Indiferent de anotimp, pielea uscata ramane un impediment in calea confortului si starii de bine. Usor vulnerabila si cu un aspect inestetic, pielea uscata este saraca in sebum si conduce la iritatii, mancarimi si leziuni. Atunci cand nu exista o conditie medicala drept cauza, pielea uscata poate fi tratata cu dermato-cosmetice (gasesti AICI) si un stil de viata sanatos.
Iata cateva recomandari pentru ingrijirea pielii uscate.
Foloseste lotiune hidratanta
Dermatologii recomanda folosirea lotiunilor hidratante (vezi AICI) de-a lungul zilei. Pielea uscata este mai fragila si mai putin elastica. Lotiunile hidratante se absorb usor si contribuie la imbunatatirea aspectului pielii. Este recomandat sa folosim lotiuni pe baza de uree sau acid lactic, aceste substante ajutand pielea sa pastreze mai mult timp apa.
Totodata, sunt recomandate si lotiunile pe baza de acid hialuronic care intra in componenta tesuturilor. Si acestea ajuta la sustinerea retelei de celule din interiorul pielii si retinerii apei in tesuturi. Daca pielea devine atat de uscata, iritatiile si mancarimile persistand, este bine sa apelam la un dermatolog, acesta suplimantand ritualul de hidratare cu produse ce combat aceste simptome neplacute.
Aplica crema hranitoare
O alta categorie de produse destinate ingrijirii pielii uscate este cea a cosmeticelor nutritive (vezi AICI). Cremele si lotiunile de acest fel contin uleiuri si substante care mentin tesutul unitar, prevenind fragilizarea pielii sau stimuleaza productia unor proteine cu rol in asigurarea sanatatii sale. Cele mai recomandate creme contin vitaminele A, B, D, E, precum si extract din proteine de grau si antioxidanti. Aceste produse imbunatatesc si sistemul de aparare al pielii, facand-o mai rezistenta la factorii ce o lezeaza. Aceste creme pot contine si extracte din fructe oleaginoase (migdale, nuci) si uleiuri care ajuta pielea sa se vindece mai usor.
Controleaza mediul extern
Specialistii dermatologi recomanda sa nu facem dusuri fierbinti, sa nu petrecem prea mult timp tinand mainile in apa si sa nu folosim excesiv geluri dezinfectante. Prin continutul de clor, apa sensibilizeaza pielea uscata. Sapunurile si gelurile dezinfectante indeparteaza si flora microbiana sanatoasa de pe suprafata pielii, ceea ce predispune la leziuni si uscare. Totodata, schimbarile de temperatura contribuie la accentuarea senzatiilor de iritare si mancarime. De aceea, este recomandat sa ne protejam mainile in timpul iernii. Putem face acest lucru folosind manusi iarna si evitam sa ne racorim cu dusuri prea reci, vara.
Ai grija la alimentatie
Alimentatia este esentiala atunci cand vine vorba de ingrijirea pielii uscate. Cand vorbim despre pielea uscata, trebuie sa urmarim doua aspecte: reducerea disconfortului rezultat din iritatii si mancarimi si favorizarea repararii pielii. Pentru a reduce neplacerile iritatiilor, recomandate sunt alimente precum avocado, peste gras, nuci. Acestea contin grasimi sanatoase de tip Omega 3 si Omega 9 si ajuta la reducerea inflamatiei de la nivelul pielii si organismului.
Pentru a favoriza repararea pielii, putem apela la antioxidanti. Cele mai bune surse sunt fructe precum: papaya, fructe exotice si fructe de padure. Se pare ca antioxidantii ajuta la diminuarea efectului radicalilor liberi rezultati din factorii de stres din mediu. Antioxidantii neutralizeaza si efectul razelor ultraviolete asupra pielii. Ei sunt importanti in cazul pielii uscate deoarece aceasta este si mai vulnerabila in fata radicalilor liberi.
(sursa foto: Sharp Heels)