Caută
Ce sunt vergeturile si cum poti scapa de ele

Ce sunt vergeturile si cum poti scapa de ele

Multe femei sufera ani in sir din cauza vergeturilor. De cele mai multe ori, nu pentru ca ar crea dureri, furnicaturi sau alte senzatii de disconfort, ci pentru ca ne afecteaza imaginea si stima de sine. Inesteticele dungi apar pe neasteptate la nivelul pielii si apoi nu se mai lasa duse. Va prezentam in cele ce urmeaza informatii despre cauzele posibile si mecanismul aparitiei vergeturilor, ce tipuri exista si cum putem scapa de ele.

Vergeturile arata ca niste crapaturi, fisuri care se intind pe anumite zone ale corpului. De obicei, acestea apar pe piele in locurile mai sensibile la schimbari in cazul unor variatii in greutate.

Persoane predispuse la vergeturi

In general sunt asociate cu fenomenele inerente sarcinii, dar si alte categorii de persoane se confrunta in mod curent cu problema aparitiei vergeturilor. Statistic, se pare ca 90 la suta dintre femeile gravide au vergeturi, dar si 70% din adolescenti si, in mod neasteptat, 40% dintre sportivi. Se mai confrunta cu aceasta problema 70% dintre fetele aflate la varsta pubertatii si 40% din baieti.

De asemenea, inesteticele dungi apar dupa ce am slabit brusc sau, dimpotriva, ne-am ingrasat. Alteori, pot aparea fara sa detectam vreo cauza evidenta. In aceste cazuri putem banui ca avem anumite afectiuni, cum ar fi boala Cushing.

Una peste alta, cauzele aparitiei vergeturilor nu au fost stabilite stiintific in proportie de 100%, asa cum nici tratamentele nu pot inca sa garanteze ca vom scapa de ele pentru totdeauna. Putem lua insa cateva masuri pentru prevenirea si estimbarea lor.

Cum apar vergeturile

Indiferent de cauza producerii lor, vergeturile sunt fisurari ale unui tesut al pielii atunci cand este supusa unei intinderi prea puternice. Sunt mai expuse sa cedeze fibrele de elastina si de colagen.  E momentul in care pielea devine mai subtire in acele locuri, oferind o vizibilitate mai mare asupra zonei pe care o acopera. De regula, aceasta este alcatuita din vase de sange. Vergeturile sunt intinderi, ruperi si reasezari ale pielii din aceste zone, asa ca au, de cele mai multe ori, un aspect neregulat si asimetric.

Atunci cand apar la pubertate, aceste fisuri au la baza cresterile bruste la care este supus organismul in acesti ani. Daca la fete zonele mai expuse ar fi soldurile si pieptul, baietii fac adesea vergeturi la nivelul pieptului si al umerilor.

In cazul femeilor insarcinate, vergeturile apar cu precadere in zona abdomenului si a sanilor, dar se pot extinde in cazul in care acestea iau mult in greutate. Pe langa acestea, vergeturile mai sunt avantajate in ceea ce le priveste pe viitoarele mamici de inca un factor. Este vorba de fluctuatiile mari de hormoni la care le este supus organismul in lunile de sarcina.

Scaderile bruste in greutate ne pot aduce si vergeturi. Este cazul mai ales a celor care tin diete de slabire prea drastice. Subtierea brusca a corpului poate aparea si dupa un soc emotional, dupa o boala sau in cazul celor care sunt nevoiti sa depuna prea mult efort fizic.

Nu in ultimul rand, suntem predispusi sa ne pomenim cu vergeturi la nivelul pielii daca avem rude afectate de aceasta problema.

Ce inseamna cand vergeturile sunt roz, rosii sau albe

Culorile si textura vergeturilor indica, de regula, stadiul in care se afla procesul care le creeaza.

Daca dungile sunt subtiri si rozalii, este semn ca vergeturile sunt intr-un stadiu incipient. In acest moment al evolutiei lor,  pot fi insotite si de senzatii cum ar fi mancarimile insistente.

Atunci cand vergeturile se ramifica si capata o nuanta rosie, chiar violeta, e semn ca au trecut la stadiul urmator.

Daca aveti vergeturi albe, inseamna ca au ajuns la nivelul “adult”, mai ales daca pielea din jur pare mai fina si cu zone turtite sau adancite.

Cum se previn vergeturile

Pentru a preintampina un proces, este esential sa intervii la nivelul cauzei sale. Ca urmare,  ca sa nu iti apara vergeturi pe piele, trebuie in principal sa nu scazi brusc in greutate. Daca planuim sa scapam de kilogramele in plus fara efecte secundare, e bine sa urmam o dieta ca la carte, lenta si pe termen lung. Nu veti scapa de cinci kilograme intr-o luna, dar nici nu veti avea pielea strabatura de vergeturi. La fel se procedeaza si in cazul celor care doresc sa puna cateva kilograme.

In cazul femeilor insarcinate, specialistii recomanda sa isi controleze luarea in greutate. Aceasta se face respectand un stil de viata sanatos, cu hrana recomandata de medic, fara excese. De asemenea, se recomanda masarea zilnica a pielii cu uleiuri naturale si creme. Toate acestea o vor pastra elastica si rezistenta.

In toate aceste cazuri, sportul si miscarea constanta dau tonul. Exercitiile zilnice in limite normale mentin atat o greutate potrivita, cat si o musculatura ferma si piele elastica. Toate acestea reduc considerabil sansele aparitiei vergeturilor.

Cum se trateaza vergeturile

Desi nu exista un tratament care sa duca la disparitia peste noapte a vergeturilor, masurile de preventie si grija constanta la fluctuatiile in greutate pot sa le scada mult amploarea. Orice tratament este mai folositor daca detectam problema in primele stadii si luam imediat masuri.

Pentru categoriile mai vulnerabile la vergeturi se recomanda folosirea unor creme, geluri, uleiuri sau unturi. Acestea au rol emolient si de stimulare a elasticitatii. Intre remediile antivergeturi se regasesc: uleiul de cocos, de avocado, jojoba sau masline, precum si unturile de cacao sau shea. Cremele antivergeturi sunt eficiente in masura in care contin vitaminele A, E sau C, acid hialuronic, coenzima Q10 sau colagen. Si mai eficient este insa continutul unui component numit tretinoid. Totusi, acesta nu este recomandat pentru femeile insarcinate.

Tratamentele care s-au dovedit de folos pentru inlaturarea vergeturilor sunt cele chirurgicale, cu lasere de diverse tipuri, dispozitivele IPL (cu lumina intens pulsata). Microdermabraziunea este, de asemenea, o procedura care da roade in lupta cu vergeturile.

(sursa foto: The New York Post)

Distribuie acum