Caută
E vremea compoturilor. Retete si beneficii pentru sanatate

E vremea compoturilor. Retete si beneficii pentru sanatate

Cuceriti cu totul de exlozia de arome a dulciurilor care se gasesc acum in magazine, copiii de astazi nu se mai bucura de savoarea compoturilor de altadata. Este timpul sa scuturam praful de pe vechile carti si caiete cu retete de compoturi si sa le redescoperim minunatele beneficii pentru sanatate.

Chiar daca avem la dispozitie fructe din toate colturile lumii in toate anotimpurile, nimic nu se compara cu proprietatile si aromele unice ale celor care se fac in tara noastra, la vremea lor.

Compotul este unul din preparatele tradionale care pastreaza peste iarna gustul si proprietatile nutritive ale fructelor. Se aleg fructe proaspat culese, bine coapte, fara portiuni alterate sau atacate de daunatori. Se spala bine, se lasa la uscat, dupa care se urmeaza reteta aleasa. Vom evita in acest fel ingredientele nocive pe care le contin inevitabil compoturile din magazine, de la prea mult zahar la fructoza, la aditivi, coloranti sintetici si pana la potentiatori de aroma.

Iata cateva retete de compoturi pe care le puteti savura pe timpul iernii.

Reteta de compot de prune

Compotul de prune este cel mai intalnit preparat de pe rafturile camarii bunicilor si al matusilor. Se aleg fructe frumoase, coapte, fara defecte. Se spala si se pun la fiert pentru o jumatate de ora. Oala se pune apoi deoparte si procedura se reia si in urmatoarele doua zile.

Pentru un plus de savoare, se poate adauga putina scortisoara, cardamom sau vanilie. Se lasa la racit in vasul in care au fiert, dupa care se toarna in borcane, se acopera cu celofan care se intinde bine si se leaga cu sfoara. Este bun pentru un sistem digestiv sanatos, pentru eliminarea toxinelor si combaterea anemiei. Ne ajuta sa avem o imunitate puternica, sunt energizante si pot preveni aparitia hemoroizilor.

Preparare compot de caise

Pentru prepararea compotului de caise se aleg caise coapte si frumoase, care se spala bine si li se scot samburii. Se impart in jumatati si se aseaza in borcane. In fiecare recipient se presara cateva linguri de zahar, dupa preferinte. Totul se acopera cu apa, se leaga cu capace, dupa care borcanele se pun intr-o cratita mare si intinsa si se acopera cu apa pana putin mai jos de capace.

Se fierb timp de un sfert de ora, apoi focul se stinge si oala se acopera cu o patura. A doua zi, borcanele se scot, se sterg si se aseaza pe raftul unde vor fi pastrate in sezonul rece. Acest compot scade efectele anemiei, ne ajuta sa avem o vedere mai buna si sa avem un sistem nervos mai echilibrat.

Reteta de compot de visine

Pentru compotul de visine se aleg fructe intregi si bine coapte, se pun intr-o oala cu zahar, calculat sa reprezinte o treime din cantitatea de fructe. Se acopera cu apa curata si se fierb maximum 15 minute.

Se adauga coaja rasa de lamaie dupa gust si, daca va place, un praf de cardamom, scortisoara, anason sau nucsoara. Se toarna totul rapid in borcane si se inchid. Se poate consuma seara, pentru ca au un efect relaxant, contine vitamina C si scade nivelul colesterolului.

Cum se pastreaza compotul

Compoturile naturale isi pot pastra savoarea nealterata chiar si un an, daca borcanele sunt bine inchise si se pastreaza in locuri racoroase si intunecoase. Sunt eficiente si capacele cu filet. Importanta este procedura de sterilizare a borcanelor, fie ca se aplica inainte, fie dupa fierbere.

Este esential ca recipientele sa fie ferite de bacterii si mucegaiuri care pot altera compotul. Pentru aceasta se spala bine cu detergent si apa fierbinte borcanele, se clatesc in mai multe ape si se fierb in vase cu apa la cuptor pentru 10-15 minute. Abia dupa aceasta procedura borcanele pot fi folosite pentru diverse compoturi sau gemuri.

(sursa foto: Totul despre mame)

Distribuie acum