Caută
metode de relaxare la birou

Metode de relaxare la birou

Cei mai multi dintre noi se confrunta in mod regulat cu cel putin unul dintre dezavantajele muncii la birou. Fie ca devenim incordati in zona spatelui, fie ca simtim ca nu ne mai putem concentra sau poate ne amortesc picioarele atat de tare incat nici nu le mai simtim, cu totii ne lovim de aceste probleme.

Din fericire, specialistii ne recomanda cateva metode de relaxare la birou, menite sa ne ajute sa reducem toate aceste neplaceri

  • Defocalizarea atentiei

Probabil unul dintre cele mai importante aspecte care intervin in problemele de concentrare este atentia. Atunci cand suntem prinsi prea mult timp intr-o sarcina: poate ne ocupam cu redactarea unor rapoarte sau cu introducerea unor date, putem observa ca ajungem sa ne simtim deseori incetiniti in ceea ce facem. Devenim atunci ingrijorati si multi dintre noi se intreaba daca nu cumva functiile mentale incep sa li se deterioreze. Nu este neaparat cazul. Ceea ce se intampla este ca suntem pur si simplu saturati de aceleasi lucruri, iar creierul nostru are nevoie de o pauza. Ce putem face este sa ne rezervam cateva minute sa ne reorientam privirea inspre orice obiect din birou sau din peisaj. Este esential sa devenim atenti la detaliile fizice ale acelor obiecte ca sa schimbam registrul mintii. Avantajul este ca dupa ce revenim asupra sarcinii asupra careia nu ne mai puteam concentra, vom fi mai capabili sa o parcurgem.

  • Reglarea respiratiei

Un rol esential in restabilirea relaxarii il are ritmul respiratiei noastre. Daca respiram superficial, nu aducem suficient oxigen care sa poata fi folosit de catre celulele noastre si sa fie transportat in tot corpul, inclusiv la creier. Astfel, ne surprindem vlaguiti, iritabili si incordati. Si putem observa cum aceste stari vin in asociere cu o respiratie deficitara. Tot ce trebuie sa facem este sa echilibram inspiratia cu expiratia, fara sa ne fortam sa inpiram sau sa dam aerul afara din plamani in mod exagerat. O metoda buna implica si numaratul fiecarui inspir si expir. Si nu e nevoie decat sa facem acest lucru cateva minute, de cateva ori cand suntem la birou.

  • Exercitii fizice

Dupa cum stim, calea cea mai cunoscuta pentru redobandirea starii de relaxare este exercitul fizic. Insa biroul nu este tocmai contextul potrivit pentru miscare, am putea sa ne gandim. In realitate, indiferent de locul in care lucram, putem sa gasim miscari mai mult sau mai putin vizibile pentru colegi, miscari care sa ne ajute sa eliberam corpul de stres. De exemplu, putem sa ne miscam gleznele si gambele in timp ce ne indeplinim sarcinile de birou. Sau putem chiar sa rezervam cinci minute din pauza de masa ca sa efectuam rotiri de trunchi si cap. Aceste exercitii sunt suficient de utile incat sa ne puna sangele in miscare si sa transmita corpului nostru comanda pentru a elibera hormoni care ne restabilesc starea de bine.

In cele din urma, starea noastra de relaxare depinde in mare masura de micile obiceiuri pe care putem sa ni le formam la birou: fie ca alegem sa respiram la fiecare ora in mod echilibrat, sa ne aruncam privirea asupra detaliilor cladirilor pe care le surprindem pe geamul biroului sau sa ne miscam, fie si de pe scaun, toate acestea sunt variante practice de relaxare la birou.

Va prezentam 2 video-uri cu sfaturi si exercitii de relaxare la birou:

(sursa poza: Dumb Little Man)

(sursa video 1: YouTube Personalcare Physicians ; video 2: YouTube FitnessReloaded)

Distribuie acum