Caută
3 mituri despre scaderea in greutate

3 mituri despre scaderea in greutate

Cu totii ne dorim o alimentatie sanatoasa pentru a ne bucura de toate efectele ei in viata noastra, cu precadere in privinta kilogramelor in plus. De la consecintele asupra aspectului fizic, pana la starea mentala, o alimentatie optima ne imbunatateste considerabil viata. De la dieta cu sucuri de fructe detoxifiante pana la renuntarea la glucide, suntem bombardati cu sfaturi despre alimentatia ideala pentru slabit.

Dar oare cat de siguri suntem ca ceea ce consumam este atat de util? Sau poate sunt doar recomandari fara prea multa valoare practica. Iata 3 dintre miturile cele mai comune despre scaderea in greutate:

1. Carbohidratii sunt daunatori

Articole pentru baia ta

Transforma baia intr-un sanctuar de rafinament si relaxare

Oferta aici

Glucidele sau carbohidratii sunt principala si cea mai usor utilizabila sursa de energie pentru corpul nostru. Acestia sunt cunoscuti drept zaharuri si fac parte din majoritatea alimentelor pe care le consumam: legume, fructe, leguminoase, cereale, dulciuri si produse de patiserie. In ultimele decenii, dietele axate pe reducerea drastica a carbohidratilor au facut furori. Astfel, recomandarile generale au mers in aceasta directie: carbohidratii sunt principalul dusman al siluetei. In realitate, studiile arata ca nu carbohidratii sunt inamicul siluetei, ci combinatia acestora cu grasimi sau chiar tipul acestora. Fara carbohidrati suntem mai predispusi la iritabilitate si vlaguiala. Nu trebuie sa reducem drastic cantitatea acestora, ci sa invatam sa ii dozam si sa ii alegem pe cei potriviti. Carbohidratii simplii regasiti in dulciuri, zaharul rafinat, fructe se absorb rapid si nu contribuie la senzatia de satietate indelungata. Pe de alta parte, carbohidratii complexi ne satura mai repede, indirect contribuind la slabire. Acestia se regasesc in cereale, fructe oleaginoase, leguminoase, majoritatea legumelor. Prin urmare, recomandarea corecta este pastrarea carbohidratilor intr-o proportie corecta si alegerea celor mai de ajutor.

2. Sucurile de fructe detoxifiaza

Un alt mit des folosit de catre persoanele care isi doresc sa slabeasca este apelarea mult prea frecventa la sucuri de fructe, asa-numite “detoxifiante”. Cu toate ca fructele sunt alimente ce nu trebuiesc excluse din mesele zilnice, asta nu inseamna ca sunt printre cele mai utile in procesul slabirii. Majoritatea fructelor contin carbohidrati simplii si complexi, iar procesul mixarii nu face decat sa pastreze zaharul, eliminand fibrele care contribuie la satietate. In loc sa bem sucul de la trei sau patru portocale si sa ingeram o cantitate prea ridicata de zahar pentru o singura masa, am putea sa mancam fructul cu toate fibrele sale.

3. Reducerea caloriilor este cheia slabirii

Probabil cel mai celebru mit legat de slabire este acela conform caruia e suficient sa reducem caloriile, in unele variante extreme, cat mai mult si vom da jos kilogramele nedorite. Intr-adevar, pe termen scurt, reducerea caloriilor conduce la scaderea in greutate. Insa, pe termen lung, o dieta restrictiva incetineste metabolismul arderilor si predispune corpul spre a da mult mai greu jos kilogramele in plus. Mai mult decat atat, creierul nostru interpreteaza restrictia caloriilor drept o primejdie, asa ca la prima iesire la o cupa imbelsugata de inghetata va fi asimilata pe nesaturate de corpul nostru.

Imbracaminte pentru femei

Tu ce porti in acest sezon?

Se pare ca nu trebuie sa credem tot ceea ce circula despre slabirea sanatoasa, oricat de plauzibila si intuitiva se arata informatia. Cheia slabirii este combinarea unei alimentatii cat mai echilibrate cu vigilenta lecturarii materialelor pentru slabit. Chiar daca elixirul de fructe pare solutia minune pentru slabit, adevarul este ca sfaturile cele mai corecte includ modificarea pe termen lung a obiceiurilor si includerea tuturor categoriilor de nutrienti in alimentatia noastra.

(Sursa poza: Clinicme)

Distribuie acum