astenia de primavara

Cum scapi de astenia de primavara

Astenia de primavara sau oboseala primavaratica este o stare de oboseala cronica si stres cauzata de schimbarile de temperatura, schimbarile sezoniere in dieta si rutina zilnica, precum si expunerea la alergeni si poluanti atmosferici. Aceasta afectiune temporara poate duce la sentimente de epuizare, iritabilitate, depresie si anxietate. Astenia de primavara poate fi tratata printr-o dieta sanatoasa, exercitii regulate, somn suficient si relaxare. Aceste masuri simple sunt adesea suficiente pentru a ajuta la reducerea simptomelor de astenie de primavara si pentru a readuce starea de bine.

Ce este astenia de primavara?

Astenia de primavara sau oboseala primavaratica este o stare de oboseala cronica si stres cauzata de schimbarile de temperatura, schimbarile sezoniere in dieta si rutina zilnica, precum si expunerea la alergeni si poluanti atmosferici. Aceasta afectiune temporara poate duce la sentimente de epuizare, iritabilitate, depresie si anxietate.

Astenia de primavara poate fi confundata cu depresia sau anxietatea, dar are cauze si simptome distincte. Cauza principala a asteniei de primavara poate fi schimbarile bruste in temperatura si insemnand o alternanta intre zile calde si zile reci. Acest lucru poate afecta rutina zilnica si somnul, provocand un dezechilibru al hormonilor si al stimei de sine, ceea ce poate duce la stari depresive si anxioase.

În plus, schimbarile sezoniere pot cauza fluctuatii ale nivelului de energie, precum si modificari in greutate si consum de alimente. Aceste schimbari sezoniere pot cauza, de asemenea, o lipsa de energie si oboseala cronica, care sunt simptome ale asteniei de primavara.

Cauzele asteniei de primavara

Schimbarile sezoniere sunt principala cauza a asteniei de primavara. Acestea pot afecta nivelul de energie si somnul, provocand sentimente de oboseala si stres. Schimbarile de temperatura si schimbarile in rutina zilnica pot duce, de asemenea, la epuizare si oboseala cronica.

Factorii alergenici si poluantii atmosferici pot afecta sistemul imunitar si pot provoca simptome similare asteniei de primavara. Acesti alergeni si poluanti atmosferici pot provoca o reactie inflamatorie in corp, care poate provoca simptome similare cu cele ale asteniei de primavara.

Simptomele asteniei de primavara

Simptomele asteniei de primavara sunt similare cu simptomele oboselii cronice si stresului. Acestea includ:

 • Oboseala cronica si epuizare
 • Pierderea energiei
 • Iritabilitate
 • Dificultati de concentrare
 • Dificultati de a se odihni si a dormi
 • Stari depresive si anxioase
 • Schimbari in apetit
 • Dureri musculare si articulare
 • Greata si ameteli

Tratamentul asteniei de primavara

Tratamentul asteniei de primavara poate include modificari ale stilului de viata, cum ar fi o dieta sanatoasa, exercitii regulate, somn suficient si relaxare. Aceste masuri sunt adesea suficiente pentru a ajuta la reducerea simptomelor de astenie de primavara si pentru a readuce starea de bine.

Alimentatia sanatoasa poate fi un tratament eficient pentru astenia de primavara. Alimentele bogate in vitamine, minerale si antioxidanti pot ajuta la sustinerea sistemului imunitar si la cresterea nivelului de energie. Printre alimentele care pot fi de ajutor se numara fructele, legumele, pestele si cerealele integrale.

Exercitiile regulate pot ajuta la reducerea simptomelor de astenie de primavara. Activitatile fizice regulate pot ajuta la reducerea stresului si a anxietatii si pot imbunatati nivelul de energie si starea de spirit. Exercitiile regulate pot include mersul pe jos, alergatul, mersul pe bicicleta si innotul.

Somnul suficient poate fi, de asemenea, important pentru reducerea simptomelor asteniei de primavara. Persoanele care sufera de astenie de primavara ar trebui sa incerce sa doarma intre 7 si 8 ore pe noapte. De asemenea, poate fi util sa reduceti consumul de cofeina si sa evitati activitatile stimulative inainte de culcare.

Relaxarea poate fi, de asemenea, un tratament eficient pentru astenia de primavara. Practicarea tehnicilor de relaxare, inclusiv meditatia si yoga, poate ajuta la reducerea stresului si anxietatii si poate ajuta la cresterea nivelului de energie si a stimei de sine.

Prevenirea asteniei de primavara

Astenia de primavara poate fi prevenita prin adoptarea unor masuri simple. Acestea includ:

 • Evitarea expunerii la alergeni si poluanti atmosferici.
 • Incercati sa mentineti un program de somn regulat.
 • Faceti exercitii fizice regulate.
 • Incercati sa mancati mai multe alimente sanatoase si sa reduceti consumul de alimente procesate.
 • Faceti pauze regulate in timpul zilei.
 • Incercati sa practicati tehnici de relaxare.

Concluzie

Astenia de primavara sau oboseala primavaratica este o stare de oboseala cronica si stres cauzata de schimbarile sezoniere in dieta si rutina zilnica, schimbarile de temperatura, precum si expunerea la alergeni si poluanti atmosferici. Aceasta afectiune temporara poate duce la sentimente de epuizare, iritabilitate, depresie si anxietate.

Tratamentul asteniei de primavara poate include modificari ale stilului de viata, cum ar fi o dieta sanatoasa, exercitii regulate, somn suficient si relaxare. Aceste masuri sunt adesea suficiente pentru a ajuta la reducerea simptomelor de astenie de primavara si pentru a readuce starea de bine.

Astenia de primavara poate fi prevenita prin adoptarea unor masuri simple, cum ar fi evitarea expunerii la alergeni si poluanti atmosferici, mentinerea unui program de somn regulat, facand exercitii fizice regulate, mancand mai multe alimente sanatoase si reducand consumul de alimente procesate, facand pauze regulate si practicand tehnici de relaxare.

Distribuie

Gutuia – fructul minune al toamnei
Gutuile fructele minune ale toamnei – beneficii

Temperaturile incep sa scada din ce in ce mai mult, noptile devin mai lungi, iar organismul nostru trebuie din nou sa se adapteze la schimbari. Fie ca vorbim de raceli frecvente sau de par care se rupe usor, toamna aduce

Cum scapi de punctele negre in mod natural
Cum scapi de punctele negre in mod natural

Desi le este specific mai ales adolescentilor, tenul acneic creeaza probleme cu care ne confruntam zeci de ani mai incolo. Cu toata evolutia tehnologiei, cosurile ne apar pe fata in cele mai nepotrivite momente si lasa in urma puncte negre

Cum planificam o vacanta de poveste
Cum planificam o vacanta de poveste

Visam la concediu in fiecare zi. Orele nesfarsite petrecute la birou, in trafic sau la cozi trec mai usor atunci cand desenam in minte plajele aurii si marea translucida a celor mai fericite zile din an. Toate acestea se pot

Poarta cu stil fustele in 2017
Poarta cu stil fustele in acest an

Fustele sunt un adevarat simbol al feminitatii, sunt extrem de comode, iar designerii s-au intrecut in fantezie mai mult ca niciodata. Sunt doar cateva dintre argumentele pentru care merita sa va dotati garderoba cu cateva fuste din modelele acestui an.