Daca vi se pare ca nici un sampon nu va mai spala parul asa cum ati dori, ba chiar va afecteaza negativ aspectul, e timpul sa cautati alternative. Cele mai la indemana sunt, desigur, cele naturale, pe care le gasim acum in cele mai diverse variante.
Sampon cu ingrediente naturale – vezi AICI
Cele mai multe sampoane au ca efect stimularea producerii de sebum la nivelul scalpului. Este cauza aspectului de par uns si murdar care parca se accentueaza si nu ii mai gasim leac. Este ca si cum ne-am face rau cu mana noastra: cu cat le folosim mai des, cu atat parul arata mai neingrijit.
Cautam prin magazine si le schimbam mereu, apelam la sfaturile stilistilor si farmacistelor. Colectionam pe rafturi sampoane foarte scumpe si tot degeaba. E timpul sa schimbam strategia.
Sampoane solide fara chimicale
In magazinele naturiste se afla in vitrine, la loc de frunte, asa-numitele sampoane solide. Lista lor de ingrediente nu are nimic in comun cu cele ale sampoanelor clasice. De cele mai multe ori in compozitia lor nu regasim chimicale.
Cei care le realizeaza s-au inspirat din retelele “babesti” si din medicina traditionala pentru a scoate la iveala ingrediente care spala parul fara efecte secundare. Poate fi vorba de pulbere de henna neutra, de argila, de ulei de neem sau cocos, glicerina, unt de shea, scoarta de mesteacan, frunza de nuc, extract de ghimbir, uleiuri esentiale sau miere. Ingredientele sunt amestecate prin proceduri speciale, asa incat samponul nu agreseaza parul si pielea.
Clatirea parului cu otet nu e un basm
Nu fac prea multa spuma, nu au miros puternic si nu au efect chiar de la prima aplicare, insa, daca le folosim constant, ne scapa de problemele care ne dadeau atata bataie de cap.
In primele saptamani se spune ca inlatura reziduurile sampoanelor clasice folosite pana atunci. Mai tarziu vor curata bland, dar eficient, fara sa mai produca ungere, despicare a varfurilor, matreata si cadere a firelor de par. La clatirea parului se recomanda utilizarea unei solutii cu otet de mere sau suc de lamaie.
Plante cu saponina pentru ingrijirea parului
Exista si plante care contin saponina, o substanta cu efect de curatare eficienta care poate fi utilizata pentru ingrijirea parului. Una dintre ele este neghina, despre care am invatat la scoala ca este o buruiana care paraziteaza culturile de grau. Se gaseste, asadar, pe campuri si dealuri.
Se fierb 20 de grame de frunze intr-un litru de apa, se lasa la racit si apoi se foloseste la spalarea parului. Se lasa cateva minute sa actioneze si apoi se clateste bine parul. Alte plante cu proprietati similare sunt sapunarita, lumanarica, iarba mare sau ciubotica cucului.
Ingrediente din gospodarie pentru spalarea parului
Puteti utiliza si ingrediente care se gasesc in mod uzual in orice gospodarie. O astfel de solutie este realizarea unei paste din praf de bicarbonat de sodiu amestecat cu trei parti de apa si putin otet. Cantitatile depind de lungimea parului.
Amestecul se aplica la radacina parului, se maseaza bine si se intinde pe toata lungimea lui. Se clateste dupa doua-trei minute, dupa care se mai clateste o data, cu apa in care ati amestecat cateva linguri de otet.
O alta pasta de curatare se prepara din faina de naut, apa si o lingura-doua de miere, una de otet si doua-trei picaturi de ulei esential de lavanta, arbore de ceai sau lamaie.