in aceasta veste. Se pare ca ciocolata confera o stare de bine, contribuind la secretarea hormonului bunei dispozitii (serotonina). Consumata moderat, ciocolata ne ajuta sa ne simtim mai energici, mai binedispusi. Avand un rol stimulent, alte substante se comporta intocmai ca si compusii narcotici, fara efectele daunatoare ale acestora. De aceea, ciocolata ne face sa ne simtim in al noualea cer.

Protejeaza pielea de efectele soarelui

Un efect mai putin cunoscut al ciocolatei se refera la asigurarea protectiei pielii. Un studiu a aratat ca indivizii care au consumat ciocolata amaruie au o rezistanta mai ridicata a pielii in timpul expunerii la razele ultraviolete de tip A. Cei care nu au consumat ciocolata amaruie nu au aratat aceeasi rezistenta la efectele daunatoare ale razelor solare. Cea mai eficienta cale ar fi consumul boabelor de cacao. Acestea se gasesc in diferite plafare si magazine specializate cu distribuirea produselor alimentare sanatoase.

Are rol benefic in sistemul imunitar

Numeroase date stiintifice arata ca antioxidantii din ciocolata contribuie la prevenirea cancerului si la reducerea proceselor inflamatorii din corp. Se pare ca un consum de cacao sub forma ciocolatei ajuta la stimularea celulelor imunitare responsabile pentru anticorpii din intestine si intreg organismul. Acest lucru arata ca organismul nostru face mai bine fata stresului consumand si ciocolata amaruie, alaturi de alte alimente sanatoase. Mai multe idei despre cum sa alegi alimentele cele mai nutritive gasesti aici.

Sustine functiile cognitve

Mai multe studii au legat consumul de ciocolata de imbunatatirea abilitatilor cognitive. Mai precis, cei care au consumat ciocolata au avut o memorie mai buna in reamintirea cuvintelor, in sarcini matematice si in orientarea vizuala spatiala.

(sursa foto: Fitplan)

Distribuie acum