Satioase, aromate si teribil de gustoase, sarmalele se afla intre cele mai populare mancaruri preparate in mod traditional pentru masa de Craciun. Reteta lor originala contine cantitati apreciabile de grasime, “neutralizate” de foile de varza sarata din belsug. Cu siguranta combinatia nu e rea la gust, ba chiar dimpotriva, insa nu se poate spune ca e sanatoasa.
O portie de sarmale e o adevarata bomba calorica, pe care o putem “neutraliza” inlocuind cateva ingrediente cu altele, mai dietetice. Va prezentam in cele ce urmeaza cateva trucuri pentru sarmale cu mai putine grasimi sau sarmale dietetice.
Care este originea sarmalelor
Oricat de mult ne-ar placea sa credem ca sunt produse autentice romanesti, sarmalele se regasesc de fapt si in traditia gastronomica a altor popoare. Intre acestea se numara: Turcia, Ungaria, Macedonia, Grecia, Siria, Liban sau Serbia. Reteta “clasica” de sarmale presupune prepararea unei tocaturi din carne, grasime, orez si condimente.
Urmeaza portionarea si impachetarea in diverse frunze, de la varza la stevie sau vita de vie. Dupa ce fierb inabusit cateva ore bune, se servesc cu smantana si mamaliga. Sunt un deliciu in zilele friguroase de iarna. Mai mult, aburii inmiresmati ai acestui preparat ne amintesc invariabil de atmosfera Sarbatorilor de Iarna.
Sarmale cu putine calorii: mai sanatoase
Dincolo de toate acestea, in aceasta varianta clasica, sarmalele nu sunt deloc o mancare sanatoasa. Contin cantitati mari de proteine, grasimi si carbohidrati, plus multa sare, mai ales daca este vorba de sarmalele in foi de varza murata. O portie zdravana ne ingreuneaza digestia, cu tot cortegiul de senzatii neplacute: greutate in stomac, arsuri, regurgitari, eructatii, dureri de cap si balonare.
Pentru cei care au probleme cu inima si sunt hipertensivi, sarmalele sunt de-a dreptul contraindicate. Toate acestea se petrec mai ales in conditiile in care acest preparat se consuma in cantitati mari. Pentru cei care fac eforturi sa tina o dieta echilibrata insa, chiar si o portie poate sa le dea batai de cap.
In plus, cantitatea mare de sare pe care o regasim in sarmalele traditionale ne afecteaza pe termen lung rinichii si stomacul. Dar exista sarmale cu putine calorii, mai putine grasimi si sare.
Cum putem prepara sarmale de porc cu mai putine calorii
Daca nu doriti sa renuntati la sarmalele cu carne, puteti modifica reteta traditionala in asa fel incat sa reduceti din ingredientele daunatoare. Se pot face sarmale de porc cu putine calorii. Un prim pas ar fi sa nu folositi carne gata macinata, care musteste de cele mai multe ori de grasime. Puteti sa o tocati acasa ori sa alegeti o macelarie unde vanzatorul macina in fata dumneavoastra bucata de carne pe care o alegeti. In felul acesta evitati o tocatura de o calitate indoielnica, in care ar putea sa fie foarte bine inclusa multa grasime, resturi sau chiar E-uri. Pentru a compensa savoarea data de grasime, adaugati mai multe legume, verdeturi si condimente.
Adaugati in amestecul de carne mai multa ceapa, ardei, ba chiar si morcov, daca va este pe plac gustul sau dulce. Inserati intre sarmale manunchiuri de cimbru, patrunjel, bucati de rosii bine coapte.
Inlocuiti orezul alb cu bob rotund cu o varietate de orez integral. Aportul de fibre va fi mai mare, iar cel de calorii mai scazut.
Adaugati la amestecul traditional si chimen, un condiment mai putin folosit la bucatarie, insa de o incredibila savoare. Inlocuiti bucatile de afumatura grasa cu cateva costite subtiri, fara grasime. Mizati pe fierberea la foc mic, sub capac, pentru intrepatrunderea aromelor.
O masura mai drastica de scadere a “greutatii” calorice a sarmalelor ar putea fi scaderea cantitatii de carne de porc si adaugarea de bucati de pui si vita. In aceeasi ordine de idei, putem savura sarmalele de porc cu putine calorii cu iaurt in loc de smantana, iar painea alba poate fi inlocuita cu cea integrala.
Sarmale cu ciuperci: sarmale dietetice
Ciupercile sunt o sursa excelenta de proteine sanatoase, fibre, dar si minerale cum ar fi seleniul, magneziul sau potasiul. In plus, aceste alimente ne aduc in organism un aport considerabil de vitamine din gama B. Sunt doar cateva motive pentru care ar fi bine sa luam in considerare sa experimentam sarmalele cu ciuperci sau sarmale dietetice. Se pot folosi atat in stare proaspata, de preferinta din soiul Champignon, cat si la conserva.
La o jumatate de kilogram de ciuperci se calculeaza 200 de grame de orez, trei-patru morcovi si tot atatea cepe. La acestea se adauga marar, cimbru, boia, chimen, sare si piper. Alegeti mararul in stare proaspata, cimbrul de la tara sau din piata, seminte de chimen si boia de cea mai buna calitate. La fel, alegeti frunze de varza conservate natural, in saramura, cat mai subtiri si elastice. Daca au parti mai fibroase, acestea se inlatura cu un cutit.
Se calesc morcuvul ras si ceapa maruntita, apoi se adauga in tigaie ciupercile taiate in felii cat mai mici. Se calesc cateva minute, apoi se adauga 4-5 linguri de bulion si se presara toate condimentele. Amestecul se lasa putin la racit si apoi se impacheteaza in foi de varza murata. Cu cat sarmalele cu ciuperci sunt mai mici, cu atat vor fi mai gustoase la final. Se aranjeaza cu grija in oala. Alternati sarmalele cu straturi de ardei, rosii si marar verde, se toarna apa calda cat sa le acopere si se fierb sub capac aproximativ o ora. Dupa trecerea acestei perioade, mai lasati sarmalele cu ciuperci inca o ora la cuptor.
Sarmale cu soia
Soia poate fi, de asemenea, o solutie buna pentru prepararea unor sarmale dietetice. Contine calciu, fier, potasiu sau magneziu, lecitina, vitamina A, D, C si E si enzime. Este un aliment complet si satios, echilibrand multe functii ale organismului. Consistenta sa este asemanatoare cu a carnii, fara sa aduca in alimentatie atatea ingrediente nesanatoase. Pentru o oala de sarmale cu soia este nevoie de o jumatate de kilogram de soia, in bucati medii, 300 de grame de ceapa, doi morcovi si foi de varza murata cat cuprinde. Legumele se calesc, se adauga condimentele si o cana de orez.
Amestecul se ia de pe foc, se raceste si se mixeaza cu bucatile de soia, fierte si macinate. Se ruleaza in foile de varza. Se aseaza intr-o oala de lut, fonta sau metal emailat, alaturi de foi de dafin, crengute de cimbru si marar, rosii sau ardei. Turnati doua pahare de vin, un pahar de ulei si apa cat sa acopere totul macar de un deget. Vasul cu sarmale cu soia se acopera si se lasa la cuptor maximum patru ore, la foc mic.
Pentru o savoare speciala, puteti imbunatati gustul si textura sarmalelor cu soia adaugand o data cu orezul si 50 de grame de nuci macinate. Evitati sa adaugati condimente de tip vegeta sau diverse mixuri pentru sarmale care contin monoglutamat de sodiu, multa sare si E-uri.
(sursa foto: Taste)