Caută
Topul celor mai bune alimente pentru imunitate

Topul celor mai bune alimente pentru imunitate

Suntem in viata datorita ei. Trecem mai usor peste raceli si eliminam chiar virusi longevivi din organism din pricina ei. Este vorba de imunitatea noastra.

In zilele noastre, aceasta este si mai mult supusa incercarilor. Datorita mediului stresant, a alimentatiei haotice si a orarului de somn incalcat, organismul nostru are de suferit.

Suplimente naturale pentru intarirea imunitatii – vezi AICI

Desi exista o serie de idei referitoare la imbunatatirea imunitatii, e bine sa le privim cu un ochi critic. Adevaratele recomandari provin in urma studiilor stiintifice si nu exista minuni sau alimente magice. Iata ce trebuie sa consumi ca sa iti imbunatatesti imunitatea, conform specialistilor.

Alimente probiotice

Mentinerea sanatatii intestinale are un rol direct in procesele imunitare. Flora intestinala sanatoasa contine bacterii care favorizeaza absorbtia substantelor utile organismului. Daca numarul acestor bacterii scade, pe fond de stres si alimentatie necorespunzatoare, atunci avem de suferit.

Probabil ai observat pe propria piele ca atunci cand nu mananci suficient de nutritiv esti mai predispusa la raceli sacaitoare. Nutritionistii ne recomanda sa suplimentam dieta zilnica cu produse fermentate: chefir si iaurt integral. Adauga in locul briosei sau covrigului de la gustare un pahar de chefir. Iar daca poftele tarzii isi fac loc seara, alege castravetii murati natural. Si ei contin probiotice de ajutor pentru imunitatea ta.

Alimente cu antioxidanti

Si de aceasta data, alimentele bogate in antioxidanti ajuta la mentinerea imunitatii. Printre cei mai utili antioxidanti pentru imunitate se afla vitamina E, C, beta-carotenul, seleniul, cuprul, zincul si fierul.

Antioxidantii ne fac mai putin susceptibili la virusi si paraziti. Se pare ca antioxidantii ne obisnuiesc sistemul imunitar sa faca fata radicalilor liberi, substante cu rol in imbatranirea celulara. Specialistii ne recomanda sa apelam la fructe de padure, uleiuri presate la rece, legume in culori puternice precum: rosii, morcovi, vinete.

Alimente bogate in fibre

Probabil pare surprinzator ca alimentele bogate in fibre sunt utile tocmai pentru imunitate. De fapt acestea contribuie si ele la sanatatea intestinelor, ceea ce favorizeaza dezvoltarea florei benefice. Consuma mai des cereale integrale neindulcite, seminte de psyillium, tarate de ovaz si seminte de chia ca sa iti cresti considerabil aportul de fibre.

Un studiu a aratat ca fibrele solubile ajuta la reducerea proceselor inflamatorii legate de obezitate si imunitate scazuta. Fibre solubile gasesti si in nuci, fructe cu coaja comestibila si ovaz.

Alimente bogate in vitamina B

Produsele ce contin vitamina B, cu precadere vitamina B1, reduc inflamatiile din organism si au rol important in protejarea impotriva infectiilor din organism. Un deficit de vitamina B9 scade si numarul unor celule responsabile cu protejarea de infectii. Din acest motiv, un sfat pertinent este sa consumam alimente precum: carne rosie slaba, fructe de mare, lactate integrale, oua, ficat.

Uleiuri nesaturate

Avand numeroase beneficii, uleiurile de tip Omega 3 au si ele un rol important in procesele imunitare. Regasite in peste gras si fructe oleaginoase, uleiurile Omega 3 ajuta organismul sa lupte cu procesele inflamatorii din organism. Alege ton, somon sau nuci neprajite ca sa iti aduci un aport de uleiuri Omega 3.

(sursa foto: All Day Chemist)

Distribuie acum