Caută
Ritualuri matinale benefice pentru organism

Ritualuri matinale benefice pentru organism

Cu totii am auzit celebra recomandare “Micul dejun e sfant.” sau sfaturi cu privire la consumul de apa cu lamaie pe stomacul gol. Internetul abunda de astfel de ponturi.

Fie ca vrem sa ne pastram supletea pielii, fie ca vrem sa reducem kilogramele suplimentare, peste tot gasim fel de fel de sfaturi. Insa care sunt ritualurile matinale cu adevarat benefice pentru organismul noastru? Specialistii ne recomanda sa avem cateva rutine de ajutor pentru organism.

Ia un mic dejun satios

Bineinteles, micul dejun ramane sfant atunci cand ne referim la ritualurile matinale sanatoase. Insa, cercetarile actuale vin in completarea acestui sfat celebru. Nu doar ca e nevoie sa luam micul dejun, ci este si important ce consumam.

Ca sa mentinem un nivel echilibrat al glicemiei, primul pas este sa mancam. Insa, mai important este sa consumam alimente sanatoase, dense nutritiv, chiar putin mai calorice. Cele mai recomandate sunt alimentele regasite in dieta scandinava: peste oceanic, leguminoase, fulgi de ovaz si fructe de padure. Pentru retete de mic dejun sanatos putem apela la aceste sfaturi.

Fa sport in reprize scurte

Un alt obicei matinal benefic pentru organism este sa facem sport. Si in acest caz, util nu e sa ne programam sesiuni plictisitoare de peste 50 de minute. In plus, nu e realist sa ne inghesuim o ora de sport dimineata. Se pare ca un tip de antrenament util este cel cu intervale, denumit “high intensity interval training”. Acest tip de antrenament presupune sa alternezi reprize de intensitate inalta (de exemplu sa alergi pe loc 30 de secunde) cu reprize moderate (de exemplu sa mergi 30 de secunde). Se pare ca beneficiile acestui tip de antrenament include arderea grasimilor in mod mai alert si imbunatatirea sanatatii cardiovasculare.

Trezeste-te mai devreme

Desi pare contraintuitiv, trezindu-ne mai devreme avem sansa sa ne ocupam de mai multe lucruri. Suntem mai productivi daca ne trezim fie si cu 30 de minute mai devreme. Astfel, ne crestem sansele sa inseram si sportul in programul nostru. Chiar daca atunci cand ne trezim mai devreme organismul secreta hormonii stresului, tot atunci avem sansa sa il obisnuim sa se regleze. Astfel, putem practica cateva tehnici de relaxare ce implica reglarea respiratiei sau mindfulness.

Ca sa iti fie mai usor sa te trezesti mai devreme, asigura-te ca ai o recompensa. De exemplu, prepara-ti un smoothie delicios pe care sa il savurezi. Daca te-ai fi trezit mai tarziu, nu ai fi avut cum sa te bucuri de el.

Consuma cafeaua inteligent

Inca exista dezbaterea cu privire la cat de sanatoasa sau daunatoare este cafeaua. Insa, un lucru cert este ca nu trebuie sa o consumi pe stomacul gol deoarece va face mediul din stomac si mai acid. Astfel, poti avea dureri sau crampe.

Insa, cafeaua are numeroase beneficii printre care prevenirea dementei de tip Alzheimer, stimularea arderii grasimilor si cresterea puterii de concentrare. Ai grija sa o consumi dupa micul dejun si mereu cu un pahar cu apa alaturi deoarece te poti deshidrata. Iata cateva modalitati prin care sa iti faci cafeaua sanatoasa.

(sursa foto: Watch Fit)

Distribuie acum