Caută
Pastrati-va locuinta racoroasa! Trucuri simple de "alungare" a caldurii

Pastrati-va locuinta racoroasa! Trucuri simple de „alungare” a caldurii

Caldura coplesitoare a zilelor de vara ne transforma adesea locuinta intr-un cuptor. Dupa cateva zile de canicula, ajunge sa emane caldura de la geamuri, din pereti si ne este groaza sa ne intoarcem acasa. Somnul ajunge o iluzie si simtim ca toata viata ne este data peste cap. Este momentul sa apelam la cateva trucuri pentru alungarea zapuselii.

Minirolele textile – vezi AICI

Cu toate ca promit izolare completa, solutiile firmelor de constructii se dovedesc de multe ori superficiale. Doar casele vechi cu peretii grosi sau cladirile la care s-au folosit materiale de buna calitate mai asigura confortul termic pe care ni-l dorim cu totii. Daca nu locuim intr-o asemenea constructie, vom constata, ca intr-un scenariu de comedie ieftina, ca in locuinta noastra vara este cald si iarna frig. Daca nu ne place efectul aparatelor de aer conditionat sau al ventilatoarelor, avem la dispozitie cateva masuri prin care putem sa ne aparam de canicula.

O solutie veche: folia de aluminiu pe geamuri

Foliile de aluminiu sunt un vechi truc al gospodinelor, mai ales a celor care au indurat anii grei ai comunismului, cu rationalizari de energie si blocuri construite prost. Se stie, de pilda, ca daca aplicam folie pe peretele din spatele caloriferului, caldura nu se mai risipeste la exterior. Metoda functioneaza si invers. Foliile lipite pe toata suprafata geamurilor si a usilor din sticla impiedica patrunderea caldurii solare in locuinta. Explicatia sta in fenomenul de reflectare a luminii pe suprafata de oglinda a foliei.

Draperii blackout

Daca nu va simtiti confortabil cu geamurile acoperite complet de folii, draperiile ar putea fi o solutie buna. Evitati modelele transparente sau in culori deschise. Acoperirea si absorbirea lumii de la geamuri si usi este mai importanta decat incadrarea in tendinte.

In magazinele specializate exista oferte de draperii in varianta “blackout”, eficiente in apararea de caldura excesiva de afara. Daca nu gasiti asa ceva in apropiere, puteti sa cautati acest tip de materiale in magazinele de metraje. Tivirea si ajustarea lor dupa dimensiunile dorite se va face apoi intr-un atelier de croitorie. Vor fi montate ca sa acopere complet usile de la balcoane, cu cativa centimetri peste conturul lor si la toate geamurile, chiar si la cele de la bucatarie.

Jaluzele, storuri si obloane

Jaluzelele pot fi utile pe tot parcursul anului. Va protejeaza de priviri indiscrete si de lumina puternica. Vara va este un aliat si in apararea de canicula. Alegeti doar produse de calitate. Si mai eficiente sunt storurile exterioare, ba chiar si obloane. Atat de frumoase in zona mediteraneana, acestea protejeaza in acelasi timp de lumina si de caldura.

Deschideti geamurile doar noaptea

Chiar daca vi se pare tentant sa lasati geamurile deschise peste zi, recomandarea este sa nu faceti asta. Aerul va fi, intr-adevar, ventilat, insa va patrunde in casa toata caldura de afara. Efectul se va simti apoi toata noaptea. Ca sa evitati asta, inchideti toate geamurile atunci cand plecati la serviciu si deschideti-le abia seara, dupa apusul soarelui. Veti avea parte in acest fel de aerul racoros al noptii.

Nu produceti caldura si aburi

Evitati activitatile care produc umiditate si incalzire. Nu spalati vase sau haine in apa fierbinte. Pentru igiena personala, alegeti doar dusurile caldute. Nu folositi cuptorul pe timp de canicula si fierbeti mancare doar in oala sub presiune sau alte dispozitive speciale pentru gatit.

(sursa foto: Hunter Douglas)

Distribuie acum