Caută
Sarbatori fara stres – trucuri ca sa scapi de griji de Craciun

Sarbatori fara stres – trucuri ca sa scapi de griji de Craciun

Fiecare dintre noi devine mai mult sau mai putin stresat in perioada sarbatorilor. Fie ca se gandeste la detaliile legate de masa de Craciun sau la cum o sa ne stea rochia sau costumul de Revelion, fie ca suntem nelinistiti cu privire la drumul pana la cabana de Revelion, trecem si noi printr-o perioada mai agitata.

Chiar si reintalnirea cu cei dragi si alegerea cadourilor reprezinta momente ingrijoratoare. Daca nu luam un cadou suficient de practic? Daca nu ne ridicam la inaltimea asteptarilor parintilor partenerului? Toate sunt motive de ingrijorare care ne fac sa fim tensionati tocmai in aceasta perioada de relaxare.

Din fericire, avem la dispozitie cateva sfaturi care sa ne ajute sa ne bucuram de sarbatori fara stres. Nu e nevoie sa picam in plasa recomandarilor idealiste. Nimeni nu poate sa fie complet lipsit de stres. Insa, putem sa devenim mai putin stresati.

Sarbatori fara stres

Unul dintre cele mai bune sfaturi este sa iei lucrurile separat. Daca iti vei spune in minte ca ai cinci sau sase sarcini de finalizat, nu inseamna ca o sa o si faci.

Fii realista, nimeni nu va termina o sumedenie de sarcini intr-un timp scurt. Uneori, chiar trebuie sa facem un compromis si sa renuntam. Poate ca cel mai tentant compromis este cel cu mintea ta. Asa ca prioritizeaza si aminteste-ti ca, de fapt, nu e nici o tragedie daca nu reusesti sa termini o sarcina. Asa vei avea sarbatori fara stres.

Sa facem sport de sarbatori

Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa fii agitata. Sa facem sport de sarbatori este ideal. Daca vei petrece timp framantandu-te, nu vei face decat sa rumegi si mai mult ingrijorarile. Alege ce ai de facut si urmeaza planul, in ciuda starii tale. Apeleaza si la miscare fizica atunci cand te simti coplesita. Studiile au aratat ca miscarea este un bun remediu pentru simptomele depresive. Daca te simti mai trista decat de obicei si fara chef, e un moment bun sa iesi la plimbare.

Ca sa nu fii tentata sa ramai in aceeasi stare, pur si simplu apuca-te de sport. Pare dificil, dar asa nu vei lasa loc gandurilor care te tin captiva in tristete. Ideea nu este sa eviti tristetea. Merita si este de ajutor sa vezi daca are in spate motive cu adevarat reale. Insa, nici nu trebuie sa petreci timp analizand deoarece in astfel de stari, capacitatea rationala este perturbata oricum. Asa ca e bine sa ai la indemana cateva video-uri cu sport. Nu alege programe dificile, important este ca mintea ta sa perceapa sarcina ca fiind suficient de accesibila ca sa te apuci de sport.

Apeleaza la tehnici de relaxare de sarbatori

In principiu, orice functioneaza pentru tine, e eficient in ceea ce priveste relaxarea. In practica, lucrurile stau diferit.

Exista o serie de mituri cu privire la tehnicile de relaxare de sarbatori E de preferat sa ceri parerea unui specialist, a unui psiholog sau chiar psihiatru. Daca nu, alege tehnici de relaxare cu puternic fundament stiintific. Ele sunt testate pe multi oameni si este dovedit daca sunt sau nu eficiente.

Ca regula generala, tehnicile de relaxare de sarbatori bune nu iti vor “sugera” sa stai intr-o postura dificila sau sa te gandesti la lucruri nerealiste precum obtinerea fericirii supreme. Insa, o tehnica buna are, de obicei, o structura pe care trebuie sa o respecti in aceeasi ordine, de fiecare data. Si aceasta pentru ca iti inveti creierul sa se relaxeze. Si cum sa inveti mai usor daca schimbi mereu coordonatele?

Observa ce ai reusit sa faci

Daca esti mereu preocupata de ce nu ai apucat sa faci de sarbatori, poate e bine sa te orientezi si inspre ceea ce ai reusit sa faci. Este adevarat, poate nu ai pregatit cinci feluri de mancare, dar ai facut doua. Sau poate ca nu ti-ai facut bagajele pentru Revelionul la munte, dar ai deja hainele spalate. Aceasta este gandirea realista pozitiva care se pare ca functioneaza mult mai bine ca amanarea, evitarea sau gandirea irealista in care iti spui ca e bine oricum, dar nu prea crezi acest lucru.

(sursa foto: North-West Jobs)

Distribuie acum