Caută
Patru motive sa te apuci de inot

Patru motive sa te apuci de inot

Inca din vremuri stravechi si pana in prezent, unul dintre cele mai apreciate sporturi a fost inotul.

Deosebit de eficient in relaxarea muschilor si protejarea articulatiilor, inotul se dovedeste a fi una dintre cele mai bune solutii pentru ameliorarea durerilor cronice. Printre beneficiile inotului se regaseste si imbunatatirea circulatiei si reducerea kilogramelor in plus.

Articole sportive pentru inot – vezi AICI

Si daca aceste motive nu sunt suficiente ca sa te determine sa iei cursuri de inot, iata alte patru motive mai putin cunoscute ca sa mergi la bazin.

Inotul este un sport pentru incepatori

Nu e o noutate ca inotul ne poate ajuta sa avem un sistem cardiovascular sanatos. In topul recomandarilor pentru activitate sportiva destinata persoanelor cu probleme de sanatate sau a incepatorilor se afla inotul. Pare greu de crezut ca tocmai acest sport este recomandat incepatorilor.

Daca practicam inot lejer, atunci putem singuri sa ne ajustam nivelul de dificultate. In orice caz, muschii vor ramane incordati fara ca noi sa mai simtim efortul psihic ce caracterizeaza fiecare runda de “Inca 10!” pe care trebuie sa o facem la sala. Pentru a se proteja, organismul trebuie sa mentina corpul la suprafata apei fara ca noi sa mai fim tot timpul constienti de dificultate.

Inotul previne accentuarea varicelor

Este cert ca nu exista medic care sa nu recomande apelul la acest sport. Benficiile inotului bras sunt comparabile cu orice stil, avantajul acestuia fiind totusi ca este mai usor de practicat comparativ cu alte stiluri, precum stilul fluture.

Inotul nu pune presiune asupra picioarelor, iar pozitia orizontala permite sangelui sa nu se mai acumuleze in picioare. Din pacate, venele varicoase au o puternica componenta genetica, insa factori de mediu, precum prevenirea senzatiei de picioare grele, au un rol in incetinirea evolutiei lor.

Inotul poate fi practicat de catre cei cu probleme respiratorii

Daca ai probleme respiratorii de tip astm bronsic sau alergii sezoniere, atunci inotul nu este un sport contraindicat. Conditia este sa ceri neaparat aprobarea specialistului. Este posibil ca o cantitate ridicata de clor sau temperatura mai mare a apei sa declanseze o criza de astm. Asa ca nu miza pe faptul ca poti cu siguranta sa inoti.

Mai multe studii au aratat ca inotul imbunatateste abilitatea cardio-respiratorie atat la copii, cat si la adultii cu diagnostic de astm. Intreaba medicul daca nu cumva exista contraindicatii, iar daca raspunul este negativ, bucura-te de o sesiune sanatoasa de inot.

Inotul iti imbunatateste unele capacitati mentale

Exista o serie de mituri care fac legatura intre inteligenta si sport. In realitate, niciun tip de activitate fizica nu te face mai mult sau mai putin inteligent. Si aceasta pentru ca inteligenta nu este singur un concept, ci un cumul de abilitati mai mult sau mai putin specializate. Insa, se pare ca unele forme de miscare ajuta la imbunatatirea unor abilitati relationate inteligentei precum: abilitatea motrica, limbajul.

Si alte aspecte psihologice par sa fie asociate cu inotul.  Astfel, un studiu arata ca in urma practicarii acestui sport, copiii au avut un nivel mai ridicat de incredere in sine. Inotul a determinat si cresterea plasticitatii creierului, adica abilitatea de a forma noi conexiuni.

(sursa foto: Telegraph)

Distribuie acum