Temperaturile incep sa scada din ce in ce mai mult, noptile devin mai lungi, iar organismul nostru trebuie din nou sa se adapteze la schimbari. Fie ca vorbim de raceli frecvente sau de par care se rupe usor, toamna aduce cu sine adevarate provocari pentru organism.
Bineinteles, printre cele mai utile solutii se regaseste si ajustarea alimentatiei. Iar specialistii ne recomanda sa includem in gustarile noastre gutuile, fructe de toamna cu numeroase beneficii pentru organism.
Gutuile scad colesterolul rau si ajuta inima
Despre gutui se stie ca au numeroase beneficii pentru sanatate. Datorita continutului ridicat de potasiu, perele actioneaza ca un vasodilatator, totodata reducand si colesterolul rau. Un alt efect benefic al perelor deriva din bogatul continut de antioxidanti. Acestia mentin sanatatea vaselor de sange si previn acumularea radicalilor liberi, despre care se stie ca au un rol in aparitia cancerului.
Colectie ii traditionale
Tu la ce asortezi o ie?
Gutuile contin fibre care iti imbunatatesc tranzitul
Preferate proaspete sau in clasicul compot de gutui, aceste fructe sunt pline de fibre si antioxidanti, precum pectina. Fibrele au numeroase efecte pozitive asupra tranzitului intestinal, crescand motilitatea intestinala. Aceasta inseamana ca mancarea digerata este impinsa mai repede spre evacuare, fara sa mai petreaca mult timp in colon.
Recomandate in constipatie, gutuile ajuta la slabit, tocmai pentru ca ne mentin mai satule prin cantitatea de fibre. In plus, sunt indicate si in regimul diabetic, tocmai datorita cantitatii reduse de carbohidrati.
Gutuile iti fac parul frumos
Bogate in zinc, cupru si fier, gutuile contribuie la sanatatea parului tau. Aceste minerale sunt implicate in sanatatea parului si pielii tale, astfel ca previn caderea parului si imbunatatesc rezistenta firului de par. Prin continutul de antioxidanti, gutuile reduc efectul radicalilor liberi asupra pielii si parului.
Totodata, lupta impotriva proceselor inflamatorii, deseori mai frecvente toamna ca urmare a scaderii imunitatii. Zincul este un remediu eficient impotriva cosurilor, fiind recomandat in urma consultului dermatologic. Asadar, consuma cu incredere gutuile aromate ale toamnei.
Gutuile cresc imunitatea organismului
In sezonul rece, imunitatea organismului este pusa la incercare. Tranzitia nu tocmai moderata a temperaturilor nu face decat sa afecteze imunitatea organismului. Si de aceasta data gutuile se dovedesc a fi potrivite pentru refacerea acesteia. Bogate in vitamina C, ajuta organismul sa stimuleze sistemul imunitar si reduc procesele inflamatorii.
Imbracaminte pentru femei
Tu ce porti in acest sezon?
Ai grija sa le consumi cat mai proaspete posibil. Nici coapte nu sunt de neglijat, insa isi reduc din cantitatea de vitamina C. In plus, gutuile cresc si numarul celulelor albe, implicate in lupta organismului cu virusurile si bacteriile.
Consumul de gutui te ajuta sa slabesti
Deosebit de bogate in fibre si cu un gust aromat, gutuile faciliteaza reducerea kilogramelor in plus. Spre deosebire de alte fructe prea dulci, nu iti stimuleaza pofta de mancare. Prin continutul ridicat de fibre, gutuile te mentin satula mai mult timp, satisfacand, in acelasi timp, pofta de dulce. Poti sa le folosesti si pentru prepararea gemurilor fara zahar deoarece continutul de pectina le va transforma intr-o pasta savuroasa si bine legata.
(sursa foto: My Food Book)