Fie ca admitem, fie ca nu, cu totii am vrea sa ne bucuram de efectele pozitive ale unei mese sanatoase.
Poate ne dorim sa scapam de cateva kilograme in plus, sa ne tonifiem corpul sau sa scapam de nesuferitele dureri de stomac sau balonari.
In primul rand nu deveniti frustrati din cauza mancarii
Nu trebuie sa ne schimbam radical preferintele si sa devenim frustrati pentru ca nu mai consumam nimic din ce ne place.
Nimeni nu e incantat de consumarea a zeci de frunze de salata sau de inlocuirea pranzului cald cu batoane proteice. Dar e nevoie sa facem cateva schimbari pentru a ne obisnui treptat si sigur sa gatim si sa mancam mai sanatos.
Iata 5 sfaturi pentru a gati sanatos:
1. Foloseste uleiuri presate la rece
Nimanui nu ii place o mancare fada, uscata, care aduce o adevarata aventura negativa in a o mesteca. Pentru a gati sanatos, nu trebuie sa renuntam la grasimi in totalitate, ci sa le alegem, intr-o proportie mai ridicata, pe cele nesaturate care au efecte benefice asupra sanatatii.
Putem opta pentru o gama larga de uleiuri presate la rece, precum: in, susan, dovleac, masline, canepa, nuca. Este chiar indicat sa le adaugam atunci cand mancarea s-a racit sau peste salate.
Uleiurile ne ajuta sa ne mentinem satui si aduc corpului suficienta energie cat sa nu mai fie nevoie sa consumam doua gustari pana la pranz.
2. Mizeaza pe lactate integrale
Lactatele cu continut standard de grasime nu sunt nici nesanatoase, nici periculoase pentru silueta.
Ba mai mult, se pare ca cele degresate sunt mai daunatoare deoarece exista o probabilitate mai ridicata ca acestea din urma sa fie prea nebalansate nutritional.
Lactatele pot sa aiba prea mult zahar, care, consumat, ne va creste pofta de mancare, ne va face lipsiti de energie (pe termen lung) si ne poate predispune la boli de inima.
In plus, lactatele integrale ne pot ajuta sa aducem o textura omogena si balansata retetelor sanatoase.
3. Fa-ti un stoc de ingrediente
Daca vrem sa continuam sa gatim sanatos mai mult de o singura masa, este necesar sa ne facem un stoc accesibil. Acesta poate sa cuprinda leguminoase precum: linte, naut, fasole, legume si fructe de sezon ce le vom cumpara mai des, uleiuri presate la rece, carne pe care sa o tinem la congelator.
Este mult mai usor sa ne folosim de ce gasim prin frigider cand suntem infometati. Iar daca ceea ce gasim in frigider reprezinta alimente sanatoase, avem sanse sa ne obisnuim sa gatim si sa mancam mai sanatos pe termen lung.
4. Nu uita de mirodenii si condimente
Rolul mirodeniilor si al condimentelor este acela de a potenta gustul regasit in alimente sau de a-l schimba complet. Ele sunt utile si pentru sanatate, deoarece unele aduc beneficii reale, sunt antioxidante si anti-inflamatore (precum turmeric, oregano, usturoi, scortisoara).
Unele studii arata ca astfel de mirodenii pot sa contribuie la reducerea riscului de cancer si la reglarea glicemiei, putand avea un rol in prevenirea diabetului.
5. Foloseste cat mai rar indulcitorii
Chiar daca pe piata exista o serie de indulcitori mai sanatosi ca in trecut, este de preferat sa ii folosim mai rar din cel putin doua motive:
- dezobisnuirea de nevoia de a manca mai dulce decat este un aliment in mod natural
- cresterea sanselor sa apreciem un desert natural indulcit (de exemplu fructe cu crema mascarpone sau un smoothie proaspat) si astfel, sa apelam mai rar la acestea
In cele din urma, putem sa gatim sanatos si gustos, fara sa ne compromitem obiectivele.
Tot ce trebuie sa facem este sa avem chiar sub nasul nostru ingredentele de baza, sa nu ne privam de placerea unui pranz cremos, pastrand grasimile sanatoase in dieta noastra si sa ne delectam cu o varietate de mirodenii si condimente.
(sursa foto: ProNatural Physicians Group)