Caută
3 cai prin care transformi legumele in preparate savuroase

3 cai prin care transformi legumele in preparate savuroase

Desi benefice pentru sanatate, legumele nu sunt tocmai prima alegere atunci cand ne gandim la un fel de mancare tentant. Sigur, ne chinuim sa le adaugam langa carne, lactate si preparate traditionale, dar de obicei strambam din nas cand trebuie sa le consumam. Insa lucrurile nu trebuie sa ramana asa.

Daca urmam cateva sfaturi utile, putem prepara legumele in asa fel incat sa ramana in amintirile noastre drept savuroase. Iata ce poti face ca sa obtii legume delicioase:

Gateste-le corect

Chiar daca le prepari prin banala fierbere sau coacere, legumele isi vor pastra aroma si textura specifica. Cartofii corespunzator copti au un gust plin si devin cremosi in contact cu unt sau lapte. Iar broccoli si conopida sunt omogen amestecate in fiecare supa-crema daca nu le lasi sa fiarba prea mult.

In general, atunci cand fierbem prea mult legumele, ele devin apoase si nu mai leaga preparatele in care le adaugam. La fel de dezavantajos este si daca supraincarcam tigaia wok sau vasul din cuptor. Caldura nu se distribuie corect asupra lor si unele bucati vor ramane mai crude, in timp ce altele sunt prea gatite.

O alta greseala este sa fierbem in aceeasi oala toate legumele. Radacinoasele au nevoie de mai mult timp de fierbere pe cand mazarea si fasolea verde se fierb mai repede.

Adauga mirodenii

Oricat de interesanta este o leguma initial, devine fada dupa ce o tot consumam. Nu subestima rolul mirodeniilor si condimentelor. Acestea pot sa schimbe complet aroma si gustul legumelor, stimuland din nou interesul pentru acestea.

Poti marina legumele in diferite combinatii de sos tamari, otet si amestecuri de ierburi. La fel de bine poti adauga si suc de lamaie pentru un gust fresh al pastailor preparate prin tehnica stir-fry. Nu uita nici de puterea condimentelor iuti. Le poti adauga peste legumele cu amidon si peste legume cu frunze carnoase.

Foloseste piper alb si rosu pentru preparate cu varza sau conopida. Nu neglija nici mirodenii precum nucsoara sau busuioc. Aduc o aroma mai tare preparatelor. Combina nucsoara cu fasole boabe sau ardei rosu. Foloseste busuioc pentru salate proaspete de castraveti.

Foloseste sosuri

Nu te teme de efectul sosurilor. Acestea nu sunt daunatoare si nici atat de calorice, atata vreme cat le prepari acasa sau le cunosti ingredientele. Printre cele mai celebre sosuri gasim sosul Hollandaise, sosul salsa si sosuri ce au la baza tofu sau branzeturi.

Sosul Hollandaise se prepara folosind galbenus de ou, unt topit, apa, suc de lamaie si optional piper cayenne. Este folosit cu succes alaturi de asparagus gatit la abur sau peste avocado copt in cuptor. Sosul salsa este recomandat pentru legume proaspete: felii de ardei gras rosu, verde, galben, fasii de ridichi sau morcovi baby.

Iti poti face o gustare savuroasa, derivata din bucataria vegana. Sosurile pe baza de branzeturi au de obicei la baza o emulsie din unt sau ulei si o cantitate de branzeturi. Poti sa le folosesti peste legume radacinoase gatite la wok daca iti doresti un pranz satios si cremos. Pentru o gustare light, adauga sos de tofu peste buchetele fierte de conopida.

Distribuie acum