Caută
Plante de interior care te scapa de alergii

Plante de interior care te scapa de alergii

Atmosfera imbacsita a marilor orase ne impiedica sa ne mai bucuram de valul de aer proaspat si inmiresmat care ne energizeaza diminetile petrecute la tara. La deschiderea geamului ne intampina mai degraba o atmosfera incarcata cu noxe, asa ca avem parte acasa de un aer favorabil declansarii alergiilor. Natura ne ofera si aici o solutie: plante de interior care te scapa de alergii, au efect antialergic.

Alergiile respiratorii sunt provocate in mare masura de expunerea prea mare la diverse noxe si chimicale, factori care intretin, de altfel, atat de neplacutele simptome.

Alergenii din locuinta

Adesea, crizele de stranut, infundarea nasului si durerile de cap apar atunci cand ajungem acasa. Este semn ca locuim alaturi de diversi alergeni. Acestia pot consta in particule de praf, de polen sau acarieni.

Se impune sa fim mai stricti in privinta curateniei si sa evitam aducerea in locuinta a florilor care pot raspandi polen. Cu toate eforturile, acesti factori continua sa ramana in casa, asa ca scapam de neplaceri doar cu pastile si sprayuri cu actiune antialergica.

Plante de interior cu potential alergen

O alta categorie de alergeni care se regasesc in mod obisnuit in locuinte sunt plantele pe care chiar noi le aducem in casa. Intre acestea se numara, de exemplu, crizantemele. Arata minunat si pot aduce o nota foarte decorativa locuintei. Mai mult, au si capacitatea de a purifica aerul, intr-o oarecare masura. Totusi, pentru cei care sufera de alergii pot fi o sursa noua de suferinta. Si asta pentru ca frumoasele flori pot declansa alergii la nivelul sistemului respirator si al pielii.

O alta planta cu potential alergic este crotonul. Este apreciata pentru frunzele sale ovale, presarate pictral cu stropi albi si galbeni. Crononul contine o substanta numita diterpen, care, la contact cu pielea, poate declansa alergie. La fel, alergiile pot fi starnite si de crini, precum si alte plante cu plori producatoare de granule de polen.

Mucegaiul din ghivece poate declansa alergii

Procesul de intretinere a plantelor de apartament trebuie sa fie foarte strict. Tulpinile, frunzele si florile care se usca pot produce mucegai in contact cu solul prea umed, iar acesta este, de asemenea, un factor cu potential alergen. Evitati, ca urmare, umezeala prea mare in zona plantelor si curatati regulat resturile vegetale.

Iedera are calitati antialergice

Dincolo de toate acestea, anumite plante au calitati de purificare a aerului, iar efectul lor este antialergic. Dintre acestea face parte, de exemplu, iedera. Tulpinile sale de un verde intens confera un aspect romantic si artistic oricarui colt de casa.

Desi ea insasi este toxica si trebuie sa ne ferim sa o atingem, frunzele sale au capacitatea de a absorbi factorii nocivi din aer. Dispar, prin urmare, si alergenii din atmosfera locuintei.

Palmierul Areca mentine umiditatea si alunga alergenii

O alta planta antialergica este palmierul Areca. Are frunze spectaculoase si tulpini distribuite in coroana rotunda si are marea calitate de a pastra o umiditate optima in cea mai uscata atmosfera. Totodata, elimina si alergenii din aer. Cele doua calitati fac ca acest mic palmier sa fie foarte pretios in locuinta. Poate fi asezat atat in sufragerie, cat si in dormitor.

Feriga Boston curata aerul de spori de mucegai

Feriga Boston este, in aceeasi ordine de idei, o planta buna de tinut pe aproape atunci cand aveti in familie persoane alergice. Aduce un aer de padure salbatica in locuinta si are capacitatea de a absorbi atat subtantele toxice din atmosfera, cat si sporii de mucegai. Se recomanda sa fie amplasata in dormitor.

Despre muscate se spune ca stimuleaza regenerarea spirituala, aducandu-le pace si energie celor care isi duc viata in preajma lor. Mai mult decat atat, exuberantele flori au capacitati mari de purificare a aerului din locuinta. In plus, ne tin departe de tantari, muste si alte insecte care isi fac veacul prin casele oamenilor. Ceaiul din florile si frunzele uscate de muscata este eficient pentru spalaturi nazale si gargare atunci cand ne confruntam cu probleme respiratorii.

Plante neutre

Exista si plante de interior care nu au calitati antialergice, dar nici nu provoaca reactii la nivelul sistemului respirator sau al pielii. Se numara in aceasta categorie frumoasele azalee, hisiscusul, Yucca, irisii, narcisele sau begoniile.

(sursa foto: The Green Brumby)

Distribuie acum