Mirosul minunat al vinetelor coapte pluteste in aceasta perioada la orice colt de strada, printre blocuri si prin sate, semn ca a venit timpul sa fie conservate pentru iarna. Sunt alimente gustoase si versatile, sanatoase si chiar vindecatoare, asa ca ar fi pacat sa nu ne ingrijim sa le avem la dispozitie si in sezonul rece. Vinetele provin din tinuturi indepartate ale lumii, mai precis din Sri Lanka si India. Se numara printre legumele care nu contin colesterol. In schimb, ne aduc un aport mare de potasiu, magneziu, fier si calciu, plus vitaminele A, B12, B6 si C. Au efect antioxidant, pot preveni inflamatiile si bolile cronice, mentin o greutate corporala optima si sunt energizante. O salata de vinete cu ceapa ne face ziua mai frumoasa, mai ales ca le avem la indemana toata vara. Existe zone in care se prepara pane, dupa cum in alte locuri viata nu e viata fara musaca de vinete. Cand vine anotimul rece, le mai gasim la preturi piperate la supermarket, dar nu mai au savoarea celor din timpul verii. Ca urmare, e timpul sa recurgem la cateva retete de pastrare peste iarna a vinetelor.