Caută
Cum alegi vasele de bucatarie pentru gatit

Cum alegi vasele de bucatarie pentru gatit

Cratite mai usoare sau mai grele, emailate, din otel sau inox, oale lungi, oale cu capace SF, o multime de modele de tigai in fiecare supermarket. Oferta ametitoare de vase pentru gatit de pe piata poate transforma alegerea “arsenalului” pentru bucatarie intr-o adevarata misiune imposibila. Va prezentam mai jos cateva sfaturi pentru cele mai inspirate decizii in alegerea vaselor de bucatarie.

Tigai pentru gatit – vezi AICI preturi si modele

Pare tentant sa alegi cele mai ieftine oferte, mai ales ca de obicei aceste vase au si un design frumos, sunt colorate si usoare, aparent foarte simplu de manevrat. Daca ai in vedere aceste criterii, este foare posibil sa ai de-a face rapid cu tot felul de necazuri la gatit. Mancarea se arde repede si scoate mult fum. In plus, preparatele prind gusturi ciudate, detaliu care semnaleaza contaminarea lor cu diverse chimicale din componenta lor. Pretul ridicat poate fi in acest caz un indiciu ca este vorba de recipiente de buna calitate, o reala investitie rentabila.

Tavi de copt pentru prajituri reusite – gasesti AICI

La ce sunt bune oalele de aluminiu

Oalele usoare, din aluminiu pot fi o alegere buna pentru pregatirea fierturilor, a ciorbelor, supelor si pentru fierberea pastelor. Nu cantaresc mult, se spala usor si arata bine imediat dupa ce sunt cumparate. Cu timpul, exteriorul tinde sa se innegreasca de la flacara aragazului, iar materialul moale din care sunt facute le predispune la deformari. AICI gasesti diverse modele de oale si cratite.

De asemenea, trebuie evitata adaugarea de compusi acizi in mancarea astfel preparata. E vorba de suc de lamaie, otet sau apa de pe muraturi, din cauza reactiilor chimice pe care le vor face la contactul cu aluminiul.

Cum alegi oalele si cratitele pentru gatit

Oalele si cratitele emailate, atat de apreciate in bucataria parintilor nostri, asigura o preparare termica sanatoasa a mancarii. Singura conditie este sa fie intacte, fara portiuni ciobite. Preparatele nu se prind de peretii vasului si nu se ard atat de usor.

Dezavantajele tin de faptul ca cer o fierbere indelungata, sunt greu de manevrat si depozitat. Mai mult, necesita mult ulei in cazul tocanitei, sosului sau a altor mancaruri cu prajire. In acest caz se vor alege vase nu foarte inalte, insa intinse.

Ce tigai sunt mai indicate in functie de ceea ce gatesti

Tigaile se aleg in functie de retetele pe care le folositi in mod curent si de numarul de membri ai familiei.

Regula de alegere a lor este sa fie grele si realizate din materiale de calitate. Cele de tip wok sunt utile pentru legume la tigaie, cartofi prajiti sau retete asiatice de carne, vegetale si diverse sosuri.

Pentru omleta, ochiuri, fripturi si alte prajeli, puteti alege tigai intinse, din teflon, cu pereti suficient de inalti. Exista si tigai speciale pentru ochiuri, pentru clatite sau alte retete. Va sunt utile in masura in care aveti suficient spatiu pentru depozitare si gatiti des asa ceva.

Puteti alege tigai de fonta, teflon sau ceramica. Cele din aluminiu sau tabla emailata nu prea sunt indicate, pentru ca se ard repede. Produc fum, iar mancarea se prinde usor de pereti. Acest din urma dezavantaj il au si tigaile din ceramica.

Alege corect vasele pentru cuptor

In privinta tavilor, alegeti una teflonata, grea, de calitate pentru fripturi si alta mai usoara pentru prajituri, cozonaci. Gospodinele experimentate le folosesc pe acestea din urma pentru paine si anumite tipuri de fripturi.

Vase termorezistente pentru preparate sanatoase – vezi AICI

O varianta mai sanatoasa pentru gatitul la cuptor sunt vasele de tip Jena cu capac. Mancarurile preparate in astfel de vase se gatesc sanatos in aburi si au un gust minunat. Alegeti si in acest caz vase de calitate, la dimensiunile potrivite cuptorului si in functie de cati membri aveti in familie.

(sursa foto: Amazon)

Distribuie acum