Caută
4 greseli de alimentatie daunatoare pentru silueta ta

4 greseli de alimentatie daunatoare pentru silueta ta

Cu toate ne dorim sa aratam bine, sa avem cat mai putine kilograme in plus si sa ne simtim confortabil in propria piele. De aceea, apelam la cele mai accesibile sfaturi cu privire la prepararea si alegerea alimentelor. Insa, de multe ori, acestea se dovedesc a fi mituri care contribuie negativ la aspectul nostru fizic si la starea de bine.

Iata unele dintre cele mai frecvente greseli de alimentatie care ne compromit silueta:

  • Mancam prea putine proteine

Vechile regimuri de slabire se focalizau, in speranta detoxifierii iluzorii, pe reducerea drastica sau chiar eliminarea produselor pe baza de proteine: carne, oua, lactate. Insa proteinele animale si vegetale au un rol important pentru organismul nostru, iar in privinta mentinerii sau reducerii kilogramelor, acestea contribuie la satietate.

Studiile arata ca acest efect este hormonal, consumul de proteine ajutandu-ne creierul sa secrete hormoni ai satietatii si sa imbunatateasca consumul termic al organismului. Acesta din urma este un proces ce are legatura cu consumul energiei.

Prin urmare, apeland la proteine, ajungem sa fim ma satui si sa consumam mai multa energie in procese firesti ale organismului nostru.

  • Consumam aceleasi alimente

Cu toate ca sunt sanatoase, se poate intampla sa mizam pe consumul constant al acelorasi alimente. Stim ca varza, salata si pieptul de pui sunt intr-adevar utile in dieta de slabire, asa ca putem pica in obisnuinta de a le include in mesele zilnice.

Sigur ca nu este nimic daunator in consumul alimentelor sanatoase, insa, in mod indirect putem ajunge la plictiseala. Plictiseala contribuie la tentatia inspre alte alimente, poate mai putin sanatoase, dar mai interesante si prin simplul fapt ca sunt noi.

De aceea, o solutie potrivita este sa apelam la alimente de sezon si chiar sa renuntam temporar la cele pe care le putem consuma in alt anotimp pentru a face loc acelora care ne instiga papilele gustative si ne ofera noutate.

  • Mancam prea putine calorii

Probabil ca aceasta este una dintre cele mai tentante si intuitive metode atunci cand dorim sa slabim. Dar daca vom consuma prea putine calorii, ne vom pune nu doar corpul in pericol, ci ne vom compromite chiar procesul slabirii. Atunci cand nu avem suficiente resurse, organismul nostru inta intr-un mod protectiv, anticipand ca nu mai primeste ceea ce este necesar supravietuirii.

Consecintele acestui mod protectiv sunt reprezentate de incetinirea metabolismului. Drept urmare, nu vom mai consuma la aceeasi rata caloriile ingerate, ceea ce inseamna fie ca nu mai slabim, fie ca va fi mai greu. Pentru a afla cate calorii sa consumam in mod orientativ, putem sa ne folosim de diferite calculatoare specializate.

  • Alegem portii nepotrivite

O alta greseala pe care o facem deseori atunci cand dorim sa ne controlam greutatea este sa apelam la portii coplesitoare. Evident ca nu facem acest lucru cu alimente “interzise”, ci cu inofensivele frunze de varza, salata si spanac sau micutele cirese si visine abia aparute.

Intr-adevar, nu este contraindicat sa le consumam, insa ceea ce obtinem, pe termen lung, este marirea stomacului. Chiar daca mancam potrivit, e esential ca portiile noastre sa obisnuiasca stomacul sa fie satul cu o cantitate mai mica. Altfel, vom avea mereu senzatia ca trebuie sa il umplem si vom ajunge sa mancam mai mult decat trebuie.

(sursa foto: Modern Health & Fitness)

Distribuie acum