Caută
Previno ingrasarea dupa renuntarea la fumat!

Previno ingrasarea dupa renuntarea la fumat!

Deseori, castigarea pariului de a te lasa de fumat vine la pachet cu cel putin cateva kilograme. Cresterea in greutate este printre cele mai comune probleme ale fostilor fumatori. Intr-adevar, se pare ca cu cat avem in spate un trecut mai indelungat drept consumator de tutun, cu atat exista sanse mai ridicate sa castigam si kilograme in plus. Deoarece pe termen scurt consumul de nicotina creste metabolismul si reduce apetitul, odata ce o eliminam din organism, arderile metabolice revin la normal, practic fiind mai incetinite.  Acest lucru contribuie la ingrasare.

Din fericire, exista o serie de sfaturi si recomandari pentru a preveni ingrasarea dupa renuntarea la fumat :

  • Mentine-te ocupat

Studiile arata ca o parte din adictie este mentinuta de toate obiceiurile si gesturile asociate fumatului. De exemplu, rularea tigarii intre degete sau micile miscari pe care le facem jucandu-ne cu bircheta sau pachetul de tigari sunt factori care contribuie la activarea poftei de fumat. De aceea, specialistii recomanda sa ne mentinem atat mintea, cat si mainile ocupate cu gesturi. Putem sa folosim o minge antistres pe care sa o strangem in clipele in care poftim intens la tigari sau sa ne jucam cu creionul pe masa cand ne vine sa aprindem tigarea.

  • Recompenseaza-te

Este esential sa inlocuim ceea ce pierdem. Acest principiu se aplica mai ales cand vine vorba de renuntarea la placerea mancatului. E nevoie sa ne oferim o placere mai sanatoasa in locul alteia nesanatoase. Daca nu reusim sa inlocuim felia de pizza cu o recompensa non-alimentara, atunci e bine sa prevenim aceste impulsuri prin apelul la alimente sanatoase, portionate in cantitati mici.

Batoane proteice pentru energie si nutrienti – click aici

  • Tine mancare sanatoasa la vedere

Intocmai cum se intampla cand fumam si constatam ca terminam un pachet de tutun doar pentru ca era sub nasul nostru, putem sa procedam si cu mancarea sanatoasa. E important sa ne umplem camara si frigiderul cu alimente gustoase si sanatoase ca sa nu fim trentati sa dam iama in punga cu dulciuri. Putem chiar sa alegem portii mici de dulciuri fara zahar precum banuti de ciocolata sau batoane proteice in portie unica.

Dulciuri fara zahar – click aici

  • Foloseste amanarea

Una dintre cele mai inteligente strategii pentru a reduce cantitatea de mancare si caloriile este sa amanam sa dam curs poftei. Nu e nevoie sa ne propunem sa amanam cu o ora sau doua. Cel mai probabil ni se va parea o eternitate atunci cand inima ne cere inca o portie din tarta cu ciocolata din frigider. Cea mai practica varianta este cea a pasilor marunti, adica sa amanam cu 10-15 minute si sa tot adaugam aceasta masura. Din punct de vedere psihologic, o vom percepe ca pe o cerinta acceptabila si vom fi mai dispusi sa ne abtinem.

(sursa foto: YouTube MostAmazingTop5)

Distribuie acum