4 greseli pe care sa le eviti la sala

4 greseli pe care sa le eviti la sala

Sumar articol

Ai decis sa mergi la sala si te tii de treaba. Incep sa apara rezultate, dar pare ca dupa un timp, nimic nu mai e diferit. Ai facut progrese, acum stagnezi. Corpul tau pare sa fi atins un punct limita, coapsele si abdomenul sunt suple, dar nu destul de tonifiate.

Chiar daca ti-ai schimbat stilul alimentar, te surprinzi obosita si lipsita de energie. Cauza poate fi tocmai antrenamentul tau, mai precis anumite practici care iti compromit succesul la sala. Iata cele mai frecvente greseli si cum sa le corectezi:

Faci prea multe exercitii cardiovasculare

Un mit destul de popular al anilor ’90 arata eficienta exercitiilor cardiovasculare. Acestea presupun efort aerob, adica cresterea ritmului cardiac si mentinerea sustinuta a efortului. Exercitiile cardiovasculare sunt: jogging, sarituri, ciclism. Variantele actuale de exercitii cardiovasculare presupun combinatii de dans cu stretching. Zumba, antrenamente Kangoo Jumps sunt doar cateva tipuri de exercitii cardiovasculare.

Pe cat de benefice, pe atat de dezavantajoase pot fi antrenamentele exclusiv cardiovasculare. Un studiu din 2008 a aratat ca exercitiile cardiovasculare de intensitate ridicata pot mentine hormonii stresului la nivel inalt. Acestia, cu precadere cortizolul, au rol in mentinerea grasimii, in special in zona taliei. De aceea, o recomandare este sa alternam exercitiile cardiovasculare cu antrenamente anaerobe (exercitii cu greutati).

Nu lucrezi cu greutati

Un alt mit destul de raspandit in randul recomadarilor sportive pentru femei este ca acestea nu trebuie sa lucreze cu greutati deoarece muschii li se vor dezvolta excesiv. In realitate, mediul hormonal feminin nu va favoriza dezvoltarea masiva a muschilor intocmai ca cel al barbatilor. In plus, o serie de studii arata ca antrenamentul anaerob, adica cel care implica ridicarea greutatilor, are beneficii pentru organism.

Printre avantajele exercitiilor cu greutati, regasim: prelungirea vietii, cresterea densitatii osoase, accelerarea arderilor metabolice si imbunatatirea sistemului cardiovascular. Poti incepe prin achizitionarea unor greutati moderate si a unei bari pentru fitness pe care sa o folosesti la exercitii pentru multe grupe musculare.

Nu ai pauze suficiente

O alta greseala frecventa in randul celor entuziasmati este lipsa pauzelor sau pauzele insuficiente. Fie ca vorbim despre pauzele dintre seriile de exercitii sau pauzele dintre antrenament, avem de suferit daca nu le includem in rutina de sport. Acest lucru conduce la o stresare a organismului care va face tot ce tine de el sa se asigure ca este in siguranta. Astfel, arderile vor fi incetinite, iar dispozitia noastra va fi mai iritabila pentru a ne determina sa o lasam mai moale.

Ai grija sa ai macar una, doua zile in care nu mergi la sala. Nu trebuie sa ramai inactiva, insa foloseste pauza pentru activitati relaxante si usoare, incluzand plimbari si treburi gospodaresti, de exemplu.

Ignori stretching-ul

Stretching-ul ajuta muschii sa elimine mai usor acidul lactic ce se acumuleaza in urma si in timpul unui antrenament sportiv. Daca il vom ignora, vom constata ca febra musculara este mai intensa. In plus, se pare ca stretching-ul este suficient ca sa contribuie la echilibrarea glicemiei, chiar si la indivizi cu diabet, dupa cum arata un studiu din 2011. Asadar, adauga cateva minute de stretching la inceputul si la finalul antrenamentului tau ca sa te bucuri de aceste beneficii.

(sursa foto: Vindova Anne Gus)

Distribuie acum