sport regulat acasa

Pasi ca sa te apuci de un program de sport regulat

Sumar articol

Se apropie un inceput concret si simbolic si vremea rezolutiilor pentru noul an. Parca ne si imaginam vechea regula “De la anu’ o sa…”. Cele mai multe rezolutii de An Nou tin cat este luna ianuarie. Dupa care, entuziasmul scade si motivatia noastra se reduce semnificativ. Iar la jumatatea anului ajungem din nou dezamagite cu privire la ceea ce am realizat. Si cercul vicios se reia.

Ceea ce nu realizam este ca facem aceleasi greseli. Ne stabilim obiective prea mari, nu alocam timp planificarii si nu investim in ceea ce ne place ca sa ne motivam sa mentinem obiceiuri bune legate de un program de sport regulat. Iata cativa pasi ca sa te apuci de miscare si sa te tii de ea in mod constant.

Stabileste obiective mici ca sa fii motivata

Una dintre principalele greseli pe care oamenii o fac atunci cand vine vorba de mentinerea obiectivelor este sa isi stabileasca tinte prea mari. Daca ai in gand ca vei face sport un an de zile, de cel putin cinci ori pe saptamana, s-ar putea sa te demotivezi cand nu reusesti sa ajungi la sala doua zile. Astfel, mintea ta va justifica ceea ce faci si vei ajunge sa crezi ca nu poti sa mergi la sala.

De fapt, ceea ce ai de facut este sa imparti obiectivul in sub-obiective mai usor de atins. De exemplu, iti poti propune sa faci sport de minimum trei ori pe saptamana la sala si de doua ori mai usor sau incadrabil in orarul zilnic cu mai multa usurinta. La fel de bine poti sa incepi prin a face doar zece minute de sport pe zi. Este o solutie mult mai realista decat o ora de sport de care nu te vei apuca niciodata, cel putin la inceput.

Alege programe de sport care iti fac placere

Sportul este dificil atat psihic, cat si fizic. De aceea, e important sa alegi ceea ce iti place ca sa fii si mai motivata sa mentiii sportul. Daca nu esti fan exercitii cardio si pentru tine e de-a dreptul chinuitor sa faci o ora de aerobic, incepe prin ciclism usor. Sau daca mereu ti s-a parut atragatoare yoga, incepe prin astfel de antrenamente.

E drept ca poti mereu sa auzi ca antrenamentul cu intervale te ajuta sa arzi grasimea sau ca exercitiile cardio slabesc mai mult ca Pilates. In realitate, fiecare tip exercitiu fizic are avantajele lui. Dar mai importanta este constanta. Iar pe aceasta poti sa sa o obtii si daca alegi programe de sport care iti fac placere.

Tine un jurnal de exercitii fizice

Multe studii arata ca metoda jurnalului este eficienta atunci cand vrem sa avem obiceiuri bune. De la jurnalul alimentar care ne ajuta sa ne monitorizam mai bine dieta, pana la jurnalul de sport care ne motiveaza sa mergem si maine la sala, aceasta tehnica poate sa aduca o serie de avantaje. Nu e nevoie sa folosesti varianta clasica de jurnal. Astazi exista aplicatii perfecte care iti ofera un feedback imbucurator de fiecare data

Fa o prioritate din exercitiile fizice

Nu poti mentine un obicei daca nu ii gasesti loc in mod constant in viata ta. Un truc destul de eficient este sa te asiguri ca faci sport in prima parte a zilei. Astfel o sa pornesti cu energie pe tot parcursul zilei si vei evita situatii dezavantajoase. De exemplu, cele in care apar lucruri neprevazute ce ar putea sa te faca sa anulezi sedinta de sport.

Trezeste-te cu o jumatate de ora mai devreme si fa sport imediat dupa un mic dejun usor. Chiar daca este vorba de doar 20 de minute, e important sa te asiguri ca este loc in orarul tau pentru sport. Altfel, iti vei usura intregul proces de planificare a sportului zi de zi.

Alege o sala aproape de tine

Desi pare un aspect banal, distanta pe care trebuie sa o parcurgem pana la sala, chiar si cu masina sau mijloacele de transport in comun, poate fi un adevarat impediment. Pe langa faptul ca minitea noastra contorizeaza dezavantajele efortului fizic resimitit subiectiv, si distanta poate fi unul dintre acestea. E de preferat sa alegi o sala la care sa poti ajunge pe jos in cateva minute. Asa vei avea si mai multe motive sa iti spui ca nu e mare lucru sa iesi din casa fiindca esti la doi pasi de sala.

Distribuie acum