Caută
Renunta la naftalina! Substante naturale care ne ajuta sa scapam de molii

Renunta la naftalina! Substante naturale care ne ajuta sa scapam de molii

Moliile nu traiesc doar in case vechi, cu dulapuri imbacsite pline cu tesaturi stravechi de lana. Dimpotriva, le merge foarte bine si in locuintele moderne, drept care se inmultesc rapid si devin o problema urgenta. Naftalina si mirosul ei detestabil nu mai este o solutie, asa ca trebuie sa recurgem la produse naturale si usor de folosit.

Mamele si bunicile noastre foloseau in mod constant naftalina pentru a preveni aparitia moliilor. Acum, ideea nu mai pare atat de inspirata. Pe langa izul pe care nimeni nu il iubeste, naftalina mai are si dezavantajul de a contine substante toxice pentru ficat si rinichi. Contactul cu cristalele albe poate sa provoace aparitia cataractei. Inhalarea vaporilor poate fi urmata rapid de greturi, dureri puternice de cap si transpiratii.

De ce trebuie sa renuntam la naftalina

Daca este consumata accidental de copii, de exemplu, acestia trebuie transportati rapid la Urgente. Primele simptome de intoxicare cu naftalina sunt scaderea tensiunii arteriale, deshidratare si convulsii si se poate ajunge si la coma.

Ca si cum nu ar fi destule argumente pentru renuntarea la aceasta alternativa pentru combaterea moliilor, exista studii care atesta ca nu are nici efecte insecticide. Pericolul la care se expun cei care folosesc naftalina in locuinta este cu atat mai mare cu cat respectivele camere nu sunt aerisite.

Cum ajung moliile sa ne distruga hainele fara naftalina

Moliilor le plac fibrele naturale si le prieste mult mediul calduros, chiar umed, lipsit de aerisire. Ca urmare, se hranesc pe saturate si se inmultesc in dulapurile cu haine de iarna, mai ales in anotimpul calduros. Este cauza aparitiei gaurilor care ne distrug bluze, pulovere, fulare, manusi sau cuverturi de lana sau bumbac.

Efectele prezentei moliilor in dulapuri sunt devastatoare, pentru ca cel mai adesea hainele “ciuruite” nu mai pot fi reparate. Fibrele sunt intrerupte si nici un truc de peticire a tesaturii nu mai arata decent. In plus, insectele ameninta sa se extinda in toata casa.

Temperaturile extreme ne pot scapa de molii

O prima masura pe care o putem lua cand observam prezenta moliilor intr-un sertar, de pilda, este sa supunem hainele de acolo unor temperaturi extreme. Se pot inchide in pungi ermetice si lasa cel putin 24 de ore la congelator. In felul acesta ne asiguram ca au fost distruse atat moliile din tesatura, cat si ouale lor.

La fel de eficienta poate fi si calcarea insistenta a articolelor afectate la temperaturi mari si sub jet puternic de aburi. Inainte sa le puneti la loc, curatati temeinic toate spatiile in care ati vazut sau banuiti prezenta moliilor.

Aerul proaspat si soarele, dusmanii moliilor

Chiar daca naftalina nu mai e o solutie, vechile obiceiuri ale gospodinelor in materie de ingrijire a hainelor pot fi la fel de eficiente si in zilele noastre.

Aerisirea completa a tuturor dulapurilor si recipientelor aferente poate face diferenta intr-o casa “amenintata” de aparitia moliilor. Scoaterea in curte si expunerea la soare si vant a tuturor articolele de imbracaminte, paturi si fete de masa, ar fi solutia ideala de prevenire a “invaziei”.

Daca nu avem aceasta posibilitate, este eficienta si aerisirea lor, pe rand, pe umerase atarnate in balcon. Le putem scutura si peria, pentru a elimina orice insecta ascunsa printre fibre. Intre cele doua sesiuni de curatenie generala, e bine sa lasati din cand in cand usile dulapurilor si a dressingului larg deschise. Evitati sa lasati prea mult neatinse teancurile de haine, chiar daca nu va folosesc chiar atunci. Pot sa se transforme oricand in “cuib” pentru molii.

Lavanda indeparteaza moliile

In locul naftalinei, cautati sa aveti mereu in dulapuri crengute, flori si frunze de lavanda, inchise in saculeti textili. Mirosul care este atat de apreciat de noi este cel care indeparteaza aceste insecte. Puteti sa pulverizati in dulapuri si spray-uri cu aroma de lavanda. Cea mai eficienta si mai recomandata este insa varinata naturala. Nici un spray nu va egala aroma minunata a buchetelelor de lavanda in fiecare camera si nici actiunea lor de tinere la distanta a moliilor.

O alta varianta recomandata este folosirea uleiului esential extras din aceste flori. Se toarna cateva picaturi intr-un recipient cu apa si se pulverizeaza de la distanta in fiecare dulap. Aveti grija sa acoperiti fiecare haina fara sa o patati. In schimb, puteti aplica din belsug pe suprafetele dulapului. Operatiunea se repeta cat mai des. Mai puteti folosi saculeti cu condimente orientale sau bilute de cedru.

(sursa foto: Reference)

Distribuie acum