Caută
Retete de bauturi calde pentru zile friguroase

Retete de bauturi calde pentru zile friguroase

Cand frigul pare ca ne impresoara din toate partile si avem senzatia ca soarele a plecat undeva, departe, o cana cu o bautura fierbinte e singurul lucru care ne poate pune din nou pe picioare. Fie ca sunt pe baza de alcool, sunt preparate din lapte, fructe, oua, ciocolata sau miere, aceste preparate pot fi adevarate delicii, iar cand le savuram putem sa simtim cu adevarat ca traim.

Cand vine vorba de bucuriile iernii, una dintre imaginile care ne vin adesea in minte ne infatiseaza intr-un peisaj hibernal sau in fata caminului, obligatoriu cu o ceasca frumoasa in maini. Aburii plini de aroma ne incanta mirosul, iar palmele ne sunt cuprinse incet de o caldura binefacatoare.

Chiar daca nu putem controla caderea zapezii sau oportunitatea de a petrece timp la munte, ne putem rezerva oricand putin timp pentru a prepara bauturi calde minunate pentru noi si cei apropiati. Nu este nevoie de ingrediente exotice si scumpe, nici de retete savante de preparare a lor. Cele mai bune rezultate se obtin in bucataria de acasa, cu ingrediente simple si multa voie buna.

Bauturi calde de iarna: vin fiert cu miere

Nimic nu e mai frumos in serile lungi de iarna decat sa stai de vorba cu cei dragi, insufletiti de un vin fiert cu miere, plin de arome delicioase.

Inainte sa preparati asa ceva acasa, asigurati-va ca achizitionati un vin de foarte buna calitate. Evitati variantele ieftine, vinul care se vinde “varsat” sau pe cel foarte dulce. Cel mai indicat sortiment de vin fiert este vinul rosu sec.

La fiecare litru de vin este nevoie de coaja unei portocale eco, foarte bine spalata in prealabil. De asemenea, pregatiti patru cuisoare si doua batoane de scortisoara. Vinul fiert cu miere se toarna intr-o oala incapatoare, se amesteca toate celelalte ingrediente si se incalzeste la foc mic pana cand ajunge la punctul de fierbere. In acest moment se ia de pe foc si se acopera cu un capac. Vinul fiert se toarna cu un polonic in cani si se serveste cald.

Lichior de oua cu alcool

O bautura plina de savori nebanuite care alunga frigul din oase si din suflet, lichiorul de oua cu alcool necesita ceva rabdare si tenacitate, dar cu siguranta veti ajunge la concluzia ca merita toate eforturile.

Pentru preparare amestecati sase galbenusuri de ou cu 200 de grame de zahar, pana se obtine o crema albicioasa. Pisati marunt boabele dintr-o pastaie de vanilie. Presarati-le peste un amestec din 200 de grame de lapte si tot atata smantana de calitate. Vasul se pune pe aragaz sau plita, la foc minim. Cand ajunge in punctul de fierbere, se toarna in vasul cu crema de galbenusuri, se amesteca bine si apoi totul  se pune sa fiarba la aburi.

Cand amestecul este fierbinte si putin intarit, se trece prin sita si se lasa sa se raceasca. Se adauga apoi in compozitie 200 de mililitri de vodca. Bautura obtinuta se toarna in sticle si se pastreaza in camara sau la frigider. Se serveste dupa cateva zile, calda, ca atare sau alaturi de cafea.

Ciocolata calda cu menta

Ciocolata calda cu menta este o bautura de iarna de neuitat, cu o aroma sofisticata si neasteptat de savuroasa.

Pentru prepararea acesteia, aveti nevoie de o cana de ciocolata amaruie maruntita. Alegeti un sortiment cat mai bogat in cacao. Vasul se pune pe foc, iar cand ciocolata incepe sa devina lichida se toarna 250 mililitri de smantana. Cand s-a incalzit, i se adauga un amestec de un litru de lapte si smantana, ambele degresate. Tot in acest moment se presara si boabele maruntite de la o pastaie de vanilie.

Inainte de ultimul clocot se toarna cu atentie o lingurita de extract de menta. Puteti sa ii adaugati putin alcool, pentru o dispozitie mai euforica sau o lingurita de scortisoara, pentru o nota picanta.

Lapte de pasare frantuzesc pentru ierni geroase

Este unul dintre deserturile favorite a copilariei multor romani. Aroma delicata de vanilie se combina maiestuos cu laptele dulce si cu textura de nor a albusului care “pluteste” deasupra compozitiei.

Pentru a face lapte de pasare frantuzesc, puneti la fiert un litru de lapte cu boabele pisate dintr-o jumatate de pastaie de vanilie. Bateti rapid o spuma din albusurile a cinci oua. Cand e gata, amestecati compozitia cu o lingura de zahar. Galbenusurile se amesteca in mixer cu trei linguri de zahar. Cand amestecul s-a albit,  i se adauga coaja de la o jumatate de lamaie. Amestecul galbui se incorporeaza rapid in laptele fierbinte.

Cu cateva secunde inainte sa fiarba, se amesteca repede pentru “spargerea” pielitei aferente si se formeaza cu lingura bulgarasi din spuma de albus care se lasa pe suprafata lichidului. Se mai fierbe cateva minute, la aburi. Laptele de pasare se serveste dupa alte 10 minute, in boluri adanci si se consuma cu lingurita.

Limonada fierbinte pentru ierni reci

Limonada fierbinte ne poate bucura cu savoare si vitamine nu doar vara, ci si in lunile sezonului friguros. Este o bautura de iarna delicioasa.

Alegeti o portocala si doua lamai bine coapte, in varianta eco si spalati-le foarte bine coaja. Sucul fructelor se stoarce bine si se incalzeste alaturi de doua linguri de miere, un baton de scortisoara, trei cuisoare si o jumatate de litru de apa. Se amesteca incet si, chiar inainte sa fiarba, se adauga coaja rasa de la o jumatate de lamaie. Se strecoara si se serveste imediat.

Pentru o varianta mai picanta, adaugati si o jumatate de lingurita de ghimbir macinat.

Distribuie acum