Sfaturi pentru a scapa de pofta de dulciuri

Sfaturi pentru a scapa de pofta de dulciuri

Sumar articol

Dorinta de a manca ceva dulce ne incearca si ne chinuie la orice ora a zilei. De multe ori, am prefera o ciocolata sau o bomboana in locul oricarui aliment. Uneori este un semnal pe care organismul ni-l da pentru a ne atentiona ca avem carente sau obiceiuri nesanatoase. Alteori e doar o pofta care trece rapid dupa un fursec. In oricare dintre cazuri, cel mai indicat este sa tinem cont de cateva sfaturi ca sa rezistam tentatiei, pentru a preveni ingrasarea si afectiunile pe care le poate declansa consumul prea mare de zahar.

Dulciuri si gustari fara zahar – vezi AICI

Pofta de dulciuri este, de fapt, dependenta de zahar. Aceasta este mentinuta la cote inalte de alimentele si bauturile produse industrial in prezent. Apare automat atunci cand glicemia scade sub limita normala, iar asta are mai multe cauze. Uneori poate fi vorba de carenta unor minerale esentiale, cum ar fi magneziu, mangan, crom, vanadiu sau zinc. In acest caz un set de analize ne poate lamuri rapid, iar medicul ne va prescrie suplimente pentru acoperirea lipsurilor.

De ce apare pofta de dulciuri

Se intampla ca ispita de a cosuma produse cu zahar sa apara femeilor care sufera de sindrom premenstrual, asa-numitul PMS. Senzatia se manifesta din ziua a 14-a a ciclului. Insomniile persistente, cele care se intind pe parcursul unor lungi perioade, pot sa sdaca, de asemenea, glicemia.

La fel stresul, oboseala cronica si depresiile stimuleaza pofta de dulciuri. Fiecare dintre aceste afectiuni necesita interventia medicului de specialitate. Pana la rezolvarea sau ameliorarea lor, putem recurge la cateva trucuri pentru a ne amagi atat de periculoasa pofta.

Tineti mereu fructe la indemana

Un prim pas in alungarea ispitei este aprovizionarea cu fructe. Daca avem pe aproape un vas cu mere si pere, de pilda, ne va fi mai la indemana sa mancam unul atunci cand se declanseaza pofta de dulce. La fel, este bine sa avem mereu o banana in poseta, cateva caise sau prune la birou si o rezerva suficienta in camara.

Orice fruct preferati este mult mai sanatos decat o bomboana, o inghetata sau o tableta de ciocolata. Pofta va disparea rapid si nu va mai incarcati organismul cu o portie zdravana de zahar.

In loc de bomboane faceti o scurta plimbare

O alta metoda de a tine piept poftei de zahar este miscarea. Faceti cativa pasi pe hol, iesiti cateva minute afara, urcati si coborati scarile. Organismul isi va concentra resursele pentru a sustine acest efort si va “uita” pentru o vreme de dorinta de a primi dulciuri.

Portii de mancare mici, dar dese

Nivelul glicemiei se stabilizeaza pentru cate o zi intreaga daca aveti grija sa luati masa in mod regulat. In portii mici, dar des. Luati un mic dejun cat mai copios, o gustare inainte de amiaza, un pranz potrivit, poate alta gustare mica dupa masa si o cina usoara, cel tarziu la ora 19.

Daca va incearca pofta spre seara, luati un mar, un suc de fructe sau o banana. Daca nu mai exista pauze mari intre mese, nu va mai aparea nici pofta de a le inlocui cu dulciuri.

Alegeti deserturi de calitate

Daca totusi nu puteti renunta cu totul la produsele cu zahar, alegeti-le mereu pe cele de calitate. Sunt mai scumpe, dar au sanse mai mari de a contine zahar in cantitati moderate, in favoarea pudrei de cacao, a glazurilor cu frute, a alunelor si altor ingrediente mai sanatoase.

In plus, daca sunt delicioase, nu va veti mai simti atat de lipsit de micile placeri ale vietii.

Distribuie acum