Fie ca sesizam sau nu, incet, incet ne indreptam cu pasi repezi inspre bogata toamna. Temperaturile se reduc treptat, pietele se umplu cu fructe tomnatice, iar cerintele organismului cu privire la nutrienti se modifica.
In anotimpurile mai reci, avem nevoie de cantitati de vitamina C, de vitamina D si de grasimi sanatoase. Din fericire, natura are grija sa ne puna la dispozitie toate aceste lucruri. Superalimentele de toamna nu au efecte neintalnite, insa aduc beneficii semnificative corpului nostru. Asadar, iata alimente potrivite pentru toamna:
Nucile si semintele reduc colesterolul
Nu mai este un secret faptul ca nucile si semintele sunt alimente bogate in grasimi sanatoase si antioxidanti precum vitamina E. In special in sezonul mai rece, acestea ne satura si ne tin de foame mai mult timp. Multe dintre aceste sortimente, precum nucile pecan sau migdalele contin steroli, substante care contribuie la reducerea colesterolului. Gustari ideale, pot fi transportate oriunde si consumate in mod igienic. Conditia este sa fie pastrat in locuri uscate si reci pentru a nu dezvolta mucegai.
Cartofii dulci aduc un aport de fibre organismului
Nevoia de glucide a organismului poate creste in sezonul rece ca urmare a consumului de calorii pentru incalzirea propriului corp. De aceea, cartofii dulci sunt un aliat ideal in a ne furniza carbohidrati complecsi si fibre care sa ne imbunatateasca tranzitul. Bogati in fier si vitamina A, sunt ideali pentru zile in care esti pe fuga si pranzul trebuie sa fie mai consistent decat de obicei.
Dovleacul placintar energizeaza
Plin de savoare si intens, consumat dovleacul placintar are numeroase beneficii pentru sanatate, mai ales in sezonul tomnatic. Bogat in betacaroten si fibre, acesta contribuie la imbunatatirea aspectului pielii. Mai mult decat atat, studiile au aratat ca tocmai datorita acestui continut, dovleacul placintar ajuta si la prevenirea cancerului. In plus, datorita continutului ridicat de potasiu, dovleacul se dovedeste un bun energizant, mai ales dupa antrenamente intense.
Legumele crucifere protejeaza impotriva cancerului la san
Nu exista toamna fara conopida, varza sau ridichi fie in forma murata, fie proaspat consumate in salate si supe.
Printre cele mai bogate legume in antioxidanti, cruciferele ne ajuta sa echilibram balanta grasimilor consumate in sezonul rece. Toamna si iarna exista o tendinta fireasca de a consuma mai multe calorii si mai multe grasimi. Adaugand legume crucifere, sarace in calorii, dar bogate in fibre si antioxidanti, prevenim un posibil dezechilibru nutritional. In plus, alte studii stiintifice arata ca legumele crucifere sunt bogate in sulforafan, un tip de antioxidant asociat cu protectia impotriva cancerului la san.
Perele ajuta la reglarea glicemiei
Fructe destul de satioase, nici perele nu fac exceptie de la apartenenta la categorii de fructe pline de fibre. Spre deosebire de alte alimente, perele mai au si alte avantaje: sunt bogate in cupru si au proprietati antiinflamatorii.
Prin continutul ridicat de flavonoizi, perele sunt asociate cu reglarea glicemiei si reducerea riscului de diabet tip 2. Aproximativ 40% din continutul de antioxidanti benefici se gasesc in coaja perelor. Asadar, este recomandat sa nu fie indepartata deoarece pare sa fie deosebit de utila pentru organism.