Mergi la sala in mod constiincios si deja vezi rezultate psihice si fizice. Faci acest lucru de luni bune si nu mai e aproape niciun efort sa te tii de treaba. Suna a scenariu ideal, prea putin aplicabil in realitate, nu-i asa?
Saltele si covoare fitness pentru sesiunile de antrenament acasa – vezi AICI
Antrenamentele la sala sunt ideale, dar nu intotdeauna fezabile. Poate ca sunt situatii in care reusim sa mergem in mod constant la sala. Insa, de multe ori, ne trezim coplesite de alte sarcini care ne compromit obiectivul de fitness.
Accesorii fitness – vezi AICI
O varianta mai accesibila sunt antrenamentele acasa. Iata cateva sfaturi pentru a urma o rutina de sport la tine acasa:
Programeaza sesiuni scurte de antrenament acasa
Primul pas ce te poate ajuta sa te tii de treaba si sa formezi o rutina de sport este sa iei in calcul aspectele realiste. Crezi ca vei putea strecura o ora in fiecare dimineata? Vei fi dispusa sa te trezesti foarte devreme ca sa ai timp de sport? Putin probabil.
Cu siguranta, e nevoie sa te obisnuiesti cu ideea ca vei face efort mai mult, cel putin initial, pana ce vei capata un automatism. Ia in calcul toate barierele si obiceiurile tale zilnice si cauta cea mai realista solutie. Ai mai multe sanse sa te tii de treaba daca vei pastra 30-40 minute dimineata pentru exercitii la saltea decat daca te vei avanta de la inceput la cel mai solicitant program.
Nu e nevoie sa faci ore de sport ca sa ai rezultate. Daca vrei sa stii ce sa faci ca sa ai rezultate bune, afla cum sa optimizezi efectele sportului .
Pastreaza accesibila “sala de acasa”
Specialistii ne recomanda sa tinem cat mai la vedere obiectele sau lucrurile care ne amintesc de obiectivele noastre. Asadar, pune salteaua si echipamentul pentru sport chiar sub nasul tau. Aseaza-ti hainele pentru antrenament astfel incat sa le imbraci prima data in zi ca sa cresti sansele sa te apuci de treaba.
La fel de util este si sa iti pui biletele de reamintire chiar pe calculator sau laptop in asa fel incat sa fii in contact cu obiectivul tau. Este recomandat sa delimitezi mental spatiul destinat sportului ca sa nu existe tentatia sa faci altceva. Pune mingea pentru exercitii intr-o alta portiune a camerei, nu aproape de canapea ca sa nu te surprinzi luand pauze cand nu e nevoie.
Ofera-ti recompense dupa sesiunile de exercitii
Orice obicei se mentine doar daca ne aduce avantaje. La fel este si cu sportul. Daca vrem sa pastram aceasta practica sanatoasa si sa devina automata trebuie sa ne aducem recompense.
Astfel, putem sa savuram cafeaua preferata doar dupa cele 30 de minute de exercitii sau sa ne cumparam rochia mult dorita daca ne atingem obiectivul de o luna de sport constant. Ceea ce este important este sa nu ne oferim beneficiile inainte de face sport.
Cauta-ti un partener de sport pentru a capata vointa
Multe studii arata ca oamenii sunt mai predispusi sa mentina comportamente sanatoase daca fac acest lucru intr-o comunitate in care iau frecvent contact cu alti oameni care fac aceleasi lucruri. Asadar, chiar daca nu ai cea mai motivata prietena, stabiliti-va una, doua dupa-mese in care sa va intalniti si sa faceti impreuna sport.
Nu astepta sa capeti vointa si nu iti imagina ca acest proces este strict dependent de conditii optime. Atunci cand vine vorba de efort, vointa se reduce. De aceea e nevoie sa ai pe cineva care sa iti ofere un model. Un alt partener de sport te poate determina sa nu te dai batuta.