Cele mai sanatoase uleiuri pentru organism

Cele mai sanatoase uleiuri pentru organism

Sumar articol

Uleiul este folosit inca din vremuri stravechi in prepararea hranei. Reusim sa salvam o masa, adaugand ulei de masline sau rumenind ceapa pentru mancarea de cartofi. Ne face salatele fade mai gustoase si ne ajuta sa  preparam sosuri savuroase. Uleiul este un element de nelipsit in bucatarie, insa consumul in exces pare sa fie relationat cu probleme de sanatate.

De la cresterea colesterolului pana la acumularea kilogramelor in plus, consumul de ulei conduce si la dezavantaje. In plus, in mintea noastra pot sa apara intrebari precum “Care ulei este mai bun?” sau “Care ulei este bun pentru prajit?”. Nu toate uleiurile sunt la fel si unele dintre ele sunt mai recomandate pentru prajit. Alte uleiuri sunt contraindicate pentru prajire deoarece elibereaza compusi toxici. Iata cateva varietati si modalitati de combinare.

Uleiul de masline previne inflamatia in organism si este potrivit pentru salate

Nu mai este de mult un secret ca uleiul de masline are numeroase beneficii. Indicat si in cure de slabire, contine grasimi sanatoase care imbunatatesc sanatatea inimii, ne tin de foame si ne imbunatatesc si aspectul pielii. Daca alegi ulei de masline extravirgin, e bine sa nu il folosesti la prajit. Nu numai ca isi pierde proprietatile benefice, dar devine si toxic.

Exista si ulei de masline virgin si acesta este indicat prajirii la foc mic. Poti sa il folosesti pentru calirea legumelor si a orezului pentru diverse preparate. In general, uleiul de masline are un gust pregnant, mai ales cand este virgin sau extravirgin, asa ca e bine sa nu exagerezi nici cu prajirea.

In schimb, uleiul de masline pur contine mai mult ulei de masline procesat si mai putin ulei de masline presat la rece. Daca stii ca vrei sa prajesti carne, este un ulei potrivit. Insa, nu prezinta prea mari beneficii, este mai degraba cea mai buna varianta pentru prajit.

Uleiul din samburi de struguri ajuta la slabire

La fel ca si uleiul de masline, uleiul din samburi de struguri contine grasimi sanatoase. Bogat in grasimi polinesaturate, acest ulei are proprietati protective, ceea ce il transforma intr-un antioxidant puternic. In plus, acidul linoleic conjugat, continut de uleiul de samburi de struguri are rol in prevenirea obezitatii, imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si chiar a sistemului osos. Cu toate acestea, uleiul de samburi de struguri contine si grasimi Omega 6 intr-o proportie ridicata. Acestea stimuleaza inflamatia in organism si sunt asociate cu efecte negative. De aceea, este indicat sa il consumi cu masura, chiar daca stii ca este presat la rece.

Uleiul din samburi de struguri are un gust mai subtil ca uleiul de masline. Este indicat in salate si in combinatie cu carne alba si carne de peste. Poti sa il prajesti la foc mic si pentru durata scurta de timp. De aceea, uleiul din samburi de struguri este indicat pentru prepararea legumelor la wok. Avand un gust neutru, este folosit ca si baza pentru mancaruri. Este bine sa il consumi in maxim sase luni de la deschidere si sa il depozitezi in frigider.

Uleiul de cocos este bun pentru deserturi

Mai nou introdus in alimentatia noastra, uleiul de cocos este bogat in grasimi saturate. Desi cunoscute drept grasimi nesanatoase, acestea nu sunt contraindicate daca nu ai probleme de sanatate si nu le consumi in exces. Astfel, o precautie tine de utilizarea uleiului de cocos. Consuma-l ocazional si nu il include in dieta zilnica.

Datorita continutului de grasimi saturate, uleiul de cocos are un termen de valabilitate extins, putand fi tinut la temperatura camerei un an de zile. La fel de indicat este si pentru prajit. Folosit in bucataria asiatica, uleiul de cocos este bun pentru deserturi. Ca si inlocuitor pentru produse lactate, merge perfect in prajituri raw vegane si smoothie-uri vegetariene.

Untul este o grasime animala bine de consumat cu moderatie

Condamnat incepand cu anii 1960, untul este un aliment controversat si in zilele noastre. In vreme ce s-a demonstrat o asociere intre grasimile saturate si diferite probleme de sanatate, untul nu pare sa fie atat de periculos. Atata vreme cat este consumat cu moderatie, el poate sa ne ajute chiar sa prevenim instalarea diabetului de tip II.

Si untul este un tip de grasime indicat pentru prajire. Poti sa folosesti untul si pentru amestecuri in prajituri cu conditia sa nu il combini cu carbohidrati simplii, adica zahar, de exemplu. Un mic dejun cu unt este hranitor si te ajuta sa tii sub control glicemia.

(sursa foto: Neurotrack Blog)

Distribuie acum