Caută
Golful Kotor, o destinatie de film cu pirati

Golful Kotor, o destinatie de film cu pirati

Amalgam al stilurilor venetian, habsburgic si mediteranean, golful Kotor se afla in fruntea destinatiilor turistice ale Muntenegrului. Este o destinatie turistica in care te poti bucura de mare, dar si de munte, si, mai ales, de istoria bogata a unor locuri de legenda pe care o regasim la fiecare pas, in port, in cetate, intre sutele de ziduri marete care strajuiesc asezarea.

Ridicat de iliri, cucerit de romani, atacat de pirati, stapanit apoi timp de patru secole de pirati, pe rand parte a Serbiei, Iugoslaviei si in prezent a Muntenegrului, Kotorul este o destinatie minunata de concediu pentru cei care iubesc Marea Adriatica si sunt fascinati de istoria incredibila a acestei zone.

Din Romania putem calatori cu avionul pana in aeroporturile din Tivat (situat la o distanta de la patru kilometri), Podgorica (la aproape 40 de kilometri), Dubrovnik, Croaţia (aflat la 44 de kilometri), Mostar, Bosnia si Hertegovina (la 121.68 kilometri), Tirana, Albania (la o distanta la 137.24 kilometri), sau pana la Sarajevo (aflat la 159 de kilometri de Kotor), dupa care se poate apela la transportul local sau la inchirierea de masini.

Putem calatori si cu masina, pe rute care trec prin Ungaria, Bulgaria sau Serbia, adevarate drumuri initiatice, mai ales daca alegeti sa strabateti soselele sau autostrazile care strabat muntii, unoeori adevarate minuni ale ingineriei si constructiilor.

Intreaga zona a fost adaptata pentru turism, cu unitati de cazare pentru toate gusturile, cu pensiuni la preturi mici care uneori includ si chicinete in care se poate gati, mai ales in zona dinspre satul Igalo, unul din “capetele” golfului, zone de camping, hoteluri construite mai recent, cum ar fi cele din reteaua Hunguest. La fel, si locurile cu mare si soare sunt pentru toate gusturile si buzunarele.

Intreaga zona poate fi vizitata intr-o zi, fie apeland la cursele locale cu vaporasele care acolo se numesc “pajo”, fie cu masina, sau chiar in plimbari lejere pe jos.

Doua insule cu doua manastiri strajuiesc mijlocul golfului si ambele pot fi vizitate: Sfantul Gheorghe si Maica Domnului. Vechea cetate este aparata de ziduri care s-au pastrat peste secole, iar Castelul Sfantul Ioan nu trebuie ratat daca va aflati pe aproape. Nu este usor, ai de urcat poteci de piatra intortocheate, iar daca nu ai luat apa in rucsac si nu ai cumparat nici de la localnicii care vand cu un euro o jumatate de litru la mijlocul drumului, ai incurcat-o. Privelistea de la capatul drumului este mareata, simti ca a meritat tot efortul, mai ales ca ofera o panorama naucitoare asupra intregului golf.

Un alt obiectiv turistic important in Kotor este Muzeul Marinei din Muntenegru, gazduit de palatul ridicat de o veche familie nobiliara a locului. Este raiul celor preocupati de nave si corabii, cu multe machete din flota marii Adriatice si a golfului Kotor, vechi harti marinaresti, arme, picturi, costume, vase, bijuterii sau carti. Impresionante sunt portretele vestitilor pirati ai zonei, personaje cu priviri falnice si costume de nobili sub care poti citi detalii absolut inspaimantatoare din biografia lor.

Kotorul a fost declarat patrimoniu UNESCO si plimbarea pe vechile lui strazi este o adevarata placere, experienta complexa de vacanta. Totul este inspirat de Venetia, strabati stradute inguste, complet albe si stralucitoare, strajuite pe alocuri de palmieri si oleandri si de aparitii incredibile a privelistii marine din cele mai neasteptate unghere.

Este musai sa nu ratam nici frumosul Perast, cu biserica de aici, catedrala Sfantul Trifon sau vestitul Bar al Piratilor, nici Herceg Novi, Risan, Tivat sau Prcanj. Portul de iahturi de la Tivat, Porta Marina, Piata Armelor, castelele si turnurile de poveste care strajuiesc toata zona.

Putem savura mancaruri delicioase in localurile pitoresti pe care le gasesti la tot pasul, si, dupa o cautare minutioasa prin magazinasele din zona comerciala, poti cumpara suveniruri unice, maruntisuri din scoici si pietre marine care iti vor aminti mereu de frumoasa vacanta petrecuta in Kotor.

(sursa poza: OviTravel)

Distribuie acum