Pe aceeasi “treapta” cu ridurile, cearcanele sunt semne care ne aduc multa suparare si bataie de cap. Ne dau o mina obosita si ne imbatranesc mult figura, iar asta nu este de natura sa ne faca zilele mai senine. Prima masura pentru combaterea lor este sa le identificam cauzele. Din fericire, exista cateva solutii care ne pot ajuta sa le atenuam.
Numim in mod normal cearcane adanciturile vinetii sau cearcanele galbui care se formeaza imediat sub ochi. Uneori le avem de cand ne stim, alteori ne pomenim cu ele in anumite dimineti, in vreme ce agravarea lor brusca pe termen lung ne poate sugera ca organismul se confrunta cu anumite probleme. Pe de alta parte, de multe ori este vorba doar de un semn al inaintarii in varsta.
Ce facem daca am mostenit un ten cu cearcane
Daca aveti cearcane de cand va stiti si nu s-au agravat o data cu trecerea anilor, se poate vorbi de o mostenire genetica. Mai exact, pielea din jurul ochilor este pigmentata mai puternic inca de la nastere. Aceasta varianta este cu atat mai plauzibila cu cat mai multi membri ai familiei au aceasta trasatura. De cele mai multe ori, cearcanele de acest tip apar la persoane cu tenul mai inchis la culoare, iar fenomenul devine mai vizibil sub influenta razelor soarelui.
Partea buna este ca in aceste cazuri cearcanele nu se agraveaza prea mult in timp. Tot ce putem face este sa ne pastram un stil de viata sanatos, cu hidratare, hrana si somn ca la carte. De asemenea, este bine sa folositi din timp creme antirid si sa va demachiati zilnic tenul.
In timpul verii, folositi crema de protectie solara adecvata acestei zone a tenului. Nu faceti exces de produse de machiaj de tip anticearcan. De cele mai multe ori, acestea usuca pielea si va imbatranesc expresia fetei.
Ce afectiuni pot anunta cearcanele
Daca v-ati pomenit brusc cu cearcane este foarte posibil ca organismul sa se confrunte cu retentia de apa. Ipoteza este cu atat mai probabila, cu cat zona de sub ochi este si umflata, mai ales la orele diminetii.
Retentia de apa este favorizata de consumul prea mare de sare, de fluctuatiile hormonale sau de afectiuni ale rinichilor. De asemenea, poate fi un simptom al aparitiei unor boli de inima sau de ficat. Chiar si dezechilibrele tiroidei ne pot aduce cearcane adanci pe chip.
In anumite cazuri, putem intui despre ce afectiuni e vorba dupa culoarea pe care o au cearcanele. De pilda, cearcanele in nuante rosu-violet anunta o circulatie defectuoasa, cu tendinta de hipertensiune, iar cele cenusii sunt semnul lipsei de fier in organism.
In toate aceste cazuri, cea mai buna solutie este inlaturarea sau tratarea acestor afectiuni. Prezentati-va la medic, faceti analizele si investigatiile recomandate si apoi tratamentul adecvat. Sunt sanse mari ca inlaturarea cauzei sa duca la disparitia, sau macar atenuarea efectului, in cazul de fata cearcanele.
Alte tratamente de atenuare a cearcanelor presupun injectarea de grasime sau acid hialuronic. Acestea cer insa reluarea la intervale regulate si costa destul de mult.
Stresul si insomnia
O alta cauza importanta a aparitiei cearcanelor este stilul de viata dezordonat. Personajele boeme sunt adesea caricaturizate cu cearcane adanci care le brazdeaza chipul.
Noptile albe, fumatul in nestire, consumul regulat de alcool sunt factori care afecteaza intregul organism. In aceeasi ordine de idei, se pot confrunta cu aceasta problema si oamenii surmenati, cei care au o viata marcata de stres, care isi iau mesele pe fuga si dorm putin. In ambele cazuri, cearcanele sunt insotite si de alte semne: ten cenusiu, cu trasaturile cazute si adancite.
Toate acestea se vor reduce considerabil atunci cand vom adopta un stil mai sanatos. Mai precis, daca vom avea mese si ore de somn regulate, daca vom consuma produse naturale si vom reusi sa scapam de factorii stresanti.
Remedii practice impotriva cearcanelor
Cateva ingrediente din bucatarie pot sa ne ajute in anumite cazuri sa mai reducem din efectul inestetic al cearcanelor. Puteti sa aplicati, de exemplu, cate doua pliculete folosite de ceai pe ochi. Se lasa un sfert de ora si apoi se clatesc ochii.
Taninul pe care il contin poate imbunatati circulatia in aceasta zona a fetei, netezind si cearcanele. De asemenea, doua felii de cartof lasate peste cearcane albesc suprafata pielii si le reduc mult. O masca din o lingurita de miere, una de ulei de masline si inca una de turmeric, aplicata pe toata fata timp de 20 de minte va uniformiza pielea peste tot, reducand mult ridurile si petele.
(sursa foto: This That Beauty)