Caută
Cum scapi de astenia de toamna

Cum scapi de astenia de toamna

Iata-ne in anotimpul rece, asteptand sarbatorile de iarna. Temperaturile scazute, racelile frecvente, schimbarea alimentatiei si a orarului de somn, toti sunt factori care ne determina sa avem stari apatice. Poate ne simtim fara vlaga, tristi si nemotivati. Sau poate am zace in pat cam toata ziua. Uneori parca ne vine sa rontaim toata ziua ceva. Acestea sunt efectele asteniei de toamna.

Desi nu trebuie confundata cu alte probleme psihologice precum depresia si anxietatea, astenia de toamna ne aduce si ea dificultati emotionale. Din fericire, exista o serie de lucruri pe care le poti face ca sa scapi de astenia de toamna.

Consuma alimente energizante sanatoase pentru a evita astenia de toamna

Alimentatia este in stransa legatura cu starea noastra fizica si psihica. S-a constatat ca atunci cand consumam alimente ce ne cresc rapid glicemia, dispozitia noastra este mai apatica ulterior. Alimentele pe care sa le eviti sunt dulciurile si produsele de patiserie.

In schimb, te pot ajuta fructele si legumele de toamna, precum si preparate delicioase pe baza acestora. De exemplu, placinta cu dovleac sanatoasa sau gutui coapte parfumate. Acestea contin carbohidrati complecsi ce iti furnizeaza energie in mod treptat. Astfel, nu vei ramane pe zero cu rezervorul de zahar din sange. Apeleaza cu incredere si la cereale integrale neindulcite si fructe oleaginoase de sezon.

Fa miscare zilnic si scapa de vlaguiala

Antidotul fatigabilitatii sau al vlaguielii il reprezinta miscarea. Senzatia de slabiciune nu este intotdeauna un indicator al problemelor si nevoii de conservare a energiei. Este mai degraba un indicator al balantei hormonale perturbate.

Cu alte cuvinte, cu cat vom sta mai mult, cu atat nu vom avea in sange hormonii responsabili cu nivelul de activate fizica. Bineinteles ca nu e bine sa fim mereu in priza, insa atunci cand vine vorba de vlaguiala, e important sa ne punem sangele in miscare.

Asadar, oricat de greu ne vine sa ne miscam, este esential sa ne ridicam din pat si sa facem chiar si un drum scurt in afara camerei.

Intareste-ti imunitatea si lupta cu racelile

Astenia de toamna are ca si cauza si slabirea imunitatii organismului. Pe un fond sensibil, creierul nostru ne impinge sa ne izolam ca sa nu ii contaminam si pe ceilalti, in eventualitatea in care am avea vreo problema de sanatate contagioasa. De aceea, este important sa intarim imunitatea organismului.

E bine sa nu facem acest lucru dupa ureche, chiar daca pare ceva banal. Multi oameni nu cer parerea medicului si iau suplimente nutritive care pot sa interactioneze cu propriile vulnerabilitati. Cea mai sigura cale este sa mancam legume si fructe de sezon si sa apelam la o serie de superalimente de toamna benefice organismului.

Fa activitati placute care iti dau o dispozitie pozitiva

Una dintre cele mai bune cai pentru a ne tine departe de simptomele depresive este sa avem mereu activitati minimal placute. Nimeni nu poate sa faca lucrurile preferate zi de zi. Insa cu totii putem sa ne oferim clipe de bucurie si momente de relaxare care sa ne schimbe temporar starea.

Studiile stiintifice au aratat ca una dintre cele mai utile metode antidepresive este tocmai apelarea la lucruri placute care ne dau o stare de bine. Fie ca e vorba de hobby-urile din copilarie sau de simpla mangaiere a animalului de casa, acestea iti pot aduce o sursa constanta de bine. In plus, daca te gandesti sa iti iei un tovaras animal, poti afla de ce e bine sa iti iei un caine.

Fii implicata intr-o rutina zilnica

Ca sa scapi de astenia de toamna, este bine sa ii oferi organismului tau predictibilitate. La fel ca orice factor stresor, trecerea la anotimpul rece conduce la simptome de astenie de toamna.

Avand macar un set de activitati pe care le faci zilnic, in aceeasi ordine, iti vei asigura confortul si siguranta mentala. Poti incepe prin a-ti extinde rutina de la micul dejun. Sau poti sa practici cateva tehnici de relaxare la sfarsitul zilei. Important este sa existe constanta si stabilitate.

(sursa foto: Femeia)

Distribuie acum