Caută
Malta, paradisul vacantelor celor pasionati de istorie

Malta, paradisul vacantelor celor pasionati de istorie

Malta este cea mai mica tara din Uniunea Europeana si una dintre cele mai apreciate destinatii turistice din regiune. Are o istorie veche si uluitor de complexa care respira adanc din fiecare coltisor al arhipelagului, cu vestigii din neoliticul tarziu, urme de structuri megalitice ridicate de culturi disparute, constructii antice ingeniose, elemente feniciene, romane, dovezi ale trecerii pe aici ale apostolului Pavel, dar si a evanghelistului Luca, a sutelor de ani in care a fost camp de lupta pentru vandali, ostrogati, musulmani si bizantini, normanzi, spanioli, francezi sau britanici, teritoriu-cheie in timpul celui de-al doilea razboi mondial si membra a uniunii europene inca din 2003.

Toate acestea se suprapun peste infatisarea romantica de cetate fortificata si peste minunata clima mediteraneana si atrag anual peste un milion si jumatate de turisti.

City Break Malta – click aici si vezi oferte

Dincolo de plaja si de mare, Malta are cateva obiective pe care e musai sa le vedeti. Intre porturile Marsamxett si Marele Port, peninsula Sciberras se cere vizitata pentru asezarea veche cu stradute inguste si intortocheate si case tipic mediteraneene, totodata decor minunat pentru evenimentul Parada Garzilor, fastuoasa reconstiture anuala a unor evenimente istorice petrecute aici. O alta sarbatoare spectaculoasa este Festa, cu muzica traditionale, bucate ca-n povesti, si, mai ales, spectacole pirotehnice faimoase in toata lumea.

Iubitorii parcurilor de distractie au la dispozitie Popeye Village, un satuc ca in desenele animate, foarte indragit de copii si Golden Bay, una dintre cele mai populare statiuni din zona. Daca doriti sa experimentati locuri traditionale aveti de ales intre satele pescaresti care se intind pe langa mare, rustice si pline de farmec, unde se poate incerca si mancarea autohtona, bautura si povestile oamenilor locului.

Sejurul poate include si o vizita a minunatei Lagune Albastra, un loc in care poposeau odinioara si Cavalerii de Malta.

Vizitarea capitalei Valleta ar putea fi tema unei zile perfecte de vacanta activa. Sunt multe de vazut, multe de incercat aici, pentru toate gusturile si buzunarele. Se poate face shopping, poti sa iei masa in restaurante elegante si poti sa testezi atmosfera unor cluburi cu nume rasunator. Poti insa si sa vizitezi siturile arheologice pe care le intalnesti la tot pasul, sa cutreieri muzee sau pietele locale foarte pitoresti.

Mai putin redusa in dimensiuni, Mdina, vechea capitala a Maltei este un melanj de culturi, arome si culori comprimat in spatiul redus al unei fortarete. E un decor de poveste punctat de vechi castele si palate, case cu porti rosii si ferestre savante cu flori. Aici s-a filmat celebrul film Contele de Monte Cristo. I se spune Orasul Tacerii. Toata istoria cavalerilor locali este povestita intr-o proiectie 5D numita Mdina Experiente, atractie turistica a cetatii, alaturi de cladirea Bisericii Carmelite, Catedrala St. John sau Muzeul de istorie naturala.

Insula Gozo este un alt obiectiv important al Maltei, cu pestera Callypso (despre care se spune ca l-a tinut prizonier pe Ulise), orasul Marsalforn, unde a locuit Sfantul Pavel (in prezent statiune de top), sau minunatul orasel fortificat Rabat, cunoscut si sub numele de Victoria.

Malta isi cazeaza turistii in campinguri, vile de vacanta la preturi accesibile, hoteluri si chiar ambarcatiuni. Oferta culinara este foarte variata, iar specificul local include combinatii ingenioase de legume, dar si fructe de mare sau chiar melci. Este bine de stiut ca in tot arhipelagul se conduce pe dreapta, iar spatiul ingust predispune unori la aglomeratie. Turistii sunt incurajati sa recurga la transportul local cu autobuzul, dar si cu popularul Hop-On Hop-Off sau cu ambarcatile din zona.

Una peste alta, Malta este o destinatie complexa, care cere documentare si planificare serioasa in prealabil si mai multe zile la dispozitie, un loc in care te intorci mereu cu drag si interes!

Distribuie acum