Lintea nu este un aliment foarte popular pe la noi, dar ne poate aduce o multime de beneficii. In plus, se gaseste in toate aprozarele si magazinele naturiste la preturi mici, asa ca ar fi pacat sa nu o incercati.
Este delicioasa in anumite preparate culinare, mai ales in supe si garnituri. Ne aduce, astfel, o multime de avantaje nutritionale, de la minerale si vitamine, pana la antioxidanti.
Lintea folosita intr-o alimentatie sanatoasa
Lintea este un aliment care provine din Asia Centrala. Este pomenita chiar si in Biblie, mai exact in Vechiul Testament. Este o planta anuala care produce pastai, iar boabele sale sunt utilizate in alimentatie.
Totusi, spre deosebire de fasole sau de mazare, are cateva avantaje importante. In primul rand este vorba de timpul de gatire. Daca pentru prepararea mancarurilor cu fasole este nevoie de cateva ore, lintea are un timp de fierbere de maximum o jumatate de ora. In plus, are capacitatea de a “absorbi” arome si gusturi, iar asta le aduce mancarurilor mult mai multa savoare.
Ce beneficii ne aduce consumul de linte
Consumul de linte ne aduce in alimentatie o multime de nutrienti. Delicioasele boabe contin o cantitate insemnata de proteine, calciu, magneziu, fier, potasiu si vitamina B6, precum si acid folic. Ne ajuta, asadar, sa avem o alimentatie sanatoasa si energizanta. In plus, contin foarte putine calorii, un avantaj deosebit pentru cei care vor sa isi mentina silueta.
Consumul de linte le este, de asemenea, util celor care sufera de diabet. Nu in ultimul rand, acest aliment contine o cantitate insemnata de fibre, echilibrand astfel procesul de digestie.
Cum se prepara lintea rosie
Lintea rosie este cea mai populara dintre soiuri, si asta pentru ca se gateste foarte rapid. Arata minunat atunci cand o cumparam, insa culoarea rosie isi pierde mult din intensitate imediat ce incepe sa fiarba. Nici forma rotunda nu ramane intacta, asa ca de cele mai multe ori mancarea cu linte arata mai degraba ca un terci. Aceasta nu ii afecteaza insa calitatile nutritive.
Spre deosebire de fasole, naut sau alte boabe, lintea rosie nu are nevoie sa fie tinuta in apa inainte de gatire.
Reteta piure de linte rosie
Ca sa evitati sa le oferiti celor dragi o mancare putin aspectuoasa, puteti gati o retata de lintea rosie sub forma de piure.
Pasii necesari pentru preparare: caliti la foc mic intr-o tigaie ceapa, morcov, ardei si usturoi, toate maruntite in prealabil. Dupa ce s-au inmuiat, puteti adauga condimentele uscate dorite. Lintea rosie se potriveste de minune cu cimbrul, oregano, salvie, chimen sau anason. Daca preferati aromele orientale, presarati un praf de curry. Rumeniti totul un minut, apoi turnati supa de pui, si, cand fierbe, adaugati boabele de linte. Cand amestecul e bine patruns, pasati-l in blender.
Ca sa aiba o consistenta mai tare si mai catifelata, puteti pasa si un cartof fiert si o lingura de unt. Piureul va fi delicios alaturi de friptura de porc, pui sau peste. Acceasi reteta poate fi baza prepararii unei supe minunate.
Diferenta este ca la final ii adaugati bulion, nu o pasati si presarati deasupra coriandru si menta.
Reteta supa crema de linte alba
In aceeasi ordine de idei, daca aveti la indemana linte alba, puteti prepara o supa crema delicioasa.
Puneti lintea alba la fiert timp de maximum 45 de minute alaturi de radacinoase de aceeasi culoare (telina, pastarnac si patrunjel), precum si o ceapa. In acest timp caliti un morcov si doi ardei, peste care turnati la final un borcan de 400 de mililitri cu bulion. Se amesteca totul si se paseaza cu o jumatate de pachet de unt, 200 de grame de smantana, sare, piper si boia.
Se serveste in boluri, cu frunze proaspete de menta si busuioc deasupra.
Reteta chiftelute din linte
Daca planuiti sa preparati un meniu dietetic, chiftelutele din linte pot fi o alegere ingenioasa.
Boabele se curata, se spala si se fierb inabusit pentru 20 de minute. Se toarna intr-un castron mare. Tocati apoi foarte marunt ceapa verde, usturoi si frunze de patrunjel. Amestecati-le cu lintea din castron. Asezonati cu sare si piper. Turnati apoi un ou intreg si omogenizati tot amestecul.
Umeziti-va mainile si formati bilute mici, pe care le rumeniti pe rand intr-o tigaie cu mult ulei. Daca va plac mancarurile crocante, rostogoliti chiftelutele in pesmet inainte de a le pune in tigaie. Evitati sa le lasati prea mult la prajit. Se pot servi cu sosuri usoare si cu salate proaspete.
(sursa foto: DR. Weil)