Cum sa va reamenajati dormitorul pentru un somn mai bun

Cum sa va reamenajati dormitorul pentru un somn mai bun

Sumar articol

Un somn odihnitor ne revigoreaza mai mult decat orice energizant. Este o conditie vitala pentru a functiona la cote maxime, cu un tonus perfect. Tocmai din aceasta cauza, atunci cand nu reusim sa dormim asa cum ar trebui suntem storsi de vlaga si vedem totul in negru.

Dincolo de complexitatea cauzelor care duc la insomnie, mediul in care dormim isi pune amprenta zilnic asupra somnului si a starii noastre de bine. Articolul de fata isi propune, asadar, sa va ofere cateva idei despre cum sa va reamenajati dormitorul pentru un somn mai bun.

Amenajarea camerei de dormit pentru a oferi conditii bune pentru odihna ar trebui sa inceapa inca de la achizitia sau constructia locuintei. Dormitorul ar trebui sa fie amenajat in cea mai retrasa si linistita camera.

Oricat de avangardist amenajati o alta camera, daca e indreptata spre sud, chiar spre o strada aglomerata, nu veti putea dormi prea bine acolo. Asezati patul intr-o parte a camerei mai putin expusa la lumina si zgomot, indiferent de unde ar veni acesta din urma.

Amenajarea dormitorului Feng Shui

Daca ar fi sa respectam regulile de baza Feng Shui pentru amenajarea dormitorului, patul se aseaza in directia Nord-Sud. De asemenea, cel care sta intins in pat trebuie sa aiba in fata imaginea completa a usii.

E nevoie si de o distanta cat se poate de mare intre usa si pat. Nu se recomanda lipirea patului de perete, nici inghesuirea prea multor articole de mobilier in camera de odihna. In acelasi context, patul ar trebui sa fie realizat din lemn, sa fie spatios si sa aiba tablie lata.

Spre ce puncte cardinale trebuie sa “dea” dormitorul

Dincolo de filosofia Feng Shui, sunt si ratiuni practice care indica o anumita orientare a camerei in care dormim, in functie de punctele cardinale. De aceasta data, se recomanda pentru dormitor incaperea care are deschidere spre Sud-Est. Motivele acestei alegeri tin de lumina si caldura de la soare. Cel mai indicat ar fi, in acest fel, sa aveti parte de soare la orele dupa-amiezii, fara aerul care se simte inevitabil atunci cand camera e orientata spre nord.

Ce aparate se pot amplasa in dormitor

In privinta electrocanicelor si dispozitivelor electrice de orice fel, majoritatea specialistilor recomanda sa nu le tinem in dormitor. Lumina lor ne tulbura somnul, chiar daca e vorba de mici leduri sau butoane, mai ales daca acestea clipesc.

Ca sa dormim bine, e nevoie de intuneric complet. Pe langa aceasta, organismul este influentat puternic de undele eletromangetice emanate de mai toate aparatele electrice, asa ca e mai bine sa dormim departe de acestea.

Nici macar telefonul nu are ce sa caute in dormitor. Folositi pentru trezire dispozitive mecanice. Setati-l pe functia fara sunet in timpul noptii si lasati-l in living sau bucatarie pana dimineata. Simplu fapt ca nu va mai petreceti minutele de dinainte de a adormi cu ochii in lumina albastra a dispozitivului va imbunatateste considerabil calitatea somnului.

Chiar daca e tentant sa ne uitam la filme in timp ce stam in pat, acest obicei de afecteaza calitatea somnului. Nu degeaba recomandarea universala spune ca in dormitor ar trebui sa facem doar trei lucruri: citit, somn si sex. Ca urmare, scoateti din camera de dormit absolut toate aparatele.

Ce culori se potrivesc in dormitor

Nici culorile nu ar trebui alese la intamplare atunci cand e vorba de redecorarea dormitorului. Renuntati complet la tot ce este viu colorat in aceasta camera. Fara perne ropsu aprins, fara pereti mov, accesorii turcoaz sau asternuturi de un galben intens. Toate acestea sunt energizante, accelereaza pulsul inimii si ne indeamna mai degraba sa iesim afara decat sa intram in pat. Prin urmare, alegeti culori cat mai naturale, pasteluri si nuante temperate, linistitoare.

Peretii complet albi, de pilda, ofera senzatia de spatiu si liniste. Mobilierul si parchetul de lemn natural, de asemenea. In plus, daca va ganditi sa cumparati ceva mobile din pal riscati sa aduceti in dormitor si niste substante toxice emanate de acest material si mai ales de rasinile si adezivii utilizati la asamblarea lor.

Draperiile, asternuturile si cuverturile cele mai indicate sunt cele din tesaturi naturale, fine si moi la atingere. Puteti alege intre tonuri stinse de bej, bleu, violet-liliachiu, galben-lamaie, roz delicat sau verde oliv.

Nici imprimeurile contrastante, in linii frapante, nu sunt prea potrivite pentru dormitor. Tot ce vedeti, auziti si simtiti in aceasta camera trebuie sa confere liniste, calm si pofta de somn.

Cum trebuie sa fie aerul in dormitor

Pe timpul verii este minunat sa dormim cu geamul deschis. In acest moment al anului este de-a dreptul vital sa aveti fereastra spre un parculet sau o zona linistita, departe de forfota strazii. In anotimpurile mai reci nu mai puteti face asta, insa e obligatoriu sa aerisiti bine dormitorul in fiecare zi.

Ca sa dormim bine, aerul trebuie sa aiba o temperatura cuprinsa intre 20 si 23 de grade si sa nu fie nici prea umed, nici prea uscat. Montati dispozitive de umezit aerul la nivelul caloriferelor daca simtiti ca vi se usuca nasul si gatul. In caz contrar, cand atmosfera e saturata de umezeala, incercati sa aflati cauza si sa o remediati.

Un aparat de tip dezumidificator este util oricand in acest caz. Nu stati prea mult cu igrasie sau mucegai in dormitor, ca sa nu va alegeti cu probleme de sanatate din aceasta cauza.

Daca va plac plantele de camera, alegeti-le pe cele indicate pentru dormitor, cum ar fi crizantemele sau cactusii.

(sursa foto: Dreams)

Distribuie acum