Caută
Cum scapi de un obicei nedorit

Cum scapi de un obicei nedorit

Cu totii avem cel putin un obicei de care vrem sa scapam cu orice pret.  Ne sta in natura sa le dobandim pentru ca cele mai multe ne aduc satisfactie de moment si dezavantaje pe termen lung. Fie ca ne surprindem mancand prea tarziu sau ca bem prea putina apa, ori poate nici astazi nu am facut macar putin sport, aceste obisnuinte ajung sa ne faca tot mai nemultumiti de noi insine. Solutiile pentru contracararea acestora sunt mult mai la indemana decat ne-am astepta.

Va prezentam cateva sfaturi utile pentru a scapa de un obicei nedorit:

  1. Amanarea

O maniera isteata prin care favorizam disparitia unui obicei nedorit este pur si simplu sa il amanam. Nu e nevoie sa fixam o perioada de amanare nedeterminata, de fapt acest lucru este contraindicat. Mintea noastra are nevoie de obiective concrete si usor de atins, nu de pacaleli. De aceea, e bine sa ne alegem o perioada scurta pentru amanare. De exemplu, daca ne vine sa rontaim dulciuri din ora in ora putem sa ne spunem ca vom face acest lucru peste 15-20 minute de la momentul in care ne-a aparut gandul sau pofta. Facand acest lucru pret de o saptamana, o sa observam ca va fi mult mai usor sa ne abtinem. Ulterior, putem creste perioada amanarii cu inca 5-10 minute. In final, vom ajunge, in mod gradat si nestresant sa mancam mai rar.

  1. Aranjarea mediului

O alta cale pentru a ne ajuta sa eliminam o obisnuinta este sa punem in mediul apropiat (camera, birou) obiecte care sa ne aminteasca sau chiar sa ne impinga sa nu mai face ceea ce nu ne dorim. La fel de bine putem sa si eliminam de sub ochii nostrii astfel de tentatatii. De exemplu, daca nu mai vrem sa petrecem atat de mult timp uitandu-ne la televizor inainte de culcare, e bine sa nu il avem in camera in care dormim. Sau daca vrem sa bem mai multa apa si constatam ca de fiecare data uitam, am putea sa ne punem o sticla de apa in fiecare camera sau chiar langa calculatorul la care lucram.

  1. Inlocuirea cu alt obicei

Cele mai multe schimbari ale obisnuintelor esueaza tocmai pentru ca nu avem un inlocuitor mai bun. Nu suntem facuti sa nu dam nimic la schimb, iar mintea noastra tine cel mai bine evidenta acestui lucru. Prin urmare, e important sa ne asiguram ca avem la indemana un alt obicei daca vrem sa ne putem abtine mai usor din a-l practica pe celalalt. Nu e suficient doar sa incercam sa eliminam ceva, trebuie sa aducem in schimb altceva. Astfel se poate intampla in cazul in care vrem sa nu mai petrecem atat de mult timp stand jos. E nevoie sa facem ceva (sa coboram scarile, sa ducem gunoiul, sa ordonam cartile dintr-un dulap, etc.) cand ne ridicam de pe scaun pentru ca altfel tendinta noasta va fi tot sa sedem.

In cele din urma, nu e nevoie sa fim experti sau sa avem vointa nelimitatata pentru a schimba un obicei nedorit. E suficient sa fim constanti in a aplica cateva principii simple si a le lasa sa isi faca efectul pe termen lung, faca sa mai fie nevoie ca noi sa depunem atat de mult efort.

Distribuie acum