Plante de apartament care purifica aerul

Plante de apartament care purifica aerul

Sumar articol

Pe langa frumusetea lor, anumite plante de camera ne mai pot fi utile pentru ca au capacitatea de a improspata in mod natural aerul din incaperile in care se afla. Acest proces se petrece fara de consum suplimentar de resurse, si, cel mai important, fara sa produca alte noxe.

Purificarea aerului din casa ta

Un studiu efectuat de Organizatia Mondiala a Sanatatii a scos la iveala ca aerul din locuinte este de cateva ori mai poluat decat cel de afara. Cea mai importanta sursa de gaze toxice o constituie produsele de curatenie. Cu cat acestea sunt mai eficiente, cu atat este mai mare riscul de a elibera in aer substante care ajung direct pe pielea noastra, in plamani si in sistemul digestiv. Urmeaza apoi praful si noxele de afara, care patrund in casa mai ales atunci cand aerisim.

Fumatul va polueaza aerul din casa

La toate acestea se adauga mucegaiul, microbii si bacteriile pe care le aducem din clasa, de la serviciu sau din tramvai. Lucrarile de renovare lasa in urma, de asemenea, un aer incarcat cu chimicale.

In anotimpul cald, in locuinta mai patrund si particule de polen. Daca obisnuiti sa fumati in casa, la toate acestea se adauga chimicalele cancerigene din fumul de tutun si mirosul greu pe care il lasa in urma. Mare parte din aceste substante poluante pot fi reduse daca amplasam in locuinta plante care au capacitati de purificare a aerului.

Aloe vera absoarbe radiatiile si formaldehida

Pe langa multele benecifii pe care pot sa ni le aduca o aloe vera in locuinta se numara si curatarea aerului din jur.

Exista cercetari care atesta ca aceasta planta are capacitatea de a “absorbi”, de exemplu, radiatiile. Acestea pot fi emise de anumite materiale folosite in constructia cladirii, dar si de telefoanele mobile, de laptop, cuptor cu microunde sau de televizoarele vechi.

De asemenea, frunzele de aloe vera pot sa purifice aerul si de alti compusi nocivi, cum ar fi formaldehida. Aceasta este cancerigena si ne poate afecta grav caile respiratorii. Se regaseste in anumite cosmetice, in cleiul folosit la asamblarea mobilei, in produsele de curatare si chiar in tigarile electronice. Un ghiveci cu aloe vera va poate curata aerul din camera de formaldehida.

Dracena, planta care curata atmosfera de acetona

Dracena este o planta decorativa populara pentru forma sa spectaculoasa a coroanei sale asemanatoare palmierului. Aceasta are insa si capacitatea de a neutraliza alti compusi care se regasesc frecvent in aerul din locuintele noastre. Este vorba de acetona, de etanol si de benzen.

Aceste substante se regasesc, de asemenea, in mobila, in covoare sau in articolele folosite la curatenie. Un ghiveci cu dracena, pe langa ca aduce o nota de rafinament camerei in care este amplasata, ne poate scapa de aceste substante.

La ce este utila gerbera

Frumoasa gerbera ne poate ajuta, de asemenea, sa respiram un aer mai curat in propria locuinta. Atunci cand o aducem acasa trebuie sa stim ca are nevoie de udare zilnica si de multa lumina, dar si ca absoarbe substante emanate de produsele de curatenie si de vopsele. In plus, ne poate scapa si de benzenul care ne polueaza casa. Ca urmare, ar putea fi amplasata in baie sau bucatarie, langa o fereastra generoasa.

Perfecta pentru spalatorie sau dormitor, aceasta planta ajuta la indepartarea tricloretilenei (gasita in produsele de curatare uscata) si benzenul din aer. Face flori frumoase si pline de culoare, dar are nevoie de o multime de lumina a soarelui, asa ca rezerva-i un loc in apropierea unei ferestre.

Si cactusii purifica aerul

Daca iubiti cactusii, aveti un motiv in plus sa va achizitionati mai multi si sa ii plasati “strategic” in toata locuinta. Si asta pentru ca au capacitatea de a absorbii radiatiile produse de undele electromagnetice. Vor sta bine, asadar, in apropierea televizorului sau computerului.

In plus, in timpul noptii produc mult oxigen. Aveti grija, asadar, sa aveti si in dormitor macar un cactus.

Crizantema curata aerul dupa renovare

Despre crizanteme se spune ca este bine sa le amplasam in casa dupa ce ne mutam sau imediat dupa renovare. Si asta pentru ca au capacitatea de a absorbii vaporii toxici emanati de vopsele, lacuri si substante folosite la zugravit. In plus, florile lor va pot inveseli casa chiar si in cele mai intunecoase zile de toamna!

Daca doriti ca apartamentul in care locuiti sa aiba si un parfum special, iata cateva sfaturi utile pentru a obtine parfumuri naturale pentru casa.

(sursa foto: Huffington Post)

Distribuie acum